Çürüme ve küflenme oluşmaması için fındığın naylon çuvallarda ve harmanda yığın halinde bırakmayın Giresun Espiye Ziraat Odası Başkanı Raif Uçar, yörede fındık hasadının devam ettiği şu günlerde ürün kalitesinin düşmemesi için üreticilerin harmanda da dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğuna değindi. Fındıkların olgunlaşmadan hasat edilmesinin kalite ve randıman düşüklüğüne neden olacağına işaret eden Uçar, "Toplanan fındıklar jüt çuvallarla aynı gün harmana getirilerek boşaltılmalıdır. Fındıkta çürüme ve küflenme oluşmaması için naylon çuvallarda ve harmanda yığın halinde bırakılmamalıdır. Hasadı yapılan zuruflu fındıkların toprakla temas ettirilmemesi ve yağmurdan korunması da gerekmektedir. Yağmurdan korunması için üzerine örtülen naylon örtüler fındığın aşırı ısınmasına neden olabileceği için bir miktar yükseltilerek üzeri kapatılmalı, hava alması sağlanmalıdır" dedi. Temiz betonda kurutulmalı Uçar, zuruflu fındıkların beton harmanlara 15-20 santimetre kalınlığında serilip 4-5 saatte bir çevrilerek, güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmesi gerektiğini vurguladı. "Patozun fındıkları zurufundan tam olarak ayırmasına fakat fındık kabuğuna zarar vermemesine dikkat edilmelidir" diyen Uçar, şöyle devam etti: "Zurufundan ayrılmış tane fındıklar hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalıdır. Harman beton değilse fındığın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanılmalıdır. Üreticiler, harmanlamanın ardından satışa hazır hale gelen fındıkları pazara ihtiyacı kadar getirmelidir. Ürünün ucuz satılmaması için eldeki fındık bir anda pazara getirilmemeli, kademeli satış yaparak dengeleyici bir fiyat oluşması sağlanmalıdır." Rekoltenin oldukça düşük olmasından dolayı ürünün iyi fiyat edeceğini tahmin ettiklerini belirten Uçar, "Emanete fındık bırakmayın. Zaten az olan fındığınızı iyi koruyun ve ihtiyacınız kadar pazara getirin. O zaman göreceksiniz ki fındık tüccarları değil üretici kazanacaktır. Böylece fiyatları üretici belirleyecektir" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim