İlçeye bağlı Yalıköy Mahallesi’nde yaşayan Nedim Kaplan, kendi işletmesinde 1965 yılında başladığı tekne yapım ustalığını ilerleyen yaşına rağmen 60 yıldır sürdürüyor. Türkiye’nin birçok bölgesinden tekne yapımı işi alan Kaplan, bugüne kadar yaklaşık bin tekneyi suyla buluşturdu. Çocuk yaşlarındaki merakının ardından tekne ustalığına başlayan Kaplan, Sürmene’de çıraklık yaptıktan sonra kendi işinin patronu oldu.

İlkokulu bitirdikten sonra tekne yapımı üzerine kursa gittiğini belirten Kaplan, “Yöremizin yüzde 70-80’i balıkçılıkla geçindiği için bu yörede de tekne yapan yoktu. Tekne yapımının yeri Sürmene’ydi. Buradaki tekneler bakım için, yapım için Sürmene’ye gidiyorlardı. Ben de bu işe meraklıydım. İlkokulu bitirdikten sonra kursa gittim. 7 ay kurs aldım. Kursu bitirdikten sonra tekne yapım işine de meraklı olduğum için 60’lı yıllarda Sürmene’ye gittim. 2-3 sene kadar Sürmene’de çalıştım ve bu işi kavradım. Askerden geldikten sonra bu yörede tekne yapmaya başladım. 1965 yılından bu yana bu işe devam ediyorum. Aşağı yukarı çıraklık, kalfalıkla birlikte 60 yıldır bu mesleği yapıyorum” diye konuştu.

TEKNEYİ SUYLA BULUŞTURUNCA MUTLU OLUYORUM

Mesleğinin kaybolmaması için oğlunu yetiştirdiğini ifade eden Kaplan, “Çok zevkli bir meslek. Yani bir tekneyi yapıp da suya bıraktığım zaman ömrüm artıyor. Bir eser meydana çıkartıyorum, bir eser üretiyorum. Mesai gözetmiyoruz. Ben sabah ezanının peşinden kalkarım, gelir buraya iş başı yaparım. Akşam 9-10’a kadar çalışırım. Bazen gece 11’e kadar çalıştığımda oluyor. Saat kollamam. Bu iş ölmemesi için devam etsin yapan arkadaşlar. Çok zevkli bir meslek bu, niye ölsün ki bu meslek? Aşağı yukarı 20 yıldan bu yana oğlumu bu mesleği sürdürmesi için yetiştiriyorum. Ben olmasam dahi benden sonra işi yürütecek kapasiteye sahip” şeklinde konuştu.

‘DEVLETTEN YARDIM BEKLİYORUZ’

Kaplan, devletten yardım beklediklerini kaydederek, “Büyük işler yaptığım sıralarda 18-20 metre uzunluğunda tekne yaptığım sıralarda yanıma 5-6 kalfa alıp, kalfa çalıştırıyordum. İzmir’den, İstanbul’dan, Sinop’tan, Samsun’dan, Trabzon’dan, Artvin’den, Giresun’dan arayanlar oluyor. Yani her tarafa tekne yapıyorum. Arkamda duran tekne mesela Samsun’a gidecek. Biz devletten bir yardım bekliyoruz. Ben fatura kesemiyorum ve müşteri ile sıkıntı yaşıyorum. Devlet bizi dışlamasın. Bize el uzatsın” ifadelerinde bulundu.

Babasıyla birlikte tekne yapan Onur Kaplan (47) da, babasından aldığı eğitimle bu işi sonuna kadar devam ettireceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim