FINDIK 

100 gramında 640 kalori olan fındık, iyi bir enerji kaynağıdır.

* Özellikle yağ asitleri içeriği ile ön plana çıkan fındığın 100 gramı 62.4 gr yağ içerirken toplam yağdan gelen enerjinin %91`ini tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, %77.7 ‘sini tekli doymamış yağlardan (oleik asit), %17’sini de çoklu doymamış yağlar oluşturur.

* Protein kalitesi oldukça yüksek olan bitkisel protein kaynağı fındığın, protein içeriğiyle vejetaryen beslenen bireylerin beslenmesinde yeri büyüktür.

* Demir, fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin fındık aynı zamanda bitkisel kaynaklı besinler içinde en fazla demir içeren besindir.

* Doymamış yağ asitleri, E vitamini ve lif deposu fındık, kanın pıhtılaşma riskini azaltarak kalp krizini önler. Ayrıca içerdiği tekli doymamış yağ asitleri ile kan kolesterolü, LDL (Kötü huylu kolesterol), TG (Trigliserit) düzeylerini düşürmekte, HDL düzeyini ise yükseltmektedir.

* Yine yüksek E vitamini içeriği, fındığın kansere karşı koruyucu bir etmen olmasını sağlamıştır.

* Magnezyum ve potasyum içeriğiyle fındık, osteoporozu önlemekte etkilidir. Magnezyum ayrıca Tip2 diyabetten korunmada yardımcıdır. Magnezyum, manganez ve B6 vitaminini bir arada içermesiyle fındık ayrıca kadınlarda pms (adet öncesi dönem) semptomlarını azaltıyor.

* Düşük sodyum içerir. Böylece tansiyon hastaları için uygun bir tercihtir. Diyet lifi (posa) bileşikleri bağırsakta kimyasal bileşiklerin toksik etkilerini, kalın bağırsak hastalıklarını, kabızlığı ve kalp rahatsızlıklarını önler, serum lipit düzeyini ve kan şekerini düşürür.

* Fındık, kabuklu yemişler arasında tekli doymamış yağ asitlerinin en iyi kaynağıdır ve yapılan çalışmalar fındığın koroner kalp hastalıklarından korunmada beslenme programının içinde mutlaka yer alması gerektiğini göstermiştir.

* Koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, çocuklardaki beslenme yetersizlikleri gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir yere sahip olan fındığın özellikle çocukların beslenmesinde mutlaka olması gerekir.

* Fındığın yağ içeriği ve enerji değeri yüksek olduğundan, günlük beslenmede yağlı ve şekerli besinler azaltılarak yerine fındık eklenebilir.  

CEVİZ 

* İç cevizin 100 gramının yaklaşık 65 gramı yağdan oluşur. Bu nedenle de enerji değeri çok yüksektir. 25 gram ceviz içi 150-175 kalori enerji sağlar. Orta derecede protein kaynağıdır. Kalsiyum, magnezyum, demir, çinko gibi minerallerle E ve B12 dışındaki B vitaminleri için de iyi kaynaktır.

* Ceviz, içerisinde doymamış çoklu yağ asitleri dediğimiz omega 6, omega 3 ve omega 9 açısından çok zengindir. Çoklu doymamış yağ asitleri başta kalp sağlığı olmak üzere vücudumuz için çok büyük faydaları olan yağ asitleridir. Kalp damar hastalıkları açısından cevizin çok büyük faydaları vardır.

* Kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve kan basıncını azalttığı ortaya koyulmuştur.

*Cevizin içeriğinde bulunan posa ve magnezyum, diyabetli bireylerde insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesinde de yardımcı olur.

*Akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen demir açısından zengindir.

* Sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır. Kanser hastalığına neden olan etkenleri ortadan kaldırma olasılığına sahiptir. Düzenli bir şekilde tüketilen ceviz, kanser riskini azaltarak, kansere karşı metabolizmamızı daha dirençli hale getirmektedir.

* Kış aylarında kuru hava cildinizin nemini emerek mat, sıkı ve kaşıntılı bir cilde neden olur. Bu konuda nemlendirici faydalı olabilir fakat ceviz içerisindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde kuru cilt sorunu ile mücadele eder. Omega 3’ler sağlıklı hücre zarlarını ve cildinizin içeriğini korur. Cilt hücreleriniz sağlıklı olduğunda da nem tutulum oranı artar.

* Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu ortaya konmuştur.

* Ceviz barındırdığı yüksek kalori ile kemik gelişimine ve güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Fakat aşırı tüketilen ceviz kilo alımına sebep olabilmektedir. 

* Ceviz içerdiği linoleik, alfolinoleik, E vitamini, B6 vitamini ile sinir sistemini güçlendirmektedir. Bunun yanı sıra tam bir antidepresan özelliği gösteren ceviz, uyku sorununa da birebirdir. Yatmadan önce tüketeceğiniz ceviz, içeriğindeki triptofan ile uyku sorununuzu çözmeye yardımcı olacaktır.

* Yoğun enerji kaynağı olması nedeniyle çocukların ve ağır işte çalışanların diyetinde yer almalıdır.  Yalnız aşırı tüketimi şişmanlığa yol açabilir. Bu nedenle günde 2-3 tane tüketilmesi tavsiye edilir.  

Sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim..
Editör: TE Bilisim