HALİDE EDİP ADIVAR KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİNE DAİR..

Düşünceleri ve cesareti ile tarihe adını altın harflerle yazdıran, mücadeleci yönüyle “Türk Kadınları” nın geleceği için öncülük yapan, Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele yıllarının “Halide Onbaşısı,” Türk Kadını’nın gururu, Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı’na damgasını vurmuş ünlü Romancımız.

Yazar, öğretim üyesi, siyasetçi, çevirmen kimliğiyle Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı’na yön verdi Halide Edip Adıvar; dik duruşuyla ve mücadeleci mizacıyla. Hayatımızın bir parçası oldu; sinema ve televizyon dizilerine uyarlanan edebi romanları.  Kurtuluş Savaşı’nda cephede Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında görev aldı ve hizmetlerinden dolayı “Onbaşı” rütbesi verilen kahraman bir kadın olmak onurunu kazanarak gönüllerde taht kurdu.

Romanlarında yarattığı kadınların en önemli özelliği olarak “güçlü kadın”profili çizen savaş yıllarının cesur kadını Halide Edip Adıvar,II. Abdülhamid’in Ceyb-i Hümayun Kâtibi Selanikli Mehmet Edip Bey ve Eyüplü NizamizadeAilesi’ne mensup Bedrifem Hanım’ın kızları olarak, 1884 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde eğitim gördüğü yıllarda İngilizce öğrenirken JacobAbbot’un “TheMother” adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve “Şevkat Nişanesi” ile ödüllendirildi. 1905 yılında Japon-Rus Savaşı’nın, Japonların zaferiyle sonuçlanmasından çok etkilenmiş ve duyduğu büyük bir haz ile ikinci oğluna, Japon Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral TogoHeihachiro'nun adını vermiştir Halide Edip Adıvar.

1908 yılında İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra yazarlığa adım atmış ve Tevfik Fikret'in kurduğu Tanin Gazetesi’nde kadın hakları ile ilgili yazılar yazmıştır.

Halide Edip Adıvar savaş yıllarında Anadolu Ajansı'nın kurulmasında rol alarak gazetecilik yapmıştır. Daha sonra yurtdışında uzun yıllar yaşamış ve bu sürede çeşitli üniversitelerde konferanslar vermiştir. 1940 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Profesörü olarak göreve başlamış, 1950 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekilliği yapmış bir siyasetçidir.

Halide Edip Adıvar, kadının eğitilmesine, toplumdaki konumunun bilinmesine öncülük eden ve kadın hakları savunuculuğuna yer veren eserleri ile günümüz toplumuna ışık tutmuştur. İstanbul'un eski mahallelerindeki insanlar arasındaki ilişkilerden ilham alarak Sinekli Bakkal romanını kaleme almıştır.Yazarın diğer ünlü romanlarından bazıları Handan,Ateşten Gömlek,Vurun Kahpeye,Kalp Ağrısı,Akile Hanım Sokağı’dır.

Çocukluk ve gençliğinin önemli yılları Üsküdar’da İcadiye ve Sultantepe'de geçti ünlü romancının.Mor Salkımlı Ev isimli romanında, Üsküdar'daki anılarına yer verir sevgisini de katarak.

Yazarın “TheMother”başlıklı çevirisinden başka diğer bazı içerik çevirileri arasında,Talim ve Terbiye,Gizli Belde, Hamlet,Hayvan Çiftliği bulunmaktadır.

Cumhuriyet tarihinde vatanına duyduğu sevdası ile durmadan çalışan, mücadeleci, güçlü, cesur ve başarılı bir “Cumhuriyet Kadını” geçti bu dünyadan; 9 Ocak 1964 tarihinde; İstanbul'da sonsuzluğa uğurlanırken; gönüllerde silinmeyecek izler bırakarak;“Türk Kadını” nın gururu olarak.

Sevgi, saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.