Yazar Korkut Akın’ın  Nehir Söyleşi kitabı ile sevenlerinin karşısına çıkıyor. Gazeteci Bahçekapılı,  Akın’ın mesleği ve yaşamı Üzerine sorduğu soruları cevapladı.  ‘Yitik Umutların Gece Bekçisi Alâettin Bahçekapılı’ adlı nehir söyleşi kitabında Bahçekapılı, sevenleri ile buluştu.  Kitapta, Bahçekapılı meslek hayatını ve yazarlığını anlattı.
 
Şiir yazmayı sürdürmeyen Bahçekapılı bu konu hakkında “Ben şiiri bırakmadım, şiir beni bıraktı” ifadelerini kullandı.  Çünkü şiir yazmanın ayrı bir zaman ve emek istediğini düşünen yazar pratik ve tez canlı olduğunu kaydeden Bahçekapılı, Kültür Yayınları’nda çalıştığı dönemde iki temel konu üzerinde araştırmalar yaptı. Biri dünyanın ve ülkemizin nüfus sorunları biri de suların insanlara sunduğu servet, balıkçılığın durumu ve sorunları.
 
ÖĞRENDİĞİMİ TOPLUMLA PAYLAŞMAKTAN YANAYIM
 
Aldığı kurslar itibariyle çoğu arkadaşı televizyonu seçerken kendisinin neden radyoyu seçtiği sorusuna yönelik Bahçekapılı şunları kaydetti: “Televizyon o zamanlar yeniydi ve bir program yapacaksanız 1 yıla kadar beklemeniz gerekiyordu. Oysaki ben bildiğimi anında, öğrendiğimi hemen toplumla paylaşmaktan yanayım.”  Radyoculuk görevi nedeniyle Türkiye’nin pek çok yerine ve yurt dışına giden Gazeteci Bahçekapılı, emekli olduğunda arkasında 2 bini aşkın program, 20 bin sayfalık birikim bırakmıştır.
 
BAHÇEKAPILI KİMDİR?
 
Şair, araştırmacı yazar, gazeteci. 25 Mart 1948'de Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu. Maçka’daki evinde, tarlada bir eşeğin karnını doyurmak için bağlı olduğu ipi zorlayarak koparmasından örnek alarak çıktı yola. Babasının kısa yoldan öğretmen ol önermesine karşı çıkmış ve eğitimini kendi istediği doğrultusunda gördü. Babasını okumak için ikna eden Bahçekapılı “Başarıya Tutsaktım” sözleriyle ekonomik sıkıntılar yüzünden seçtiği yolda başarı elde etmek zorunda olduğunu vurgulamıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nde okurken aynı zamanda İÜ Hukuk Fakültesi’nde okudu. Enstitüdeyken “En İyi Radyo Programcısı” ödülünü aldı.Okuduğu yıllarda burs almak için TRT İstanbul Radyosu’nda sınava girdi. Aralarında TRT Yönetim Kurulu Üyesi olan Melih Cevdet Anday da var. Kendisine yöneltilen soruları muzipçe yanıtladı ve bursu kazanan 10 öğrenciden biri oldu. Gazetecilik bölümünden dereceyle mezun olduktan sonra çalışmak için Cumhuriyet Gazetesi ve TRT arasında seçim yapan Bahçekapılı sonunda TRT’yi tercih etti. İlk şiiri 1963’teZeren Şairleri Antolojisi’nde yayımlanan Bahçekapılı’nınçeşitli yazıları, şiirleri, röportajları ve eleştirileri çeşitli dergi, gazete ve yıllıklarında da yayımlandı.Aynı yıl ilk şiirlerini Kanaryam adıyla kitaplaştırdı. 1967’de Redakör Muhabir olarak göreve başladı. Sonrasında geçici olarak görevlendirildiği Kars İl Radyosu’na 15 dakikalık haber programı hazırlamaya başladı. Kars’taki geçici görevi sonlandıktan sonra İstanbul’a dönen ve evlilik hazırlıkları yapan Bahçekapılı aldığı tebligat ile yıkılmıştı. TRT İç Haberler Müdürlüğü’nün verdiği karar ile redaktör muhabiri kadrosu, eğitim yayınları memuru olarak değiştiriliyor. “Zirveye taşıdığım taşın uçuruma yuvarlatılmasını kabul edemem, yeniden bu taş zirveye çıkacak” kararının doğrultusunda 1973’te açılan prodüktörlük sınavına kurum içinden başvurarak Yayın Şefi görevine yükseldi. 79’da yaptığı “Sılaya Dönüş” izlencesi çok ilgi gördü, beraberinde yaptığı izlence programları çok beğenildi.
MİRA GÜNEŞ
 
Editör: TE Bilisim