Çünkü Karadeniz mutfağında yiyecekler genelde otsu bitkiler, diken uçları ve sebzelerden oluşuyor olsa da mutfak oldukça zengin. Karalahana başrolde belki ama onu takip eden belki de hiç birimizin adını şanını duymadığı birçok otsu bitkiler burada tencerede tavada hayat buluyor. Çalıçiçeği, merulcan, mendek, kuzukulağı, gücündene, hoşran, ısırgan, madımak, kabalak, sakarca, merevcen, pancar çiçeği, galdirik, pezik bunlardan bazıları. İşte bilinen veya bilinmeyen Giresun Mutfağından yemek adlarından bazıları…

FINDIKLI GÜLLAÇ, LAMESLİ PİDE

Karalahana Çorbası, Kiraz Tuzlusu, Karalahana diblesi, Yufka böreği, Fındıklı Kefal, Giresun Lahmacunu, Hamsi Böreği, Fasulye diblesi, Isırgan Otu Çorbası,Hamsi Diblesi,Gücükdene Çorbası, Fasulye Kavurması, Lamesli Pide, Fasulye Turşusu, Pezik (Pazı) Kökü Turşusu, Fındıklı Güllaç, Fındıklı Badem, Hamsili Mısır Ekmeği, Mısır Unu Ekmeği...

ÇEŞİTLERDE TAVŞAN İÇİ BİLE VAR

Sadece bununla sınırlı değil çeşitler. Binbir çeşit otsu bitkiler arasında Giresunlu'nun bile belki hatırında olmayan çeşitlilik dikkatlerden kaçmadı. Fırında Sirkeli Kuru Fasulye ,Yarmalı Lahana Sarması, Karışık Dible, Hamsi Diblesi, Galdirik Kızartması, Pancar Döşemesi , Mısır Yarması Yemeği (Keşap Giresun), Tavşan İçi yine hatırlatabileceğimiz çeşitler arasında. Dikkat eden en büyük detaylardan biri de il merkezi ile ilçelerde farklı olan mutfak. Örneğin Giresun'un Keşap ilçesinde bilinen Bazı yemekler Yağlıdere ilçesinde ise hiç bilinmiyor.  Bırakın ilden ile yemek kültürlerini bir ilin kendi ilçelerindeki farklılık Türkiye'nin genel manada mutfak yönünde de önde olduğunun en büyük göstergesi olarak kabul ediliyor.

SEDAT KARAKAYA

Editör: TE Bilisim