DEVLET BİZE GÜZELLİK YAPMALI

KONT ADNAN: Bütün sanatçıların işleri durdu. Sade sanatçılar değil bir sürü yanlarında çalışanları vardır. Yüzde 10 sanatçı kitlesi var bunlar devletten desteğini alıyorlar ama son dönemde virüsten dolayı kötü oldu. Durumları vahim. Bağlı oldukları kurumlardan yeterli para gelmiyor. Çalışmalarımız durdu organizasyonlar iptal edildi. Kültür Bakanlığıyla beraber çalışma yapılıp 50 yaş üzerindekileri yarım emekli yapabilir. 600’ün üzerinde eserim var. Eserlerimi devlet himayesine alınmalı. Devletin sanatçılara konumlarına göre destek vermeli. Ben bile SSK dan emekli. Bu işe kaderini kısmetini bağlamış olan sanatçılara destek vermesi lazım. Mevcut hükümetin yaptığı yemeklerde Karadenizli sanatçılar olmadı. Vatanımı devletimi seviyorum, ayrımcılık yapılmamalı. Üvey muamelesi yapılmamalı. Devlet bize güzellik yapmak zorunda. Sanatçılar onurlu, derdini söyleyemiyor. Örtülü ödenekten bakanlık sanatçılara destek yapmalı. Kültürün olmadığı hiç bir toplum hiçbir konuda başarılı olamaz. Trabzon büyük bir vilayettir. Büyükşehirdir. Trabzon çok pahalı bir şehir. Hiç kimse burada yaşamak istemiyor. Denetim eksikliği var. Trabzon’a bütünlük sağlanmalı. Buda kültürümüzle olur. Kültür festivalleri artmalı. İnsanlar kucaklaşmalı. Türkülerimi Trabzon’un içinde paylaşamadım. Arkamda 10 tane sazımla konser veremedim.

AYRIMCILIK YAPILMAMALI

TANER EYÜPOĞLU: Milet ne bekliyorsa bizde onu bekliyoruz. Karadenizli sanatçı olarak alınmış konserlerimiz iptal oldu. Yayla şenlikleri etkinliklerimiz iptal oldu. Açılan ekonomik paketten de devletimiz Karadenizli sanatçılarımızı göremedi. Bazı kişilere sadece destek verdiler. Televizyonlarda konser verdirip bizi ayırıyorlar. Bizi arayıp soran yok. Yalnız biz mağdur değiliz bizim orkestralarımızda mağdur. Hepimiz mağdur.  Onlarda işsiz kaldılar. Maddi destek ya da kredi söz konusu değil, maskemizi bile vermediler. Süreç devam edecek gibi görünüyor. Biz ne yapacağız belli değil. En mağdur olan biziz. Her yer yavaş yavaş açılıyor ama biz ne yapacağız. Evde oturuyoruz bir yere çıktığımız.  Karadenizli derneklerimizde  bu konuda hiçbir şey yapmamıştır. Sanatçısını mağdur etmiştir. Sesimizi duyun. Mağdurum devletten yardım bekliyoruz. Devlet adam ayırmadan elimizden tutmalı. Kadrolu sanatçılar harici mağduruz biz. Trabzonluyum ve Trabzonsporluyum, yüzlerce kişiyi Kocaeli’de Trabzonsporlu yaptım. Trabzonspor açılışlarına bile bizi çağırıp davet etmiyor. Biz yinede çalışmaya, hemşerilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

SEKTÖRE ÖLÜMCÜL DARBE VURULDU

ADEM EKİZ: Genel itibariyle en ölümcül darbe bize buruldu. Ön sıralarda bizler varız. Bu senemiz zayıf geçecek genel itibariyle. Sezonun en yoğunlaşacağı tarihlerdeyiz. Almış olduğuz işlerimiz vardı, kimi yerlerden depozito aldık. 2 aydan fazladır şuanda kadar olan işlerimiz iptal oldu. Bu süreç devam edecek. Bu sene boşa gidecek gibi gözüküyor. Topluluklara hitap eden sektörüz. Bu sektörde riskler daha yüksek olur. Devlet büyükleri de buna müsaade etmezler. Vatandaş olarak ta psikolojik etkisinden kolay kurtulamazlar. Beklemedeyiz. Tüm kurallara uyuyoruz.

MESLEK GRUPLARI NE İŞ YAPAR

İSMAİL TÜRÜT: Bütün işlerimiz iptal odu. Her sanatçının mutlaka bir yatırımı vardır ama hazır parası olmayabilir. Büyük sıkıntım oldu. İşlere güvenip borç aldık sıkıntı yaşıyoruz. Sanatçılara karşı bir şey yapılmadı, üzüldüm. Bu meslek grupları ne iş yapar. Bizim sayemizde kasanızda para var. Yorum yapan biziz ama bugün ki derdimizi dinlemediler bile. Meslek guruplarına, mağdur olan arkadaşlarımın için konuştum. Bizim başka gelir kaynağımız yok. 40 yıldır bu işi yapıyorum başka yapacak bir şey yok. Avrupa’da 8 tane konserim iptal oldu. Felaket mağdur olduk. Bankalardaki kredileri ödeyemedik. Kültür Bakanlığı’da bu konuda açıklama yapabilirdi. Sanatçıyı dinlemediler. Yaşanan bu olay İlahi bir ikazdır. Devlet bazı kesimlere can suyu oldu fakat bize duyarlılık göstermediler.

EVİNE EKMEK GÖTÜREMEYEN MESLEKTAŞLARIMIZ VAR

CENGİZ SELİMOĞLU: Dünya bir mağduriyet yaşıyor. Bizim sektörde mağdur. En önemli sağlık olduğunu düşünüyoruz. Bizimde iptal edilen çok konserimiz oldu. Şimdi Allah bugünlerimizi aratmasın. Yoksulluğu da bilmek lazım . Virüs sayesinde insanları daha iyi anlamış olduk. İnsanlara ders veren tarafları da var. Ben birkaç işle ilgileniyorum. Sadece müzikle ilgilenenler büyük sıkıntıda. Yardımcı olmaya çalışıyoruz ama elimiz kısıtlı. Müzisyenler bu olaylardan çok etkilendi. Ciddi manada evine ekmek götüremeyen meslektaşlarımız var. Allah yolumuzu açık etsin. Üzüntülüyüm bende.

YERLE BİR OLDUK

YAKUP ATALAY: Yerle bir olduk. Tam 80 gündür sahne hayatımız yok. Her hangi bir gelir kaynağımızda. Mesam kurulumuz var oraya üyeyiz en ufak bir şey bile yapmadı. Halbuki kasayı dolduran bizleriz. Biz Allah’a açtık ellerimizi başka kimseden bir şey beklemiyoruz. Allah sonumuzu hayırlı etsin.

DERS ÇALIŞIYORUM

ZEYNEP BİRİNCİ: Köye geldim ders çalışıyorum, hazırlanıyorum. İnşallah kötü günler yakında biter. Umarım Allah kısa zamanda yeniden birbirimize kavuşmayı nasip eder. Tabi her arkadaşım gibi bizde etkilendik. Bizimde işlerimiz durdu. Yapacağımız bir şey yok. Herkes gibi buradan bizde dersler çıkarıyoruz. İnşallah en az hasarla bu olayı atlatacağız.

DEĞERLERİMİZİ KORUMALIYIZ

ZEYNEP BAŞKAN: Korona herkesi etkiledi. En başta da bizi vurdu. Öyle bir denklem var ki hiç kimseyle temas edilmeyecek. Bizim işimiz gönüllere hitap etmek. Topluluklara seslenemiyoruz. Konserlerim iptal oldu. Olacak olanlarda ertelendi. Süreci bekliyoruz. Şu durumda kimimizin yan geliri var kimimizin yok Allah’a çok şükür kendimi idame ettirebileceğim gelirim var. Bu işe olumlu tarafından bakacak olursak evde oturuyoruz üretiyoruz. 3 aydır 3 bestem hazır. Projelerimiz var. Yeni albüm hazırlığı var. Beraberinde kendimiz geliştirme adın evde kitap okumayı çok seviyorum. Genelde gezmeyi seven karakter değilim çok nadir tatile gitmişliğim olur. Hayata bakış açısı önemli. Hayata olumlu bakmalıyız. Ne kadar kötü olursa ortam, dünya kötü olmuş olabilir insan olarak kendime sözüm var. Psikolojimizi korumak önceliğimiz olmalı. Yepyeni bir dünyaya geçiş dönemi. Dijital dünyaya merhaba diyeceğiz. En çok korktuğum şey insani duygularımı kaybetmek. Değerlerimiz korumalıyız. Sevmek paylaşmak yardımsever olmak. Bu değerlerimiz korumalıyız. Tüm insanlığa bunu diliyorum.

ALLAH VAR GAM YOK

ONAY ŞAHİN: Herkes gibi bende etkilendim. Bizim yoğun bir iş yoğunluğumu vardı. Koşturan bir sanatçıydım. Şuanda bir araya gelemiyoruz. Eğlence en son planda kaldı. En son düzelecek sektör bizim sektör. İnsanların psikolojik olarak eğlenceye hazır olduklarını düşünmüyoruz. Bu süreçte sanatçılar morallerini bozmasın üretmeye devam etsinler. Yeni şarkılar hazırlasınlar. Bir süre gözlerden uzak kalıp müziğimizi ve kendimizi de özletmemiz iyi. Gerçek sanatçılar piyasada varlıklarını sürdürecek. Halkta karşılığı olan sanatçılar bu işe devam edecek. Bu sürede maneviyatımızda güçlendirmiş olduk. Bütün zenginliklerin gelip geçici olduğunu fark ettik. Korona sonrasında küresel güçler rantlarını düşünmeye devam ediyor. Ama Allah bütün planların üstünde plan yapandır. Korona’dan sonra beklide ülkemizi daha hayırlı günler bekliyordur. Bizler ülke olarak inancımızla çalışmamamızı birleştirirsek yeni dünyada yerimiz alırız. Ümitsizliğe düşmüyoruz. Allah var gam yok.
Atakan TOK
Editör: TE Bilisim