4. MALİYE BAKANI NEDİM

ÖKMEN   5. ANKARA BELEDİYE REİSİ ORHAN EREN (1956)

Bu iki ismi Trabzon’da bu gün tanıyan var mı? Sanmam. Zira 1956 senesinde Nedim Ökmen Maliye Bakanı, Orhan Eren ise Ankara Belediye Reisidir. 1956 yılı Ağustos ayında olağanüstü toplanan Belediye Meclisi’nin iki gündemi vardır. Birincisi Belediye Reisi Haluk Çulha’ya yıllık izin konusu ile Maliye Bakanı Sayın Nedim Ökmen ile Ankara Belediye Reisi Orhan Eren’in “Fahri Hemşeriliğe” kabul edilmesi konusudur. Önerge hangi Meclis üyesi tarafından verildi. Bu konuda tutanaklarda bir bilgi mevcut değildir. Ancak önerge şu şekildedir; 

“Belediyemizin Hükümet nezdinde halletmesi lazım gelen amme hizmetlerini en süratli bir şekilde ifade, Vilâyet’imize karşı gösterdiği içten gelen sevgi, muhabbet ve kadirşinaslıkta tereddüt göstermeden gereğini en seri emirlerle yerine getiren Maliye Vekilimiz Sayın Nedim Ökmen ve yine Belediye mevzularında Belediyemiz’den yardım kolunu esirgemeyen Ankara Belediye Reisi Orhan Eren’in şehrimiz fahri hemşeriliklerine kabulünün karara bağlanmasını arz ve rica ederim”  Önerge sonucu oylanmış ve kabul edilmiştir.

Fakat ilginçtir 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra Trabzon Belediye Başkan vekili olan Vali Muavini Fethi Burak, sadece atanmış Belediye yöneticilerinden oluşan Meclis’e yeni bir karar aldırarak; “kendilerine fahri hemşerilik payesi verildiği anlaşılan sabık ve sakıt Maliye Vekili Nedim Ökmen ile Ankara Belediye Reisi Orhan Eren’in hemşerilik sıfatlarının kaldırılmasını” teklif eder ve fahri hemşerilikleri kaldırılır.” Ancak neden kaldırdıkları konusunda bir açıklama yapılmaz. Zira ihtilal döneminde Trabzon Belediye Meclisi belediyenin birkaç tane memurundan ibarettir!

6.VALİ VEFA POYRAZ (1963)

Vefa Poyraz 1918 Nevşehir doğumlu, aslında o bir asker. 1932 yılında gittiği Askeri Lise ve Harp Okulu eğitiminden sonra başladığı askerlik mesleğinde Albay rütbesine kadar yükselmiş bir isimdir. 15 Nisan 1960 tarihinde Bitlis ve 1961 yılında Trabzon Valisi olarak atanmıştır.

 27 Mayıs ihtilalinden sonra aynı zamanda Trabzon Belediye Başkanlığı görevine atama yolu ile gelmiş. 10.02 1961– 23.11.1963 tarihleri arasında Trabzon Belediye Başkanlığı görevini yürütmüştür. Trabzon siyaseti Vali Poyraz’ı sevmiş olacak ki Belediye Meclisi’nce; “bu şehre bir hemşeri gibi hizmet gören ve birçok eser kazandıran Sayın Valimiz Vefa Poyraz’a,  bu kadirşinas hissiyattan dolayı teşekkür edilerek”  1964 yılında kendisine Fahri Hemşerilik Payesi verilmiştir.

BİRÇOK ESER KAZANDIRDI

Vali Vefa Poyraz’ın fahri hemşeri ilan edilmesinin şöyle bir gerekçesi vardır; “Belde hizmetlerindeki azimli faaliyetleri neticesi Belediye’ye kazandırdığı eserlere muvazi olarak ilimizin sanayi, zirai, kültürel sahaları ile bu şehri bir irfan ocağı haline getirilmesi yolundaki Milli Eğitim davasının hallinde sebkeden paha biçilmez hizmetine karşı bir kadirşinaslık eseri olarak, kendisine Trabzon Fahri Hemşerisi payesi verilmesi kabul edilmiştir.”

7.İRAN BAŞKONSOLOSU ALİ BATMANKILIÇ (1970)

1970 yılında ise üç yıldır Trabzon da görev yapan İran Başkonsolosu Ali Batmankılıç; “Türk-İran dostluğunun idamesinde ve bilhassa Trabzon’u bir Trabzonlu kadar benimsemesi, resmi ve hususi temaslarında samimi ve centilmen davranışları, senelerce Trabzon’da yaşayan İranlı dostlarımızın bir temsilcisi bulunması dolayısı ile” kendisine Trabzon Fahri Hemşerilik payesi ittifakla verilmiştir.

Trabzon’da geçmişte İran ile daha sıkı bir bağımız olduğunu belirtebiliriz. Bu şehirde İranlılara ait bir mezarlık bile mevcuttu. Hatta Kurtuluş Savaşından önce Meydan Parkı iki kısım halinde iki İranlı işletmeci tarafından işletilirdi.

