oruç, bedenin ve ruhun istirahatıdır

Kur’an ayetlerinin yaprak yaprak dünya semasına döküldüğü aydır Ramazan… Bu sebeple de gufran ayıdır o…  Bu ayda halisane dualar Hakk’ın makamında mutlak kabul görür. Ramazanda göklerden rahmet ve mağfiret sağanak halinde müminlerin üzerine yağar. Rabbimiz bu ayda şeytanları bağlar, nefsin gücünü kırar, ihsan kapılarını ardına kadar açar. Ramazanda bütün günahlar, ellerini Hakk’a açıp affını isteyenlerin üzerinden hazan yaprakları gibi dökülür. Ruhlar arınır ve genişler. Hakk katında sevapların biri on misli karşılık görür.

Ramazan gönüllerimize Medine diyarından gül kokusu getirir. Bu ay yılın en kutlu zaman dilimi olduğu için on bir aya sultan edilmiştir. Bu ayın faziletini hem ayetler, hem de hadisler vecizce beyan etmiştir. Üç ayların sonuncusu ve en kıymetlisi olan bu ayda evlerimiz, mutfaklarımız, ceplerimiz ve sofralarımız bereketlenir; her şey Hakk için, Hakk’a göre yapılır. Dudaklardan Allah’ın mübarek isimleri dökülür. Gıybet ve iftira ağızdan kovulur.

Diğer zamanlarda azgın bir küheylan gibi üzerimize saldıran şeytanın sadık talebesi olan kör nefsin beli kırılır. Dünyaya sığmadığı halde, gönüllerimize sığdırmaya çalıştığımız ihtiraslar biter. Hiç doymayacağını sanan ihtiras sahibi insanlar bu ayın munis iklimine girdiklerinde tok gönüllü olurlar. Her iki dünyamızı da kül eden günah ateşleri ramazanda söner. Rahmet ve mağfiret rüzgârları maneviyatımızı kül eden ateşleri iyice söndürür.

Yıl içinde günahlarla harap olmuş, çöle dönmüş kalplerimiz ramazanın o ruha hayat veren, onu adeta kanatlandıran rüzgârıyla iyice yeşerir. Üzerine ölü toprağı serpilmiş ruhlar ramazan iksiriyle adeta dirilir. Ramazan tasadduk ayıdır. Fakirlerle zenginlerin bir noktaya kadar eşitlendiği en güzel zaman dilimidir. Hayatın sert darbeleriyle tuş olan fakirler; ramazanda zenginlerin uzattığı yardım eliyle, zekât ve fitrelerle rahat bir nefes alır. Açlar, yardımseverlerin el uzatmasıyla tokluğun keyfini sürer zengin iftar sofralarında. Kardeşlik ve dayanışma ruhu, hayatı iyice güzelleştirir. Fakir zengini, zengin fakiri asla hor görmez.

Ramazan sabır, sebat ve selamet ayıdır. Bu süreçte sabredenlere, yemekten ve içmekten kesilenlere büyük mükâfatlar vardır. Ramazan hayatımıza çeki düzen verme ayıdır. Bu ay bir anlamda ruhların tadilattan geçirildiği zaman dilimidir. Eksikler ve kusurlar bu ayda tekmil edilir. Ramazanda ihlâs ve takva zırhlarını kuşanarak cehennem ateşinin şiddetinden korunuruz. Daha evvel işlediğimiz günahlardan pişmanlık duyarak nasuh tövbesi ederiz.

Ramazan bir bakıma ruhun süzgecidir. Zira bu ayda nefsanî arzularımızı bir kenara bırakır, kin ve nefretten iyice uzak dururuz. Bu ayda tuttuğumuz oruçlarla bedenimizin zekâtını veririz. Ramazanda bedenimizi(midemizi) aç bırakarak aç olan ruhumuzu doyururuz.

Ramazanda hayatımız renk ve ahenk kazanır. Minarelere gerilen mahyalar sadece sokakları değil, gönüllerimizi de aydınlatır. Teravihlerde camiler müminlerle dolup taşar; “cem eden, toplayan” anlamındaki “cami” böylece gerçek manasını bulur. İnsanlar gece yarılarına kadar oturup geceleri gündüze çevirirler. Sahurlarda herkes yemek telaşına düşer.

Sahur toplarıyla başladığımız orucu iftar toplarıyla sonlandırırız. Bol susamlı pideler ramazanın şiarıdır. Fakat ondan daha da önemlisi bu ayda minberden yapılan sohbetler, vaaz ve nasihatlerdir. Pideler midemizi, bu hoş sohbetler de ruhumuzu doyurur. Bu ayda okunan mukabeleler, sene içinde kararmaya ve paslanmaya yüz tutan gönüllerimizi cilalar. Camilerde ve dost meclislerinde okunan ilahiler bizi alıp uzaklara götürür; tefekkür âlemine gark eder.

Ramazan, cennet kokusunu malikânelerimize kadar taşır. İnsan-ı kâmil olma yolunda daha da ilerlememizi sağlar. Sofralarımıza buyur ettiğimiz dostlarımız bereket getirir hanelerimize. Cemaat olmanın huzur, bereket ve afiyetini iliklerimize kadar hissederiz. Yaptığımız iyilikler şeytanı hasedinden çatlatır; melekler bu güzel davranışlarımızı alkışlar.

Ramazan ayına sağ salim çıkmak, bu güzide ayda oruç tutabilecek sıhhate sahip olmak en büyük mükâfattır. Zira ramazan demek yeni iyilikler ve o iyiliklerin getireceği yeni sevaplar demektir. Bize bu ayda da alacak nefes bahşeden Rabbimize sonsuz şükürler olsun.