Yoğun katılımla gerçekleştirilen konferansa Gümüşhane Müze Müdürlüğü’nden Arkeolog Elif Öktem ile Bartın Üniversitesi Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Müdürü Doç. Dr. Şahin Yıldırım konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümünden Arş. Gör. Seda Kamber Taş yürüttü. Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık’ın açılış konuşmasının ardından, Arkeolog Elif Öktem kazı çalışmasının tarihi, süreci ve bugün gelinen noktayla ilgili temel bilgileri aktardı. Akabinde Doç. Dr. Şahin Yıldırım, kazı çalışmalarının başlama sürecinin kimler ve hangi kurumlar tarafından desteklendiğiyle ilgili bilgiler vererek, geçmişten günümüze kadar varlığını koruyan Anadolu’daki lejyon kentlerinden biri olan Satala’nın tarihsel önemi üzerinde durdu.

Satala’nın siyasi, jeopolitik ve askeri önemine de dikkat çeken Doç. Dr. Şahin Yıldırım çeşitli görsellerden yararlandığı sunumunda, bölgenin lejyon olarak ortaya çıkma sürecini ve Satala’nın geleceğiyle ilgili yakın gelecekte yapılması planlanan faaliyetlerden söz etti. Konuşmacılar yaptıkları sunumlarının ardından, katılımcıların konu ile ilgili gelen sorularına cevaplar vererek, bölgenin geleceğiyle ilgili çeşitli önerilerde bulundular. Farklı disiplinlerden birçok katılımcının bir araya geldiği konferansta verilen çok değerli bilgilerin yanı sıra, yeni iş birliklerinin temelleri de bu çevrim içi konferansta atıldı.

45. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen çevrim içi konferans hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Turizm, bir ülkenin en değerli alanlarından birisidir. Bu sayede sadece ekonomik anlamda bir gelişme ve gelir sağlanmaz, aynı zamanda tüm dünyaya sosyo-kültürel anlamda da tanıtım yapılmış olur. Böylesine önemli bir konuda Üniversite olarak her daim çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Söz konusu çalışmalar kapsamında Üniversitemiz Turizm Fakültesi tarafından Gümüşhane ilimizin çeşitli tarihi ve turistik yönlerinin, zenginliklerinin ele alındığı ve 3 bölümden oluşan etkinliklerin ilki gerçekleştirildi. ‘Roma İmparatorluğu’nun Kuzey Doğu Sınırında Bir Lejyon Kenti: SATALA’ başlıklı etkinlikte Satala antik kentinin tarihi, coğrafi yönden incelenmesinin yapıldığı bu konferans alanında uzman kişilerin katılımıyla sağlandı. Geçmiş ile günümüzün buluşturulduğu ve Gümüşhane ilimiz adına katma değerli bir etkinlik olduğuna inandığımız bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçen başta Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çelik olmak üzere tüm akademik ve idari personelimizi kutluyorum. Konferansa katılıp değerli bilgilerini bizlerle paylaşan katılımcılarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum.”

Editör: TE Bilisim