Ülkemizde en çok Karadeniz ve İç Anadolu'da tüketilen, protein bakımından zengin olan pide,  Osmanlı'da en sevilen tarifler arasında yer alıyor.

Avrupa ülkelerinde ise 'pita' ismiyle içi boş bir şekilde sunumu yapılan pidenin Türkiye'de birçok çeşidi bulunuyor. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilen pidenin inceliklerini Giresun'da 1965 yılından bu yana dede mesleği olarak yürüten Tayfun Elmalı ustaya sorduk.

KULLANACAĞINIZ KIYMAYI İKİ KERE ÇEKTİRİN

Pide çeşitleri arasında en çok sevilen kıymalı pideyi örnek veren yılların Tayfun Elmalı tarifini sizler için verdi. Elmalı: "Tarife başlarken hamur için; un, süt, yumurta, maya, eritilmiş tereyağı, tuz ve karabiberi karıştırın ve 15 dakika kadar yoğurun. Hazırlanan hamurun üstünü nemli bir bezle örtüp yarım saat bekletin. Bu esnada soğan, maydanoz ve biberleri ufak doğrayın. Tuz ve kırmızı pul biberi ekleyin. Ardından kıymayı da karışıma ilave edip 3 dakika kavurun. Mayalanan hamurdan 4 eşit beze koparın. Oklavayla açıp ortalarına kıymalı karışımdan paylaştırın. Hamurun kenarlarını kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.

ROBOT DEĞİL BIÇAK KULLANIN

Pidenin içinde kullanacağınız kıymaları iki kez çektirin. Bu sayede daha yumuşak bir kıvamı olacaktır. Pide hamuruna bir tatlı kaşığı toz şeker ekleyerek mayanın daha hızlı çözünmesini sağlayabilirsiniz. Tarifte kullanacağınız domates, biber, maydanoz gibi sebzeleri küçük küçük doğrayın. Sebze malzemelerini mutfak robotundan geçirmeyin. Özellikle maydanozu bıçak ile ince ince kıyın. Bu sayede kararmasını önleyebilirsiniz. Dinlendirilen hamura şekil vermeden önce birkaç dakika daha yoğurun. Hamur elinize yapışmadan kolayca şekil alıyorsa kıvamı tutmuştur. İç harcı hamura koymadan önce soğumasını bekleyin. Bu sayede kıymaların aroması, hamura da geçecektir" dedi.
SEDAT KARAKAYA
 

Editör: TE Bilisim