TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında  "İki Şehir Tek Dünya, Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Doğa" isimli projesinin ilk etap etkinlikleri 16-20 Ağustos tarihleri arasında Kahramanmaraş da, ikinci etabı ise 23-27 Ağustos tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleştiriliyor. İki etapta tamamlanması ve karşılıklı hareketlilik içermesi yönüyle farklılık gösteren proje, genelde sürdürülebilirlik teması çerçevesinde ortak bir programa sahip ve yerel yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşmayı hedefliyor. Böylelikle “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ”ne ilişkin kazanımların toplum ile buluşturulması ve yaygınlaştırılması, bilginin mümkün olduğunca etkileşimli uygulamalarla anlaşılır bir biçimde kazandırılması amaçlanıyor.  Öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile ilgili bilimsel olguları fark etmeleri sağlanarak, merak duyguları, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin gelişmesi bekleniyor.

Neden Kahramanmaraş ve Trabzon şehirleri seçildi?

Hatırlayalım. İki şehir ‘Kardeş Şehir’ Kahramanmaraş ve Trabzon arasında yüzyıllardır süregelen ve toplumsal hafızalarda yaşayan kadim kardeşlik bağı Eylül 2021 tarihi itibariyle Büyükşehir Belediye Meclis kararlarıyla resmi bir hüviyet kazanmıştı. Kurtuluş savaşının başlangıç olaylarından biri olan 12 Şubat 1920 Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşu olayı üzerine Trabzon Belediye Meclisi toplanarak resen ve tek taraflı olarak Maraş’ı “Kardeş Şehir” ilan etmiş ve şehrin ana caddesine Maraş Caddesi akabinde 1970 yıllarında Kahramanmaraş’ın ana caddesine “Trabzon Caddesi” ismi verilmiştir.

İki Kardeş Şehrin Buluşması Bir Projeden Fazlası

Projede “Kardeş Şehir” temelinden yola çıkılmıştır. Proje iklim ve enerji potansiyelleri açısından doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler ile ilişkilendirilmiştir. İçerikte “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” kapsamında “Erişilebilir ve Temiz Enerji, Sorumlu Üretim ve Tüketim, İklim Değişikliği ile Mücadele ve Sürdürülebilir Çevre” başlıkları çerçevesinde hazırlanmıştır. Projede bilimsel gezi ve saha çalışmaları, temiz enerji, enerji verimliliği, geri dönüşüm, sürdürülebilir yaşam ve ekolojik okur-yazarlık üzerine 35 farklı etkinlik yer almaktadır. Bu etkinliklerin 9. sınıfa geçen 40 öğrenci ile gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

Güçlü Paydaşlar, Güçlü Yaygın Etki

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, paydaş kurum olarak projeye katkı sunmaktadır. Bu güçlü ve zengin paydaş ağının değerli bir yaygın etki oluşturacağı öngörülüyor.

Yürütücülüğünü Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE biriminden Uzman Kadir Demirkaynak’ın yürüttüğü projeye Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık, Trabzon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu, Trabzon İl Milli Eğitim’den Uzman Volkan Selçuk ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Uzman Emre Arıcı personel olarak destek veriyor. 28 kişiden oluşan proje kadrosu altı farklı üniversite ve sekiz farklı kurum olmak üzere zengin bir yelpazede alan uzmanlarından seçilmiş.

Trabzon Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Ürey, Doç. Dr. Sibel Er Nas, Dr. Öğr. Üyesi Betül Turan Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gülşah Sezen Vekli, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kader Birinci Konur, Çukurova Üniversitesi’nden Doç.Dr.  Pınar Fettahlıoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sefa Akbulut, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Prof. Dr. Abdulkadir Yıldız, Prof. Dr. Kevser Cırık, Trabzon Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Arif Yılmaz, Dr. Öğr. Gör. Levent Yakar, Dr. Öğr. Gör. Seyran Palabaş Uzun, MEB’den Emre Yaşar ve Fatih Güngör eğitmen olarak katılıyor

Editör: TE Bilisim