Dünya Korona virüsü belasıyla boğuşurken, Karadeniz havzasında gerginleşen NATO-Rusya ilişkileri sıcak çatışma noktasına getirilmiş durumdadır. ABD’nin eski Avrupa Kuvvetleri Komutanı Emekli Korgeneral Ben Hodges, Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Moldova’nın Rusya’ya karşı birleşerek  Karadeniz’de Rusya’nın 'sinirleriyle oynama' çağrısında bulunmuş. Bir yandan NATO üyesi olarak ABD ve diğer yandan sıkı ilişkiler içerisinde olduğumuz Rusya arasındaki cenderede sıkışıp kalmak yakın bir gelecekte bizi çok daha zor günlerin beklediğine işarettir.

Rusya, 2014 yılı Şubatında Kırım’ı işgal etmiş ve 7 Nisan 2014'te Donetsk Halk Cumhuriyeti, 27 Nisan 2014'te ise Lugansk Halk Cumhuriyeti adında iki özerk cumhuriyet oluşturmuştu. ABD’nin küresel yayılımcı politikası gereği kışkırttığı Kırım Tatar Türkleri 18 Mayıs 1944'teki Sibirya sürgünü sonrası en büyük sürgün ile karşı karşıya kalarak üç yüz bin Kırım Tatar nüfusunun yüzde onluk kısmı yeniden Ukraynaya göç etmiştir. Türkiye dahil Batı ülkeleri, Rusya’nın Kırım'ı ilhakını tanımıyor.

Ne pahasına olursa olsun Rusya bununun dibine NATO’nun sokulmasına asla razı olmaz. Strateji ve konjonktürel durum da buna izin vermez.  Çünkü bu durum Rusya’nın batı ve güneyden kuşatılması anlamına gelir. Nitekim bu nedenle Rusya 2008 yılında Gürcistanı yeniden işgal etmişti. Nitekim Petskov NATO’nun her türlü çılgınlığına karşı hazır olduklarını ifadesi boş bir söylem değildir. Rusya’nın iki büyük deniz üssünden birisi Ukrayna sınırları içerisinde olan Sivastopol limanında bulunmaktadır. BM raporlarına göre Rusya 2014 yılından itibaren Kırım’a 140 bin Rus yerleştirmiştir. Bu durumda ABD’nin eski Avrupa Kuvvetleri Komutanı Emekli Korgeneral Ben Hodges’in “Karadeniz’de Rusya’nın 'sinirleriyle oynama” çağrısının nedeni nedir?  

Fillerin arasında huzur bulmak sorunsuz yaşamak zor olsa da herkes kendine göre bir plan yapmalı. Her şeye ragmen burnumuzun dibinde yakılacak ateşten durabildiğimiz kadar uzak kalmaya çalışmalıyız.   

Askeri tatbikat şeklinde Ukrayna sınırında güç göstermenin ateşkes ve barış müzakerelerini baskı altına almak için bir girişim olduğunu vurgulayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Ordu sadece güç ve kuvvet değildir, ayrıca akıl ve dengedir" ifadesi bu bağlamda önemlidir.