Meryem Ana Kaya Tapınağı ise kent merkezinde. Sultanselim Mahallesi'nde bulunan tapınak Giresun Kalesi'nin batı tarafında, limana bakan kısımda yoldan 2-3 metre yükseklikte kaya içerisine oyulmuş küçük bir mağara şeklinde bulunuyor.  Sonradan genişletilerek M.S 4'üncü veya 5'inci yüzyılda kiliseye dönüştürüldüğü tahmin edilen tapınak keşfedildi günden bu yana kapısı kilitli bulunuyor.

KİLİTLİ TAPINAĞA TEPKİ

Halk arasında Meryem Ana Kilisesi olarak bilinen bu yapıya Osmanlı Dönemi'nde yapılmış tek gözlü küçük bir taş kemer köprü ile ulaşılırken kapısının sürekli kilitli bulanması yerli yabancı turistlerin tepkilerine neden oldu. Gazetemizin 2 yıl önce yine gündemine taşıdığı çevresi bir atriumla çevrelenmiş olan tapınağa gelenler hala kilitle karşılaşıyor. Ilk defa turistik bir yeri ziyaret edemeyen turistler tek nefli, dikdörtgen formlu küçük bir kilisenin ancak dıştan fotoğrafını çekebiliyor.

ASKERLİK ŞUBESİ YANINDA

Giresun askerlik şubesinin hemen yanında bulunan ve Kuzeybatı duvarı üzerinde üç adet mazgal şeklindeki dikdörtgen pencereleri mekânı aydınlatan tapınakta derinlik var mı oda bilinmiyor.  Üzeri mağara içinden beşik tonozla örtülmüş, doğu cephesine yarım yuvarlak bir apsis eklenmiş olan tapınağın merkezi bir noktada olmasına rağmen halka açılmaması da manidar karşılandı.

SEDAT KARAKAYA

Editör: TE Bilisim