Aslında bu yazımın başlığına ”Döviz artışı bahane, piyasadaki soygun şahane” diye verecektim.

TÜİK’in, inandırıcı olmayanrakamlarına göre, enflasyon yüzde 17civarında. Vatandaşın gerçek enflasyonu ise  yüzde 50’nın üzerinde..

Buna birde denetimsizlik ve başıbozukluk  eklenince, bazı ürünlerdeki fiyat artışı yüzde200’ü buluyor.. Abartmıyorum. Faturalar elimde. İsteyene gönderebilirim..

Manav-Market-Sebze ve Temel gıda fiyatlarını bir kenara bırakıyorum. Bunları vatandaşımız zaten  biliyor ve yaşıyor…

200TL’ye bulunmayan gerçek zeytinyağını100TL’yı aşan tereyağını ve yılbaşından bu yana yüzde 100 artan mutfak enflasyonundan söz etmiyorum.

Her ay gizli yapılan elektrik,doğalgaz, internet veya telefon zamlarını geçiyorum. Hazır kart ve peşin param ile satın aldığım doğalgaza, zam yapılmadığı  halde Başkent Doğalgaz her ay gelip, peşin aldığım gazın tutarının yüzde 10 gibi ek fatura çıkardığını anlamıyorum.26 milyon aboneyi siz düşünün..

Türk Telekom’un aylık net ve sabit 119TL karşılığında “TTNET-Aile paketi” ne abone olduğum ,faturanın 138 TL gibi yüksek gelmesini kim müdahale edecek?

*

Ekonomik göstergeler alt-üst oldu. Yılbaşından bu yana Türk lirası döviz karşısında yüzde 20 değer kaybetti. Kısacası döviz artışı bahane, vatandaşa atılan kazıklar şahane…

Bu yüksek kur karşısında her ürünün zamlanmasına kredi maliyetinin artmasına neden oluyor.2018 yılı ocak ayında 3.75 civarında olan dolar bugün 8.7 seviyelerinde.

Anladık.Döviz, günah keçisi oldu. Doların bu yılkı artışı yüzde 20..İnşaat demiri son 5 ayda yüzde 200 zam yapıldı. İnşaat demiri tam bir karaborsa… Her gün borsa kuruluyor ve herkes tutturduğuna satıyor.

Çünkü yeterli demir üretilmiyor, müteahhitler demir kuyruğunda. Bende demirin kilosunu 8TL den aldım, nakliyesi hariç..

Çatılarda kullanılan OSB   Sunta levhaları, daha bir ay öncesine kadar 80-90 TL iken, bugün 230 TL’den bulunamıyor. Bunu kim, nasıl izah edecek?

Dört ay önce 4 lt olan inşaat demiri 8TL oldu.130 TL olan hazır betonun metreküpü 300TL’ı geçti.Yeri gelmişken bu sektör bir alem oldu. Sözünde duran, verdiği sözü yerine getiren kurumsallaşmış bazı firmalardışındakiler, adamı kalp hastası, yada katıl ederler. Veya paranızla rezil ederler sizi.

Yaşadıklarımı anlatsam bir köşeye sığmaz. Limak’daki dostlarımın aracılığı ile tanıdığım, Gölbaş’ındaki Kandemir Beton Genel Müdürü Fatih Kandemir’in desteği ile sorunu çözdük. Fatih Bey ve ekibine teşekkürler..

Sevgili okurlarım,

Yakın görüştüğüm bazı müteahhit dostlarıma” Bir’e mal edip,5TL’ye satıyorsunuz” deyip eleştirirdim. Biraz araştırıp, işin içine girince müteahhitlerin ne kadar haklı olduklarını, neler çektiklerinigördüm. Allah yardımcıları olsun..

Kaliteden ödün vermeyen, genç ,dinamik, üstün niteliklere sahip iş insanıOnur    Şendur’a teşekkür ediyorum..Bu ülkenin genç yatırımcılarına ihtiyacı vardır..

Sosyal medyadan beni takip edenler görmüşlerdir. Ankara-Gölbaşı’ndaki evimin balkonuÇöktü ve küçük bir tadilata giriştim.

Demir-Kalıp ustasını mumla aradım. Hatır sayılır dostlarımın aracılığı ile bulduğum ustalar ise günlük 1000-1500TL yevmiye istediler. Anlayacağınız, bundan böyle”İş bulamıyorum” diyenlere inanmayacağım..

Üniversite hocası olarak, öğrencilerime ”Kimse gazeteci-mühendis-doktor olmasın.Para kazanmak istiyorsanız ara eleman olun. Demir,kalıp,elektrik,tesisat,sıva ve fayans ustası olun.”   Tavsiyesinde bulundum..

Ankara’dan sevgiler…