Dört gün boyunca, Trabzon tüm yönleriyle hemşehrileriyle tekrar buluştu. Trabzon Valiliği ve Büyükşehir belediyesi başta olmak üzere, tüm ilçelerden belediyeler ve kaymakamlıklar Trabzon kültürünü, mutfağını, yöresel ürünlerini, tarihini, doğasını ve insan kaynağını tüm yönleriyle sergileme fırsatı buldular.

Perşembe gününden yoğun katılımla başlayan etkinliklerin resmi açılışı, Cuma namazı sonrası, TDF Genel Başkanı İsmail Şatıroğlu’nun da katıldığı Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesinde Kuran tilaveti ve dualarların ardından mehteran eşliğinde, sembolik canlandırmayla fetih yürüşü gerçekleştirildi.

Daha sonra, etkinliklerin resmi açılış programına geçildi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un protokol katılımcılarıyla birlikte resmi açılışını yaptığı Trabzon Günleri, ilk günden büyük kalabalıklara sahne oldu.

DEMİRYOLU, İSTANBUL TRABZON EVİ VE KIZ ÖĞRENCİ YURDU HEDEFİMİZDİR

Açılış konuşmasını yapan Trabzon Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Şatıroğlu, fethin 560. Yıldönümü olduğunu hatırlatarak, “Biz burada çok önemli bir tarihi yeni nesle anlatmaya çalışıyoruz. Trabzon günleri fethin hatırlanması ve kutlanması, ecdadımıza rahmet okunması açısından çok çok değerlidir. İnşallah bu çalışmalarımızı Trabzon Evi ile taçlandıracağız. Akabinde de, inşallah Trabzon Kız Öğrenci Yurdu hayalimiz var.  Sizlerle hep birlikte  hayata geçireceğiz. Trabzon yine çok değerli insanlar, nice Hasan Sakalar, Cevdet Sunaylar yetiştirecektir. Demiryolu projesi ihtiyaçtır ve inşallah kısa zaman içerisinde hayata geçecek diye umud ediyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Bize bu etkinlik için destek veren öncelikle Ticaret Bakanımız Mehmet Muş, İçişleri Bakanımız Sn. Süleyman Soylu, Trabzon Valimiz Sn. İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Ekrem İmamoğlu ve ilçelerimizin çok değerli belediye başkanlarına, yönetim kuruluma ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Törene katılan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu yaptığı konuşmada; “Binlerce yıllık tarihiyle, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış muhteşem coğrafyasıyla ziyaretçilerini büyüleyen kadim şehir Trabzon’umuzun tanıtım günlerine hoş geldiniz. Trabzon’da huzur bulan insanlarız. Bizler yayla çocuklarıyız. O yaylalar hala orada. Uzun Sokak, Ganita, Faroz, Boztepe orada. En kıymetlimiz Trabzonspor’umuzda orada. Trabzonlular olarak dünyanın dört bir yanına yayıldık. Trabzon aşkımızı mesafeler bitiremiyor. Burada uzaklarda kalmış çocukluğumuzu buluyoruz. Trabzon hasretini bir nebze gideriyoruz” dedi.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’da, burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Trabzon’un büyüklüğünü bir kez daha görmüş oluyoruz, Federasyonumuza teşekkür ediyorum. Destek veren herkese teşekkür ediyorum “ diyerek, organizasyonun çok başarılı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kadim kent Trabzon’un fethinin 560. Yıldönümü ve Trabzon günleri etkinliklerinde bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Büyük padişah Fatih Sultan Mehmet Han ve Trabzon’un fethine zerre kadar yardımı olan o dönemin askerlerine Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Bizlere ve bizden sonraki nesillere, İstanbul ve Trabzon gibi iki büyük şehri emanet ettiler. Biz de bunun bilincinde hareket ediyoruz” diyerek, buradaki ortamın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Gerçekten muhteşem bir ortam oluşturulduğunu belirtti.

