2021-2022 futbol sezonunun şampiyonu Trabzonspor oldu. 38 yıl aradan sonra resmi olarak şampiyonluğu kazanan Trabzonspor, gösterdiği performans ile taraflı tarafsız hemen herkesin takdirini kazandı.

Trabzonspor’un bu şampiyonluğu aslında birçok açıdan dönüm noktası niteliği taşımaktadır. Zira ekonomik manada borç yükünün hafiflemesi, stadyum, TS Club gelirlerinin artması bu şampiyonluğun bir başka artı değeri olarak görülmektedir.

Trabzonspor için bundan sonraki süreç daha da zor olacaktır. Zira İstanbul’un 3 büyük kulübü kaçan balığın büyük olduğunu çok geç anladılar. Önümüzdeki sezonlarda bu kulüplerin temel stratejisi Trabzonspor’u durdurmak olacaktır. Trabzonspor’un hegemonya kurmasını engellemek için gerek saha içinde gerekse de saha dışında her türlü tedbiri almaktan çekinmeyeceklerdir.

Bu arada en kritik gelişme ise Haziran ayı içinde yapılacak TFF seçimleridir. İstanbul kulüpleri (buna Başakşehir’i de katabiliriz) kendi menfaatlerine uygun bir başkan adayı çıkararak işlerini sağlama almaya çalışacak, asıl mücadele ise TFF kurullarının şekillendirilmesinde yaşanacaktır.

Geçenlerde İstanbul medyasının güçlü kalemlerinden birisi yazdığı bir yazıda, “TFF içinde liyakatin kalmadığını, hemşericilik, adam kayırmacılığın alıp başını gittiğini, Türk futbolunun dibe vurduğunu” dile getirmiştir. Ne hikmetse Trabzonspor’un şampiyon olduğu yıl Türk futbolunun dibe vurduğu anlaşılmıştır. Yine Trabzonspor’un açık ara şampiyon olduğu yıl, TFF içindeki kurulların kalitesi tartışılmaya başlanmış, futbol dünyası içinde yaşanan çarpıklıkları dile getirmek ancak akıllara gelmiştir.

Anlaşılan o ki Trabzonspor’un şampiyon oluşu bazı çevrelerde ciddi rahatsızlık yaratmıştır. Fakat asıl korku, gelecek yıllarda yaşanacak olası başarılarla ilgilidir. Bu nedenle eski düzeni geçerli kılma, üç büyük kulübün hâkim olduğu futbol düzenini geri getirmeçabaları daha şimdiden başlamıştır.

Türk futbol kamuoyunun geldiği noktayı gösteren en önemli gelişme ise Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un içinde bulunduğu ruh halidir.  Başkan seçildiği günden beri hiçbir sportif başarı kazanamayan, her yıl birkaç teknik adam değiştiren, 60’a yakın futbolcu transfer ederek milyonları çöpe atan Ali Koç, kendi başarısızlığının üstünü örtmek ve taraftarlarını başka gündemlerle meşgul etmek amacıyla garip açıklamalar yapmaya başlamıştır.

İstanbul’da başka takımların köprüye bayrak asmamaları gerektiğini, bordo-mavi kravat takmanın provokasyon olduğunu iddia edebilecek kadar şuurunu yitiren Ali Koç, hakemler ve federasyonla ilgili olarak bilhassa geleceğe yönelik tehditkâr bir dil kullanmayı tercih etmiştir. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, 2023 yılında yapılacak genel seçimlerde Fenerbahçe taraftarının varlığını da ortaya koyarak gerek iktidara gerekse de muhalefete üstü örtük mesajlar vermeyi de ihmal etmemiştir.

Sonuç olarak şu bilinmelidir ki 38 yıllık aranın ardından gelen şampiyonluk Trabzonspor için büyük anlamlar taşımaktadır. Fakat asıl zorluk ise şimdiden sonra yaşanacaktır. Bu dikkate alınarak geride bıraktığımız sezonda taraftar, yönetim ve futbol takımı arasında kurulan birlik ve beraberlik havasının muhafaza edilmesine azami dikkat edilmelidir. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın tüm enstrümanları kullanarak Trabzonspor’u aşağıya çekmeye çalışacakları ve bunun için daha şimdiden hazırlık içinde olduklarını unutmamak gerekir. Bu hazırlıkların ilk provası ise önümüzdeki ay yapılacak TFF seçimlerinde sahneye koyulmaya çalışılacaktır.

Amerikan Basketbolunun en önemli kulüplerinden olan Golden StateWariors menajeri Bob Myers’in şu sözü Trabzonspor’un bugün ve gelecekteki durumunu daha iyi ortaya koymaktadır:

Şampiyonluğu tekrar etmek, şampiyonluğu kazanmaktan daha zordur.”