2003 yılında görevinden alınan Rizeli ilk genel müdür benim. suçum nedir hala bilmiyorum.

Sevgili okurlarım; Aslında biliyorum. TEKEL’in depolarında 5 yıl yetecek kadar tütün varken, o dönemin yönetimine beş bin ton Çin tütününü almamız için baskı yapanlar ipimizi çektiler.

Ne yazık ki,  ihtiyaç olmayan tütün alımı için baskı yapanlar, bugün önemli makamlarda. Ne diyelim..

Bürokrasi-siyaset entrikalarını, kitaba dönüştürecektim ki, hemşerim Faruk Çebi, benden erken davrandı. Ve “Bürokrant” adlı kitabini yayınladı. Çok ses getiren bu kitap için kendisini kutluyorum. Basında çok yer aldı. Özetin özetini geçeyim istedim..

Faruk Çebi, Trabzonlu hemşerimdir. Yakından tanıdığım ve çok değer verdiğim bir bürokrattır. Hayatını ormanlara adamış bir ormancı.

İstanbul Orman Bölge Müdürü olarak İstanbul çevresindeki ormanları korumak için verdiği cansiperane mücadelenin bir bölümünün tanığıyım.

Ve tabii ki ödülünü de aldı. Görevden alındı, terfi yoluyla sürüldü, etkisizleştirildi. Çevreyi koruduğu için ranta karşı çıktığı için ezildi, sürüldü, etkisizleştirildi.

Asla pes etmedi. Ve sonunda emekli oldu. Tüm yaşadıklarını da “Bürokrant” adı altında kitaplaştırdı.

Kamu bürokrasisinde unvanların nasıl köleleştirildiğini belgeleriyle anlatmış Faruk Çebi.

*

Maliye Bakanlığı eski Bütçe ve Mali Kontrol Genel müdürü İlhan Hatipoğlu’nun etkileyici başarıları üstün niteliklerini çok yazdık. Müsteşar yardımcılığı görevinde de bulundu.

Yanılmıyorsam15 yıldan beri devletin bütçesini başarı ile yönetti. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nde “Genel sekreter” olarak, dönemin başarılı rektörü Prof.Dr. Erkan İbiş’e katkı sundu. Emekli oldu. Özel sektör havada kaptı. CEO olarak Türk ekonomisine katkı sunuyor..

Şinasi Candan. Ankara Vergi Daire başkanı iken tanıdık. Gelir İdaresi Daire başkanı ve Gelir İdaresibaşkanlığı görevlerinde bulundu. TEKEL Genel Müdürlüğü’nde Yönetim Kurulu başkanlığı gibi çok önemli görevlerde yaptı. Kamu İhale Kurumu ikinci başkanı olarak önemli işlere imza attı. Şaibesiz bir geçmişi  ile emekli oldu..

Şinasi Candan’ın memleket sevgisi, nezaketi, başarıları, güven veren sağlam dik duruşu örnek teşkil ediyor. Emekli oldu. “Yeminli müşavir” “Bağımsız Denetçi”olarak, ”Kurumsal Norm” adlı kendi ofisini açtı.

Vergi, hukuk, finans, muhasebe, bağımsız denetim, iç sistemler, kurumsal yönetim gibi ekonominin bütüncül hizmet ihtiyaçlarına, alanında akademik ve pratik donanıma sahip profesyonel yönetimi ve ekibi ile çözümler üretecek, hizmetler sunacak..

Devletten yetişmiş, deneyimli ve başarılı önemli bir bürokrat daha geçti…

*

Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire başkanı Mutlu Gürler’de “yok” yok. Geçtiğimiz Pazar günü ortak dostumuz Yavuz Demir ile birlikte bahçeye uğradılar.

Serender manzaralı” Spordan, belediyeciliğe kadarkadar çok özel dost sohbetini gerçekleştirdik. Mutlu Gürler, “Yarım Gümüşhane, yarım Trabzon” diye başladı sohbete. Sevgili Mutlu’nun yaşamı, yöneticiliği, danışmanlığı, futbol ve hayata bakış sevgisi, her türlü takdirin üzerindedir..

2011 yılında Gümüşhane’den milletvekili adayı de olan Gürler, önemli bir görev yapıyor. Büyükşehir Belediye başkanı Mansur Yavaş’ın kurduğu, ”Deprem Risk Yönetimi ve Kentselİyileştirme Dairesi başkalığının kurucu başkanı” olarak önemli projelere imza atıyor.

Başkan Mansur başkanın destek ve katkıları ile çalıştığı projeleri, hayalleri…Hedeflerini anlattı..heyecanlandık..Gururlandık..Başkan Yavaş’ı ve sevgili Mutlu’yu tebrik ediyoruz..

Başkan Mutlu Gürler, mıhlamalı, turşu, fasulye kavurması ve Karadeniz sofrası sözümüz vardı. Habersiz yakaladı bizi. Artık borcumuz olsun.