Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Tabakhane Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Tabakhane Mevkii’nde bir süre önce başlatılan arkeolojik sondaj çalışması sürüyor.

SONDAJ ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Çalışmalarla ilgili bilgi veren AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı, Çevre ve Şehircilik Komisyon Başkanı Dr. Mimar Mukaddes Ataman, kentsel dönüşüm çalışması kapsamında Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Trabzon Müze Müdürlüğü kontrolünde proje alanında arkeolojik sondaj çalışması talep edildiğini söyleyerek “6 Şubat tarihinde Prof. Dr. Mehmet Yavuz’un bilimsel danışmanlığında kazı çalışmalarına başlandı.Kazıda işçi ve ekipman desteği Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanıyor. Çalışma sonucunda hazırlanacak müze raporu Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulacak.  Şu ana kadar 4 farklı noktada yapılan sondaj çalışmasında 6 metre derinliğine kadar inildi. Çalışmalar planlanan doğrultuda ilerlemektedir.” dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ataman şöyle devam etti: “Yapılan çalışmalar neticesinde mevcut sur duvarlarının 9 metre dışında Bizans Dönemi’ne ait anıtsal bir hendek duvarı tespit edildi.  Kazı çalışmalarında ayrıca mevcut sur duvarına 5.5 metre mesafede kalınlığı 1.5 metre kalınlığında anıtsal ilk sur duvarı ortaya çıkarıldı. Buradaki yapının temel izlerinin hocamızın raporu doğrultusunda Roma Dönemi’ne tarihlendirildiğini biliyoruz. Kaleyi koruma maksatlı yapılmış bir yapının olabileceği izlenimi uyandırmaktadır. Küçük buluntu olarak çok sayıda 12 ve 13. yüzyıla ait Bizans seramik parçası tespit edildi.” 

SİT ALANI İLAN EDİLMELİ

Kazı alanının 1. derecede arkeolojik sit alanı ilan edilerek koruma altına alınması gerektiğini belirten Ataman “Kazı çalışmasının bilimsel anlamda uzman ekipler nezdinde sürekli bir kazıya dönüştürülmelidir. Bunun için Kültür Bakanlığı’ndan destek alınmadır. Kadınlar Pazarı’nda ortaya çıkarılan liman buluntularıyla birlikte köprüden sonraki tüm alandaki kalıntıların ortaya çıkarılması ve açık hava müzesi olarak değerlendirilmesi Trabzon’umuzun geçmişinin ortaya çıkarılması ve gelecek nesillere aktarılması bakımından son derece önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

TARİHİMİZE ZENGİNLİK KATACAK

Çalışmalarda ortaya çıkan kalıntıların Trabzon tarihine zenginlik katacağını kaydeden Ataman, “Trabzon tarihiyle geçmişiyle medeniyetlere ev sahipliği yapan kadim bir şehrimiz. Çalışmayı önemsiyor ve dikkatle takip ediyoruz.” Dedi.
 

Editör: TE Bilisim