Üç gün sürecek olan 6. Vakfıkebir Kültür ve Sanat Festivali büyük bir coşku ile başladı. Vakfıkebir iskelesinde Gülbahar Hatun’un karaya çıkışının canlandırılması ile başlayan festival, mehteran ve davul zurna eşliğinde kortej yürüyüşü ile devam etti. Yürüyüşün ardından hükümet binasın önünde festivalin açılış törene gerçekleşti.
 
Fatma Şentürk’ün sunumu ile gerçekleşen açılış töreninde konuşan Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, ‘Rahmetli Tuğrul Şavkay’ın da ifade ettiği gibi ‘Bir Dünya Klasiği’ olan Vakfıkebir Ekmeğimizin adına düzenlediğimiz Ekmek Kültür ve Sanat Festivalimizi 11 yıl aradan sonra yeniden düzenliyoruz. Festivalimizi daha önceki yıllarda da yapmayı planlıyorduk. Ancak ülkemizde yaşanan terör hadiseleri ve gelen şehit haberleri dolayısıyla tüm hazırlıklarımızı yaptığımız festivalleri iptal etmiştik. Festivalimizle birlikte Osmanlı salnamelerine konu olan, yurdumuzun dört bir tarafında üretilen Ekmeğimizi ve ilçemizin kültürünü tüm Dünya’ya tanıtmayı amaçlıyoruz. Uzun ve detaylı araştırmalarımız sonucunda elde etiğimiz tarihi belgelerle birlikte 30.11.2017 tarihinde Türk Patent Kurumu’na yaptığımız başvurumuz sonuçlanmıştır. Vakfıkebir Ekmeğimizin 25 yılı aşkın bir süredir gündem de olan coğrafi işaretinin alınması serüveni mutlu sonla noktalanmıştır. Bu başarıda büyük emeği olan TBMM Çevre Komisyonu Başkanımız, AK Parti Trabzon Milletvekilimiz Muhammet Balta’ya ve her zaman bizler yardımcı olan Türk Paten Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan” çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 Ekmeğin Anavatanı Tescillendi 

Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta ise konuşmasında Vakfıkebir Ekmeği’nin özelliklerini anlattı. Son olarak söz alan TBMM Çevre Komisyonu Başkanımız, AK Parti Trabzon Milletvekilimiz Muhammet Balta, “Bu güzel nimeti ön plana çıkartarak, ekmeğimizi Dünya’ya tanıtmak amacıyla yapılmış olan bu festival için emek veren gayret gösteren herkesi kutluyorum. Vakfıkebir Ekmeği marka olmuştur artık. Bu şehir sadece ekmeği ile değil, Büyük Vakıf adıyla da dünya’da tanınmıştır. Burasının turizm yönünde gelişmesi lazımdır. Bu festivaller ilçeyi her yönüyle tanıtmak ve geliştirmek acısından da büyük önem taşımaktadır. Ekmeğimizin Coğrafi işareti olması lazımdı. Verilen 3 yıllık mücadelenin ardından coğrafi işaret alındı. Buda bu büyüklükteki bir ekmeğin anavatanının Vakfıkebir olduğunun tescillenmesi demektir. Vakfıkebir’imize hayırlı olsun” diye konuştu. Konuşmaların ardından Vakfıkebir Halk Merkezi Halk Oyunların ekipleri ve Uluslararası Halk Dansları Topluluğu gösterilerini sundu, katılımcılara Vakfıkebir Ekmeği ikram edildi. 

Tuncay HACIFETTAHOĞLU 
 
Editör: TE Bilisim