Milli kültürü, yetişmekte olan bireylere tanıtamayan, benimsetemeyen bir okul, işlevsiz bir kurum olmaktan kurtulamaz. Milli kültürü geliştiremeyen bir okul sistemi de işlevsiz bir kurumdur. 

Milli kültürün geliştirilmesi, “küresel değerlerden” bazılarının milli eğitim sistemine uyarlanması ile mümkün olabilir. Küresel değerlerden kaçmanın mümkün olmadığının bilincinde olan öğretmen ve eğitimciler, öncelikle milli kültürü tanımak, tanıtmak ve benimsetmek zorunda olmalıdırlar. Kendi kültürünü tanımayan biri, başkalarının kültürünü almaya kalkarsa, yabancılaşmış ve kimliksiz hale gelmiş olur. Oysa eğitim sistemi ve dolayısıyla okullar, doğduğu zaman sadece bir canlı olan çocuğun “kişi” olmasını sağlamakla yükümlüdür. 

Erol Güngör, “Geleneksel kültürde dinin büyük bir yeri olduğundan dolayı halkın dindar, aydınların ise din reformcusu olduğunu” söylüyor. Ve ekliyor; “ Halk kültüründe ahlâğın kaynağı ve yaptırımları esas itibariyle dine dayanır. Buna göre, milli kültürü tanıtan okul, yetişmekte olan gençlere kültürün önemli bir boyutunu oluşturan dini de tanıtmaya çalışacak demektir. Bir millettin eğitim marifetiyle bireylere geçen ruh hallerinin toplamına  “kültür” denir ki, bu da milli kültür değerleri olarak bilinir. İşte eğitimin yeni nesillere tanıtıp kazandırması gerektiği değerlerin tamamı bu kavramla anlatılır.

Milli kültür değerlerini tanıtmayan, benimsetmeyen okul, işlevsiz olduğu gibi, bu okulun yetiştireceği bireyler de amaçsız ve idealsiz bireyler olarak hayata atılmış olacaklardır. Bu bireyler aynı zamanda milli kültür değerlerinden de habersiz olarak yetişmiş olacaklardır. Günümüzde geçerli olan popüler kültür, bireylerin milli kültürden nasiplenmemiş kişiler olarak yetişmeleri sonucunu doğurmaktadır. Okullar misyonlarını unutup, farklı amaçlara yönelmişse, okulların yeniden misyonlarına dönmeleri için değişim ve dönüşüm yaşamaları şarttır. Milli kültür değerlerinden habersiz olan bireylerin, dini değerlerden de habersiz yaşamaları hatta dini değerleri küçümsemeleri kaçınılmaz olacaktır. Okulun yetiştirdiği bireyler, içinde yaşadığımız kültürün değerleri ile barışık değilse, okulun misyonunu yerine getiremediğine hükmedebilirsiniz.