KÜLTÜR VE SANAT VE KARDEŞLİK

Trabzon günleri için Yenikapı’da dört ayrı bölüm düzenlendi. 4000 m2lik iki kapalı çadırdan bir tanesine kurumların katıldığı stantlarla kültürel etkinlikler sergilendi. Kültürel standlarda ziyaretçiler katılan belediye başkanlarıyla ve ilçelerin sergilediği ürünlerle buluştular. Hasret giderdiler. Belediyeler de, gelen misafirlerine ikramlarda bulunarak ağırladılar. Kültür standlarında ayrıca, Trabzon’un kardeş Şehri Kahramanmaraş Belediyesi ve Kahramanmaraş Federasyonu, Mardin Trabzonsporlular Derneği, KKTC Karadenizliler Kültür Derneği, Faroz Kültür Derneği, Ortahisar Halk Eğitim Müdürlüğü,Trabzon Yazarlar Derneği. Birlik Kadın Üretim Koop., İpekyolu Kadın Emeği Kooperatifi da yerlerini aldılar.

Diğer çadır alanında ise, yöresel ürünler ve el sanatlarının sergilendiği ve satışının yapıldığı standlar düzenlendi. Ziyaretçilerin bol bol alış veriş yaptkları bölümde, zaman zaman izdiham oluştu.

Üçüncü bölümde ise, yöresel yemeklerin ve Trabzon ve Karadeniz mutfağının yoğunlukla sunulduğu yeme içme bölümü oluşturuldu. Yine her zaman olduğu gibi, en büyük ilgiyi, hamsi tava, kuymak, Akçaabat köfte, lahana sarması, tatlılar gibi yemekler gördü.

Dördüncü bölüm, sahne ve oturma düzeni şeklinde tanzim edildi. Sahnede, İsmail Türük, ApolasLermi, Onay Şahin, Selçuk Balcı, Aydın Güner, Yücel Aktaş gibi Karadeniz müziğinin en ünlü seslerinin yanında yöresel sanatçılara da yer verildi.

Ayrıca her yıl olduğu gibi, tarih, kültür, sanat konferansları ve söyleşileriyle Yazar  Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu, Ali Karaca, tarihçi yazarlar Mustafa Durmuş, Mustafa Yazıcı, Eğitimci Enver Bahçekapılı ve Yeşilçam’ın duayeni sinemacı Osman Baş, kemençenin duayeni sanatçı Yusuf Cemal Keskin de izleyicilerle ve ziyaretçilerle buluştular.

OTÇU YÜRÜYÜŞÜ MUHTEŞEMDİ

Bu yıl 9. Defa canlandırması yapılan ve Kadırga Otçu’suna ithaf edilen Otçu Yürüyüşü etkinliği muhteşem oldu. Yüzden fazla yöresel kıyafetli folklor ekipleriyle, on beş kemençe davul zurna sanatçılarının adeta kemece horon şov yaptığı yürüyüşte bin kişilik horon halkası oluşturuldu. Etkinlik alanına giriş yapan kalabalığ gruplar sahneye doğru kemece horon eşliğinde yürüyüşe geçtiler. 

Kültür bölümünde ayrıca, Merhum Karikatürist Harun Yavruoğlu anısına karikatürleri sergilendi. Ayrıca Trabzon bab-ı Ali sergisi, Trabzon Kitap sergi satış bölümü, el sanatları sergileri, yerel dokuma tezgahlarında canlı performanslar, kadın kooğeratiflerinin el emeği ürünleri de sunuldu.

ALANDA TS CLUB  VE KIZILAY KAN BAĞIŞI BÖLÜMLERİNE DE YER VERİLDİ

Dört gün boyunca Trabzon’u İstanbul Yenikapıya taşıyan Trabzon Günleri Etkinliği, il günleri arasında açık ara yüksek katılımcı rakamlarıyla yine dikkat çekmeye devam ediyor.

Editör: TE Bilisim