Törenler Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı’n önündeki törende konuşan Belediye Başkan Vekili Ahmet Refik Yıldız, “Bu gün Tonya’mızın Rus işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü. 

Üzerinde hür ve özgürce yaşadığımız bu toprakların bedeli şehadetler ödeyerek bize vatan olarak bırakan ve bizi biz yapan büyük ecdadımızın minnet ve şükranla yadetmek, bu uğurda çektikleri açıları ve çileleri bir daha hatırlamak amacıyla toplandık. Karabdal, Beypınarı, ve Karadağ civarlarında üç ay boyunca sürdürülen direniş Bayburt’un düşmesiyle 1916 sonlarında durdurulmuş ve 16 Temmuz 1916’da Tonya’mız Rusların işgaline uğramıştır. Bir yıl 7 ay kadar düşman işgalinde kalan Tonya’mız 17 Şubat 1918 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır” dedi.  

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ise, “Atalarımızın bize vatan olarak emanet ettikleri güzel ilçemiz Tonya’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl dönümünü hep beraber özgürce ve huzur içerisinde kutluyoruz. Anlımız ak, başımız dik olarak yürüyebileceğimiz; temiz, şanla, şerefle ve kahramanlıklarla dolu tarihimiz var. Bugün Afrin’de, günlerdir yağmur çamur, gece gündüz demeden, geri dönmeyi düşünmeyenlerle bir beka mücadelesi veriyoruz. Bunu anlayamayan; gücümüzü bozmak için her türlü işbirliğinde olan iç ve dış şer güçler, her zaman yenildi ve yenilmeye mahkum olacaklar. Bu değerli emanetleri yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev sorumluluğumuz olmalıdır. Bu vatanı korumak için hepimizin üzerine büyük sorumluluklar düşmektedir. 

Birlik ve bütünlüğümüz bozacak, geminin su almasına sebep olacak bütün etkenlere karşı çok dikkatli olmalıyız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından şiirler okundu, 100. Yıl kutlaması için düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Tonya, Görele halkoyunları ekiplerinin gösterileriyle devam eden törenler mehter takımı ve sanatçı Onay Şahin Şahin’in konseriyle program sona erdi.  Törene ayrıca Kaymakam Bayram Yıldız, Jandarma Komutanı Süleyman Yıldır, siyasi parti temsilcileri daire amirleri, Sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
Tuncay HACIFETTAHOĞLU 
 
Editör: TE Bilisim