ORDU’DAN YÜKSELEN BAŞARI VE KIRIKKALE

Kırıkkale, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve 2014 yılında kurulan Türkiye'nin ilk Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) özel sektörün yaptığı yatırımlarla ülkenin en önemli savunma sanayi merkezlerinden biri haline geldi.

Ulaşımda 43 ilin geçiş noktasında yer alan ve "kilit kavşak" olarak adlandırılan kent, bu stratejik konumu dolayısıyla savunma sanayisinde her zaman önemli bir noktada oldu.

Kırıkkale'de ilk kurulan sanayi tesisi Keskin ilçesinde bulunan Fişek İmalathanesi oldu. Askeri Redif Deposu olarak kullanılmaktayken 1907 yılında fişekhane olarak yeniden düzenlendi ve milli mücadele yıllarında 1921'den 1925 yılına kadar kullanıldı.

Savunma sanayisinin gelişmesi için Kırıkkale'de entegre bir silah sanayisinin kurulması ise ilk kez İzmir İktisat Kongresi'nde ele alındı.

Temelleri 1925'lerde atılan bir cumhuriyet şehri olan ve o dönemde Keskin ilçesine bağlı bir nahiye durumunda bulunan kentte, 1925 yılında Top ve Mühimmat Fabrikası'nın temellerinin atılması Kırıkkale'nin şehirleşmesinin çekirdeğini oluşturdu.

Bu görüş ve kararlar doğrultusunda başlatılan çalışmalar sonucu Kırıkkale'de 1928'de Pirinç Fabrikası ile Elektrik Makineleri Fabrikası, 1929'da Mühimmat Fabrikası, 1931'de Çelik Fabrikası ile 1936 yılında Barut, Tüfek ve Top Fabrikaları kuruldu. Kırıkkale ve diğer yerlerde kurulan bu fabrikalar bugünkü MKEK'in temelini oluşturdu.

Cumhuriyetin ilanından sonra kurulan bu fabrikalar, Kırıkkale'de savunma sanayisinin gelişiminde büyük rol oynadı.

Türkiye'nin ilk Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ise 2014 yılında MKEK'e ait Arpalık Çukur mevkisinde 500 dönümlük arazide kuruldu. 2017 yılında arsa tahsislerine başlanan OSB'de 7 firmaya arsa tahsisi yapıldı. Firma sayısının kısa zamanda artması ve birçok kişiye istihdam sağlanması amaçlanıyor.

Bunlardan birisi de , Ordu Savunma Sanayi  (ORSAV)dır.Geçtiğimiz Pazar günü,Prof.Dr.Zakir Avşar,Prof.Dr. Mehmet Şahin ve iş insanı Samiİşselile birlikte, Ordu Savunma Sanayi (Orsav) Yönetim Kurulu başkanıEmrel Demirel’in Kırıkkale’deki fabrikasında misafiri olduk. Gecikmiş bir dost buluşmasını gerçekleştirdik.

Fabrikayı gezdik. Başarılarına tanık olduk.Gururlandık..Ordu-Kırıkkale ve İstanbul’daki fabrikalarında  500 kişiye yakın kişi istihdam ediyor. Ülke savunmasında önemli rol oynuyor. Mükemmel başarı..

Orsav’in sahibi baba Yalçın Demirel’in  başarılı oğlu ,Emre Demirel, Ordulu hemşerimizdir.. Uzunca sohbet ettik. Ülkesineyatırım yapmanın heyecanını yaşayan,” Ülkem varsa bende varım, her şeyim devletime feda olsun” diyebilen Mütevazı yaşantısı olan, vermesini bilen üstün niteliklere sahip yatırımcımızdır.

Bir olayın veya gelişmenin kavranmasında ve uygulanmasında dirayet gerektiren noktayı, işin en hassas ayrıntısında kavrayan yönetim ustalığıyla dikkat çeken yatırımcıdır.

Olayların yorumlanmasında makul olmanın disiplinini kullanırlar. Ve o makul noktanın önemine işaret eden tasnif ve tarif mahareti ekler.

Başarıları üstün akıl kullanma yeteneği, bu iki meziyeti mezceden isabetten kaynaklanıyor.

Karadeniz’in önemli isimlerinden ve ailesindendir. Genç kuşaklara örnek teşkil edecek yatırımcılarımızdandır.

2022 Tüm hakları saklıdır.

Emre Bey,özetle..“Firmamız 1985 yılında kurulmuş olup, 35 yıldır savunma sanayi alanında faaliyet göstermekteyiz. Türkiye’nin ilk Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 3. fabrikamızı açmış bulunmaktayız. ORSAV ailesi olarak 500 kişiye istihdam sağlamaktayız. Yerli ve milli duygulardan yola çıkarak Türkiye’nin milli savunmada bir paydaşı olarak ara vermeden üretimlerimize devam etmekteyiz. Bize destek veren herkese teşekkür ediyorum”

Ülkemizin böylesi yerli ve milli yatırımcılarımıza ihtiyacımız vardır. Ve de hepimiz böylesi milli yatırımcılarımıza destek vermeliyiz..

Tebrikler, Demirel ailesine..

Bu arada Ankara –Kırıkkale yolunun, özellikle Elmadağ-Ankara arasındaki yol çalışmaları ne zaman bitecek?