Isırgan otunun liflerinden iplik elde ederek çorap ve süs eşyaları ören köylü kadınlar hedeflerini ise yüksek tutarak dünya pazarında yerini almak istiyorlar. Karadeniz Bölgesi’nde oldukça yaygın olan ısırgan otu, bir çok sektörde ham madde olarak kullanılırken kozmetikten, ilaç sanayisine ve gıdaya kadar geniş alanda tercih ediliyor.

Akkaya köyü’ nde yaşayan 8 çocuk annesi Elmas Kılıç(75),ilerlemiş yaşına rağmen ısırgan otunun liflerinden çorap ve süs eşyaları örüyor. Kılıç, eşini 30 yıl önce kaybettiğini belirterek şunları söyledi:

 “Sekiz  çocuğum var,4’ü kız, 4’ü erkek. Eşim vefat edeli tam tamına 30 yıl oldu. Isırgan otunun bizim buralarda yemeği yapılırdı. Hala da yapılır ancak şimdi de  bu bitkiden çorap ve hediyelik eşyalar yapmaya başladık. Ben bu çoraptan,  büyükler ve küçükler için çorap örmek bir yana aklınıza gelen her şeyi örüyorum. Örmekten de çok zevk alıyorum. Sadece çorap değil evladım diyorum ya; aklınıza gelen her türlü ev ve araba süsleri örüyorum.

LİFİ ÇOK SAĞLAM

Bu ısırgan otunun içindeki lif oldukça sağlamdır. Ve kolay kolay kopmaz. Üstelik bu çorapların insan sağlığına da faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü bunun yemeği bir çok derde devaysa çorapları da faydalıdır. Gözlerimde çok şükür sorun da yok. İşimi bu yüzden yaparken sorun yaşamıyorum. Gözlük dahi kullanmıyorum” dedi. Selami Kılıç ise Elmas Kılıç’ın yeğeni olduğunu belirterek bu manada çalışmaların desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

SEDAT KARAKAYA

Editör: TE Bilisim