Yavuz şöyle dedi.
 
‘Dün, 20 Kasım 2020 tarihinde yerel bir internet portali ve onunla alıntılı olarak bazı ulusal haber kanallarında “Trabzon’un Göbeğinde Roma Kalıntıları” ve “Trabzon’un Göbeğinde Roma  dönemine ait rıhtım ortaya çıktı” başlıklı haberler yer almıştır. Söz konusu bu haberler “Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği” başkanı tarafından yapılmıştır. Uzmanlık alanı “Deniz Bilimleri ve Teknolojisi” olan bir akademisyen tarafından yapılan bu açıklamalarda sayın dernek başkanı tarafından Trabzon’un tarihi geçmişine ve tarihi zenginliklerine sözde dikkat çekilmek istenmektedir. Ancak arkeoloji ve sanat tarihi alanlarında uzmanlık gerektiren bir konu hakkında açıklama yapmaya çalışan sayın dernek başkanı, tarihi- dönemler, kişilikler ve buluntular hakkında maalesef yanlış, eksik ve kesinliği bilimsel araştırma yöntemleriyle henüz ortaya konmamış bir konuda  sözde birtakım arkeolojik tespit ve değerlendirmelerde bulunmak suretiyle kamuoyunu yanlış bilgilendirmiştir.

Aşağı Hisar surları önünde bulunan Kadınlar Sebze Hali yenileme inşaat kazı çalışmaları sırasında aylar önce ortaya çıkan ve henüz müze uzmanları ve ilgili akademisyenlerce bilimsel inceleme ve kurtarma kazıları sonuçlandırılmadan, tüm bulgu ve buluntulara bağlı olarak bilimsel bir rapor ortaya konmadan, muhtemel tüm bulgular ortaya çıkarılıp birlikte değerlendirilmesi yapılmadan, sadece yüzeyde görünen bazı mimari kalıntıları dikkate alarak adeta bir otoriteymiş gibi sayın dernek başkanı tarafından eksik ve yanlış birtakım tarihi tespit ve değerlendirmelerle kamuoyuna duyurulması konunun muhatabı uzmanlar ve akademisyenler tarafından üzüntüyle karşılanmıştır.
 
Sayın dernek başkanının bu tutum ve davranışı tarafımızdan en hafif ifadeyle hadsizlik ve tarih ve arkeoloji alanına emek veren uzman ve akademisyenlere karşı da bir saygısızlık olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda konunun muhatabı sorumlu bir akademisyen olarak doğruluğu henüz bilimsel olarak kanıtlanmamış bu konuda sayın dernek başkanı tarafından hiçbir bilimsel değeri bulunmayan açıklamalarına kamuoyu tarafından itibar edilmemesi, konu hakkında bilgi sahibi olmak için çalışmalarına devam eden bilim heyetinin hazırlayacağı raporun beklenmesi gerektiğini tüm kamuoyunun dikkatine önemle arz ederim. Saygılarımla.’
BİROL SANCAK
Editör: TE Bilisim