Öyle ki bir inşaat dünyadaki tüm karbon emisyonlarının yüzde 39'unu oluştururken, kullanılan malzemelerin yüzde 40’ı ise çöp sahasına gidiyor. Aynı zamanda bir bina, su kullanımının yaklaşık yüzde 12’sinden, atıkların yüzde 65’inden ve elektrik tüketiminin de yüzde 71’inden sorumlu. Hal böyle olunca birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de sürdürelebilir çevreye duyarlı yapılara ilgi her geçen gün artıyor. Bunların başında ise ‘Yeşil Evler’ geliyor. Amerika’da yapılan bir çalışma, çevre dostu bu binaların enerji tüketiminde yüzde 24-50, karbon salınımında  yüzde 33-39, su tüketiminde yüzde 40 ve atıklarda yüzde 70’e varan tasarruf sağladığını ortaya çıkarıyor.

Son yıllarda sürdürülebilir, ekolojik, yeşil, çevre dostu vb. gibi isimlerle karşımıza çıkan doğayla uyumlu yapılar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de inşaat sektöründe öne çıkarken, gelecek adına da önemli ipuçları veriyor. Özellikle koronavirüs süreci ile tüketicilerinin de satın alma davranışların değişmesi bu yapılara olan ilgiyi daha çok arttırdı.  Bu kapsamda ise İstanbul önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Tureks Uluslararası Fuarcılık tarafından 14- 16 Ekim 2021 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek PREMO 21 – Prefabrik Modüler, Mobil Ev ve Yeşil Yapı Sistemleri Fuarı ile Yapı sektörünün yeni trendi çevre dostu yeşil evler ilk kez görücüye çıkacak. Organizasyon ile beraber Avrupa, Afrika, Balkan ve Ortadoğu Ülkeleri, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türki Cumhuriyetleri ve dünyanın birçok yerinden gelecek kişiler ise hem ekonomiye hem de sektöre önemli katkılar sağlayacak.

Birçok Ülkede Zorunluluk Haline Geldi

AB ülkeleri, 2019 yılından itibaren inşa edilecek olan tüm binaları bu tarz oluşturmak için anlaşma yaptığını dile getiren Tureks Fuarcılık Genel Müdürü Nergis Aslan, “ Birçok ülkede ise yeni yapılan kamu binalarında tükettiğin kadar enerji üretmesi zorunluluk haline geldi. Ülkemizde ise bu durum henüz gelişim aşamasında fakat her geçen bu yapıların sayısı artıyor. Bu projelerde güneş enerjisi değerlendirilir, yağmur suyu arıtılır, harfiyatta ortaya çıkan atıklar dönüştürülür, karbon tüketimi azaltılırken, enerji tasarrufu sağlanır.  Yeşil evler, dünyada ABD çıkışlı LEED ve İngiltere çıkışlı BREEAM sistemlerince sertifikalandırılıyor” ifadelerini kullandı.
BDS

Editör: TE Bilisim