Trabzon’un fethinin 559. Yıldönümü bugün.
Kimine göre 26 Ekim, kimine göre 15 Ağustos.
Geçen dönem Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde fetih tarihinin uzun tartışmalar sonucunda 15 Ağustos olarak açıklansa da tarihteki kaynaklara göre bu tarihin 26 Ekim olduğunu baskın tutuyor.
1453 yılında kızaklarla gemilerini karadan yürütüp Haliç’e indiren ve Bizans İmparatorluğu’nun varlığına son veren, bir çağ kapatıp yeni bir çağı açan ve ardından “Trabzon Fethedilmedikçe İstanbul fethedilmiş sayılmaz” diyen Cennet Mekân Fatih Sultan Mehmet Han’ın fethettiği, “Evliya Çelebi’nin küçük İstanbul’a benzettiğiTrabzon bugün fethinin 559. Yıldönümünü yaşıyor.
1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından karadan ve denizden kuşatma altına alınan Trabzon, 26 Ekim 1461 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı.
Pontus Rum İmparatoru David Megas Komninos, Osmanlılara karşı daha fazla durulamayacağını ve Akkoyunlu ile Avrupa Devletlerinin yardımının imkânsız olduğunu ve artık hiçbir işe yaramayacağını düşünerek 26 Ekim 1461 tarihinde teslim olmuş ve Trabzon Rum İmparatorluğu filin bitmiş.
Tarihe karışmıştır.
 
Dedik ya Trabzon’un Fetih tarihi hep tartışma konusu olmuş.
Tarih sayfalarını şöyle çevirip tartışma konusu olan fetih tarihi, Trabzon’un dünü ve bugününe ışık tutacak notlara ulaştık.
Haçlı-Latin zulmünden kaçan Bizanslıların Trabzon ve çevresinde kurduğu bir devletti Rum İmparatorluğu.
Trabzon Rum İmparatorluğu Haçlı-Latin zulmünden kaçan Bizanslıların 1204  yılında Trabzon ve çevresinde kurduğu devlet.
Dördüncü Haçlı Seferinde Latinler, Bizans İmparatorluğunun merkezi İstanbul’u işgal etmiş, Katolik mezhebine mensup, Ortodoks-Bizans Hanedanına, İstanbul ahalisine ve şehre çok zarar vermişler. Haçlı ordusu, İstanbul’un zenginliği karşısında şaşkına dönmüş.
Asilzadeler ve hanedan mensuplarının zulümden kurtulabilenleri, Anadolu’ya çekildiler. Bizans İmparatoru Theodoros I Laskaris, 1204 yılında İznik Rum İmpatorluğu’nu kurmuş. Bizanslılardan Komnenos ailesi, Trabzon’a gelmiş.
1204 yılında Trabzon Rum İmparatorluğunu kurdu.
İstanbul’a ise Venedikliler hakim olup, Latin İmparatorluğunu kurdular.
Bunlar, 1204’ten 1261 yılına kadar Bizans’a hakim oldular.

Trabzon Rum İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı 1204- 1222 yılları arasında Aleksios Komnenos idi.
Batıda Karadeniz Ereğlisi’nden, doğuda Batum’a kadar hâkim oldu.
Aleksios Komnenos, İznik Rum İmparatorluğu ile mücadele etti. 
Türkiye Selçukluları, 1214’te Trabzon’u kuşatıp Ereğli ile Amasra’yı ele geçirdikleri gibi Aleksios’u da esir aldılar. 
Rum İmparatoru David Megas Komninos yazımın başında da değindiğim gibi Akkoyunlu Devleti ve Avrupa’dan gelebilecek yardımlardan umudunu keserek 26 Ekim 1461 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’na teslim olmuş ve fetih tam olarak gerçeklemiş oldu.
Trabzon’un fethi tarih kaynaklarında 26 Ekim olarak kayıtlı.
Fatih’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in Valilik yaptığı ve Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu şehirdir Trabzon.
İmparatorlukların çöktüğü, İmparatorlukların doğduğu şehirdir Trabzon.
Ve bu Trabzon ve Trabzonlu var oldukça, Türkiye emniyet ve güvendedir dedirtecek kadar vatan, millet, bayrak ve ülke sevdalısı, zarif dost ve sadık insanların yaşadığı, şehzadelerin emanet edildiği emin bir şehirdir Trabzon.
4000 yıllık geçmişi olan tarihi İpekyolu üzerinde yer alan sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış sanat, spor, kültür, eğitim şehri olan Trabzon’umuzun fethi kutlu olsun.