ÖSYM Kılavuz kitabında bulunan “Özel Koşullar ve Açıklamalar” sütununda yer alan ve seçeceğiniz bölümü ilgilendiren özel koşul bilgilerini de mutlaka çok dikkatli okuyunuz (Özel koşulları sağlayamadığınız durumda, yerleşseniz bile kayıt yaptıramayabilirsiniz.)

Bu yıl ki tercihlerde de her yıl olduğu gibi, özellikle geçen yılın başarı sıraları dikkate alınacaktır. Bu nedenle, sıralamanızın bulunduğu aralıktaki tercih sayınızı artırmanızda ve çeşitlendirmenizde fayda var.

Tercihlerinizi sıralamadan önce, hedeflediğiniz meslekler ve üniversiteler hakkında bilgilere ulaşmanız gerekir; bunun için üniversite tanıtım filmlerini izleyebilir, CD’lerden ve üniversitelerin internet sitelerinden yararlanabilir, eğitim almak istediğiniz üniversitede okuyan arkadaşlarınız varsa deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Bu bilgiler:

 - Okurken görülecek dersler nelerdir?

 - Bu dersler, hoşlanacağınız nitelikte midir?

 - İngilizce Hazırlık Programı yeterli midir?

 - Eğitim dili İngilizce midir?

 - Üniversitenin öğretim programında vereceği yabancı dil hangi düzeydedir?

 - Bu bölümü bitirdiğinizde, ne ölçüde iş imkânı vardır?

 - Okumayı düşündüğünüz üniversitenin kampüsü var mıdır? Fiziksel şartları ve sosyal ortamı nasıldır?

 - Yurt, barınma ve burs imkânı var mıdır? Burs koşulları nasıldır?

 - Üniversite kadrosundaki öğretim görevlilerinin kariyeri, kadrolu olup olmadığı araştırılmalıdır.

Yukarıdaki araştırmaları, sınav sonuçları açıklanmadan önce yapmış olmalısınız.

TERCİH YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN KONULAR:

- Tercihlerinizi yaparken, tercih yapacağınız puan türü ile başarı sıralamanız dikkate alınacaktır. Bunu yaparken, MF öğrencileri başarı sıralamasının % 50’si kadar; TM öğrencileri de % 60’ı kadar daha yukarıdan başlayarak tercihlerini sıralayabilirler. Bu şekilde, kendi sıralamanızın üzerinde 7 – 8 veya daha fazla yükseköğretim programını yazabilirsiniz

(Örneğin; başarı sıralamanız 10 bininci sıra ise, MF öğrencileri 5 bininci sıradan, TM öğrencileri ise 4 bininci sıradan başlayarak tercihlerini yapabilirler.

- Son altı yıldır, alanlar arası “katsayı farkı” ortadan kaldırılmış ve katsayılar eşitlenmiştir. Dolayısıyla, herhangi bir puan kaybına uğramadan hem kendi alanınızdan hem de alan dışı puan türlerinden tercih yapabileceksiniz.

- Bir öğrenci en fazla 24 tercih yapabilir.

- Eğer bu yıl mutlaka yerleşmek istiyorsanız, kendi başarı sıralamanızın en az %100’ü kadar daha aşağı inmelisiniz.

(Örneğin; kendi başarı sıralamanız 10 bininci ise, tercihlerinizi yazarken 20 bininci sıraya kadar inmelisiniz.)

Ancak, bunu yaparken, sonradan pişman olacağınız yerleri de yazmayın. ÖSYM tarafından yerleştirildiğiniz bölümde okumak istemezseniz, o bölüme kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da ertesi yıl, gireceğiniz sınavda, okul puanınızın yarısı kadar bir puan kaybına uğrarsınız.

- Tercihlerinizi belirlerken, kendi sıralamanızın bulunduğu aralıkta yerleşme şansınız daha yüksek olacağından, bu aralıktaki tercih sayınızı daha fazla tutun.

- Tercih sıralamanızı yaparken, 2020’de o bölüme, ilgili puan türündeki sıralamaya göre, en son kaçıncı öğrencinin yerleştiğine bakarak, tercihlerinizi sıralayınız.

EN ÇOK İSTEDİĞİN BÖLÜMÜ BİRİNCİ TERCİHİNE YAZMANIN AVANTAJI VAR MIDIR?

- Yerleştirmede öncelik, sıralaması yüksek olanındır. Aynı puan türünde, başarı sıralaması senin sıralamandan daha geride olan birisi, aynı bölümü senden daha üstte bir sıraya yazdı diye, yerleşme önceliği onda değil sendedir.

- Tercihler, T.C. kimlik numarası ve şifre ile ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.

 - İnternet üzerinden başvurunuzu yaparken üniversite kodlarınızı çok dikkatli girin. Başvuru işleminiz tamamlandıktan ve onay işleminden sonra yazıcıdan bir çıktı alın. Bilgisayardan aldığınız onaylı çıktıyı, yerleştirme sonuçları açıklanıncaya kadar muhafaza edin.

- Tercihlerinizi ÖSYM’nin ilan edeceği tarihlerde teslim etmeniz gerekmektedir. Ancak mümkün olduğunca son güne bırakmadan teslim etmiş olun. İlk günlerde teslim etmek için de acele etmeyin, iyice üzerinde çalışıp kafa yorduktan sonra teslim edin.

- Tercihlerinizi teslim ettikten sonra, kararınızda değişiklik olursa, bu değişiklikleri internet üzerinden son teslim tarihine kadar yapabilirsiniz.

- 2021 ÖSYM genel yerleştirme sonuçları, İnternet (http://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacaktır.

- Kazandığınız üniversitelere ne zaman kayıt yaptırabileceğiniz 2021 Yükseköğretim Programları ve Kontenjan Kılavuzu yayımlandıktan sonra netleşecektir.

EK YERLEŞTİRME BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAKTIR?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar, üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Ancak, ek yerleştirmelere başvuru yapabilmeniz için ÖSYM tarafından herhangi bir bölüme yerleşmemiş olmanız gerekiyor. Bu nedenle ek kontenjanı beklemek bir risk olabilir.

Her birinizin gönlünüzdeki üniversitelere / bölümlere yerleşmenizi diliyoruz.

BDS

Editör: TE Bilisim