‘Muhlama’.. Veya” Mıhlama”  yada “Kuymak” aynı kapıya çıkar.

Bilmeyenlere bunun tarifini verelim istedik . Yine de ‘Yapamam-Beceremem’ diyenler olursa Ankara’daki Karadeniz sofralarına gitsinler.

Mıhlama ve kuymak yemekleri birbirine karıştırılan iki farklı türde lezzetlerdir. Karadeniz Bölgesi'nin özel yemekleri olan mıhlama ve kuymak Trabzon ve Rize illerine ait yemeklerdir.

Diğer illerde de bilinse de genellikle bu iki ilde daha çok yapılan yemeklerdir. Günün her öğününde yenilebilen mıhlama ve kuymak yemekleri genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen lezzetlerdir.

*

Nasıl yapılır?

*Tereyağını sahana aktarın. ...

*Azar, azar mısır unu ekleyip, tahta bir kaşıkla mısır ununu kavurmaya başlayın.

*Mısır unu renk aldığında suyu ilave edin.

*Kaynayan suda şişen mısır ununa tel, tel ayırdığınız Trabzon peynirini katıp, karıştırın.

*Mıhlamayı aralarda karıştırarak kısık ateşte pişirin.

Yağı ve peyniri özel olacak..

*

Ankara’da ‘Bürokrat’  veya “Siyasetçi” olmak zordur. Benim gibi Rizeli iseniz yandınız.

Bütün dostlarınız sizden ÇAYKUR’un “Elek altı” ya da ‘Organik’ çaylarını isterler. Sanki ÇAYKUR Genel Müdürlüğü bize çalışıyor..

Kurtuluş’taki ÇAYKUR reyonuna, maaşımın yarısını yatırıyorum desem yalan olmaz. Dostlarımın canları sağ olsun. Genel müdür Yusuf Ziya Bey’e duyurulur.(İşin şakası)

DAVA ADAMI: MALKOÇ

Kamu Denetleme Kurumu Başkanı Ombudsman Av Şeref Malkoç’u 1980’li yıllarından tanırız..Erbakan hoca ile başlayıp ve de sonrasındaki oluşumlarda siyasette bir “Kara Kutu”

Bilgi deryası. Anıları..Tespitleri..Dik duruşu..Açık sözlülüğü, eğip bükmeden, makam ve mevki ne olursa olsun doğru tespit ve önerileri takdire şayandır. İnandığı davanın adamıdır..

Aynı zamanda demokrattır.

10 Ocak’ta bir kahvaltı verdi. Yeter ki bölücülük yapmasın ne kadar basın mensubu varsa sağcı-solcu-ülkücü-liberal onun kahvaltısında buluştu.

Malkoç ülke için şanstır. Zira, Türkiye’de vekillik yapmış ve bakanlık yapabilecek özelliklere sahiptir.

LİDER…

Hatta, lider mi lazım ülkeye verin görevi bunu da yerine getirsin.

Malkoç Refah Partisi milletvekili  iken Almanya ve Avrupa’da onlarca konferans verdi.

Malkoç Ombudsman olduğu sürece 40 ile gitti. Üniversitelerde konuştu, Valileri Belediye Başkanlarını ziyaret etti.

Baroda avukatların sorularını cevapladı ve Ombudsman kulüplerini kurdu.

HAYATI TEZ KONUSU..

Anıları mutlaka kitaba dönüştürülmeli ve gelecek kuşaklar “Siyaset Bilimi” dersinde okumaları sağlanmalı. Ombudsman olmak kolay değildir. Herkesin gözü üzerinde. Trabzonlu, çevresi çok olunca, işi daha da zordur.

‘Karadeniz sofrası-kahvaltısı’  Ombudsmandan sorulur. Kahvaltıda  mıhlama şarttır.

Ombudsmanın mıhlaması, Ankara’da dillere destan. Sebebini öğrendik. Şeref Bey, misafirleri olunca imdadına Trabzon’dan dostu Bahattin Albayrak hoca yetişiyor. Bahattin hoca Ankara-Kızılay’da leziz Karadeniz yemeklerinin yendiği “Karadeniz” restoranının sahibidir..

Malkoç bazı dostlarını sabah kahvaltsına Bahattin hocaya taşıyor bazılarını ise Bahattin hocanın servisi ile kurumda ağırlıyor.

Ve Trabzon’un kuymağı, Rize’nin deyişi ile Muhlaması böylece marka oluyor.