8.SES SANATÇISI MUSTAFA SAĞYAŞAR (1970)

1970’li yıllarda Trabzon’a bir Fatih Anıtı yaptırmak isteyen Meclis Üyesi Av. Mahmut Kurtuldu, Fatih Derneğinin de başkanlığını yürütmektedir. Dernek her sene fetih kutlamalarında geliri Fatih Anıtına harcanmak üzere konserler düzenlemekte ve bu konserlere sanatçı Mustafa Sağyaşar’ı davet etmektedir.

Trabzon Belediye Meclisi bu nedenle, “her sene fedakârlıklara katlanarak Trabzon’un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethinin kutlama şenliklerine katılan ve Fatih Derneği tarafından kurulması kararlaştırılan Fatih Anıtı yararına konserler veren ses sanatçısı Mustafa Sağyaşar’a memleketimize olan bağlılığı ve yararlılıkları sebebiyle Fahri Hemşerilik payesi verilmesini ittifakla kabul etmiştir..

9.KENAN EVREN (1982)

“Devlet Başkanımız, Genel Kurmay ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Sayın Orgeneral Kenan Evren’in 1970-1972 yılları arasında II. Kolordu Komutanı olarak Trabzonlulara yürekten tevcih buyurdukları samimi duygu ve ilginin aynı sıcaklıkta devam ettiğini yakından müşade etmekteyiz. Bunun bir nişanı olarak kendilerine Trabzon Fahri Hemşeriliğikabulü için karar alınmıştır”

10.KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MESUT YILMAZ (1987)

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mesut Yılmaz’a şehrimizin kültürel ve turizm faaliyetlerinin geliştirilmesinde, tarihi eserlerin belirlenip tescilinde, tarihi eserlerimizin değerlendirilme ve onarımında, turistik yatımların büyük ölçüde gerçekleşmesinde ve belediyemizin diğer tüm ihtiyaçlarında büyük destek ve yardımlarını esirgemeyen ve kendini Trabzonluların bir parçası saymasından ötürü fahri hemşerilik beratı verilmesi oy birliği ile kabul edilmiştir.

11.HIFZI VELDET VELİDEDEOĞLU (1990)

Trabzon Lisesinin ilk mezunlarından olup, Lozan’a katılan eğitimcilerden ve ilk Meclis kâtiplerinden olması, Trabzon’u sevmesi ve her yönüyle ilgilenmesinden dolayı fahri hemşerilik beratı verilmesi oy birliği ile kabul edilmiştir.

12.ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM (2006)

14.11.2006 tarihinde Sürmene-Yeniay-Çamburnu Tersanesinin temelatma töreninde yaptığı konuşmasında, Trabzon’un fahri hemşerisi olmak istediğini beyan eden dönemin Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM’ın Trabzon’a yapılan yatırımlarda büyük katkıları bulunması nedeni ile Fahri Hemşerilik payesi ve beratı verilmesi oya sunulmuş ve 04.12.2006 tarihinde oy birliği ile kabul edilmiştir.Kendi arzusu ile Trabzon Fahri Hemşerisi olan ilk ve son ismin Binali YILDIRIM olduğunu belirtelim.

13.TOGAY BAYATLI VE 14.URBAİN BREMS (2007)

2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatlarının Trabzon’a alınmasında, müracaat tarihinden sonuçlanıncaya kadar büyük emek sarf eden ve çok önemli kayıtları olan Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sayın Togay BAYATLI’nın, yine 2011 Olimpiyatlarının Trabzon’da yapılmasında katkı sağlayan Trabzonspor eski teknik direktörü Sayın UrbainBREMS’e bu hizmetlerinden dolayı fahri hemşerilik beratı verilmesi oylamaya sunulmuş ve tüm meclis üyelerinin oy birliği ile 08,012007 tarihinde kabul edilmiştir.

15. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI DR. FARUK ÖZLÜ (2018)

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, 13.04.2018 tarihli dönemin Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye fahri hemşerilik beratının verilmesi hususunu görüşür. Yapılan görüşmede;

Gelişen ve büyüyen Trabzon’da son dönemlerde önemli yatırımlar yapılmakta ve bu yatırımlarla şehrimizin gelişmişlik seviyesi hızla yükselmektedir. Şehrimizin ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak olan Yeşil Endüstri bölgesi, 25 Mart 2018 tarihinde şehrimize gelen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ında açıkladığı gibi, Trabzon’da ilk defa Trabzon da kuruluyor. Bu proje ile birlikte orta ve ileri teknoloji konusunda önemli bir merkez Arsin ilçemize kazandırılacaktır. Dünyada örnek olacak projelerden biri olması beklenen Yeşil Endüstri Bölgesi, sağlanacak teşviklerle birlikte yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelecek ve istihdama da önemli bir katkı sağlayacaktır.

Bu yatırımın Trabzon’a gelmesinde takibi ile önemli katkı sağlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü ’ye fahri hemşerilik beratının verilmesine dair önerge oya sunularak oy birliği ile kabul edilmiştir.

Editör: TE Bilisim