TRABZONSPOR 9 YILDIR BANKALARA MAHKUM EDİLDİ, EDİLİYOR!

Trabzonspor 9 yıldır bankalara mahkûm edildi, bu gidişle çok daha edilecek! Ben Trabzonspor Kulübü’nün yönetim şeklinden bir şey anlamıyorum. Anlayan varsa beri gelsin! Anlatsın da ben de ikna olayım! Şimdi sayın Ağaoğlu Başkan adayı olduğunda ve kazanırsa ilk işi kulübün borcunu aşağılara çekmek olduğunu açıklamıştı. Hedefini de kulüp gelirleriyle kulübü yönetmek ve altyapıya önem vermek olarak ifade etmişti. Deyim yerinde ise Trabzonspor kendi yağı ile kavrulacaktı!

Yanılmıyorsam Ziraat Bankası ile ilk 2018 yılında yapılan 5+2 yıllık anlaşmada sonrası Başkan Ağaoğlu yaptığı açıklamada edalı edalı ve gösterişli bir şekilde, ‘Trabzonspor’un artık kimseye borcu yoktur. Borçsuz bir kulübüz” demişti. Ve de eklemişti: “Ayaklarının üzerine bir kulüp olma yolunda ilerliyoruz!” Gelin gürün ki, kazın ayağı hiç öyle değildi ve olmadı da!

Bordo-Mavili kulübün borcu hiçbir zaman aşağılara düşmedi hep aynı yerde kaldı. Üstüne üslük, ilk yapılan anlaşmada Ziraat Bankası'na anaparanın haricinde 130 ila 140 milyon TL faiz veriliyordu. Daha önce yazdığım gibi yeniden hatırlatayım. Bordo-Mavili kulübün toplam borcu 1.440.000.000 liraydı. Kısa vadeli alacaklar ise 460.000.000 lira. Kısa vadeli alacaklar borçtan düşüldüğünde de geriye net borç olarak 980 milyon lira kalıyordu. Trabzonspor yönetimi Ziraat Bankası, Denizbank ve Aktif Bank konsorsiyumda yeni bir anlaşma yaptı. Yapılan anlaşmada 2+7 yılı kapsıyordu. Yani sizin anlayacağınız Trabzonspor Kulübü 9 yıl bu bankalara mahkum edilerek eli kolu bağlanmış oldu.

TS HİSSELERİNDEN KASAYA PARA GİRDİ

TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş. 236.390.631.-TL olan sermayesini 263.609.369.-TL arttırarak 500.000.000.-TL'ye yükselti.

Daha önce TS hissesi olan, fakat bu sermaye artışına katılıp pay almayan yatırımcılardan dolayı, nominal değeri 1.043.337.464._TL hisseler 13-14 Ocak 2021 tarihlerinde 2 iş günü süreyle Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla Borsa İstanbul A.Ş Birincil Piyasada, "Borsa'da Satış" yöntemi ile 1,00 TL nominal değerden az olmamak üzere Borsa İstanbul A.Ş.'de Birincil Piyasada oluşacak fiyattan satışa sunulacaktır. Bu işlem 140.000.000.-TL gelir sağlanmış olacak. Daha önce yapılan açıklamaya göre bu geliri % 76'sı Şirket'in finansal borç ödemelerine yani bankalara gidecek, %4’ü vergi ve SGK ödemelerin de kullanılacak. % 20'i ise Futbolcu ücretleri, kulüplere bonservis ödemeleri, teknik kadro ücretleri ve diğer çeşitli borçlara, ödemeler ve işletme sermayesi ödemeleri için kullanılacaktır. Bu rakamlar dâhilinde 28.000.000.-TL. harcanabilir para kasaya girmiş olacak. Tahminim o ki gönderilecek oyuncuların fesih işlemlerinde kullanılacaktır.

BÖYLE PRİM SİSTEMİ OLUR MU?

Trabzonspor’da enteresan ve de hiçbir profesyonel kulüpte bile uygulanmayan bir prim sistemi var. Teknik heyet, futbolcular, masör ve malzemeciler dışında kulüpte idari personeli ve bazı çalışanlar da primlerden yararlanıyor. Trabzonspor Kulübü’nde sadece bu görevde bulunanlar mı hizmet veriyor. Tesislerde çalışan dünya insan var. Adaletli davranın, havuz sistemi yapın, bu kişilere verdiğiniz primleri havuzda toplayın tüm personele dağıtın. İdari personel içinde ülke standartları üzerinde ücret alanları primlerden faydalandırmaya hangi ileri zekalı karar vermiş acaba? Onun için Trabzonspor’da herkes yan yatıyor. Üretim yok. Tüketim her geçen gün artıyor. Kısaca “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” misali bu grubun içine kimseyi sokmuyorlar. Eğer sıkıntı varsa dedikodu üretim merkezi hemen devreye giriyor.

TRABZON’UN ÖRNEK KIDEMLİ VATANDAŞI HASAN F. MELEK

Gazeteci abimiz, duayenimiz Osman ÇAVUŞOĞLU’nun 1,5 yıllık çalışması sonucunda yazdığı, gazeteci-yazar İsmail Fındıklı’nın editörlüğünü, kapak tasarımını ve iç düzenlemesini yaptığı bir dönemin Belediye Başkanı Hasan F. Melek’i anlatan kitabın basımı tamamlandı. Pandemi nedeniyle tanıtımının yapılamadığı, ancak Trabzon ve Trabzon dışında birçok ildeki Trabzonlularla dostlarına gönderilen 288 sayfalık Trabzon Sevdalısı, Hizmet, Eğitim ve Gönül Adamı Hasan F. Melek adlı kitapta, ailesini, çocukluk yılları ve eğitim hayatını yalın bir dille anlatıyor.

Ortaokul yıllarından sonra ticarete atıldıktan sonra, birçok sivil toplum kuruluşlarında ve hayır kurumlarında görev alan Hasan F. Melek yaptıklarıyla gönülleri kazandı... Deyimiyle “Yolumu kestiler, belediye başkanısın” dediler. Böylece koltuğa oturdum ama hakkını da verdim diyerek, yerel yönetimlerin kendi parasız olduğu dönemde kendinin birçok sorunu nasıl çözdüğünü anlatan Melek, hiçbir zaman da görevden kaçmadığını söylüyor. Ünlü İş İnsanı Vehbi Koç’la tanışmasını ve iş hayatında hep O’nu örnek aldığını dile getiren Melek, TEV Trabzon Şubesi’ni nasıl kurduğunu, hangi zorluklarla bugünkü durumuna getirdiğini ifade ederken aynı heyecanı yaşıyor gibiydi.

Trabzon’a 250 kişilik TEV Kız Öğrenci Yurdu’nun kazandırıldığı yıllarda karşısına çıkan sorunları da nasıl aştığı anlatılan kitapta, Trabzon’da ilk defa belediye dışından akil insanlardan oluşan “Danışma Kurulu- Halk Meclisi”nin kuruluşu da yer alıyor. Giyimiyle, meslek hayatındaki üstün başarılarıyla, saygınlığı, sosyal konulardaki duyarlılığıyla, yaşama olan bağlılığıyla, yaptıklarıyla ve karşısındakilere verdiği güvenle örnek insan Hasan F. Melek 2015 yılında kısa adı TÜRYAK olan Türkiye Yaşlılık Konseyi Derneği’nce ‘’Örnek Kıdemli Vatandaş’’ seçilmiş ve ödüllendirilmişti.

TÜRK DENİZCİLİĞİ’NDE KALAFATOĞLU FARKI

ARES Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Trabzonlu iş insanı Kerim Kalafatoğlu, son dönemde sıkça duyurduğu ihracat haberleriyle adını gündemde. ARES Tersanesi, adını daha çok yurt dışında elde ettiği başarılarla duyuran nadir firmalardan olan ARES Tersanesi, bir süredir Türk savunma sanayisinin gündeminde olan, Türk Tipi Hücumbot Projesi ile de yakından ilgilendi. Kerim Kalafatoğlu ve kardeşi Mert Kalafatoğlu’nun ‘Ares Yat’ firması, Antalya Serbest Bölge’sinde büyük yol almış. ARES Tersanesi, Katar İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığına 3 adet 48 metrelik açık deniz karakol botu ve 6 özel kuvvetler destek hücum botu olmak üzere toplam 9 bot teslim etti. Bir dönem Trabzonspor Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Kerim Kalafatoğlu’na başarılarının devam ettirmesini temenni ediyorum.