Toplantıda konuşan Bakan Pakdemirli, Gümüşhane'ye 17 yılda 210 milyonluk tarımsal destek verdiklerini ve140 bin dekar alanda mera ıslah çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Makamdan çok sahada olduklarını belirten Pakdemirli, "Çiftçimizle tarlasında, yetiştiricimizle merasında, sizlerle her imkan ve şartta bir araya gelmeye çalışıyoruz. 1,5 senede gördüğüm ve gözlemlediğim her şey, beni en temel üç hedefe kilitledi. Rekabetçi, örgütlenmiş ve sürdürülebilir bir üretim modeli. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde, 4 aylık maratonun ardından Tarım Orman Şurası'nı düzenleyerek değerli fikirlerinize müracaat ettik. Gümüşhane'den de çok kıymetli katkılar geldi. O fikir sahiplerinin şahsında tüm Gümüşhanelilere teşekkür ediyorum. İnşallah 5 yıllık plan, 25 yıla ışık tutacak ve inşallah geleceğin tarımını birlikte yazacağız. Şura kararlarından hareketle su odaklı planlama, sözleşmeli üretim, üretici örgütleri, gıdada taklit ve tağşiş gibi önceliklerle birlikte yol haritamızı sizlerle paylaşmış olacağız" diye konuştu. 

'56 MİLYON LİRA ZİRAİ GELİR ARTIŞI SAĞLADIK'

Gümüşhane'ye orman ve su alanlarında, 17 yılda toplam 2,6 milyar liralık yatırım yapıldığını ve çiftçilerde 56 milyon lira zirai gelir artışı sağladıklarını anlatan Pakdemirli, şunları söyledi:

"16 baraj ve 3 gölet, ayrıca hizmete aldığımız 9 adet sulama tesisi ile 117 bin dekar münbit araziyi suyla buluşturduk. Böylece çiftçilerimize 56 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla 41 taşkın koruma tesisi inşa ettik. Böylece 36 yerleşim yeri ve 5 bin 540 dekar araziyi de taşkınlardan koruduk. 350 bin dekar alanda çalışma yaparak 14,4 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Orman köylerimizde yaşayan 2 bin 255 ailemize, 24 milyon lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağladık. '5 bin köye 5 bin gelir getirici orman' projesi kapsamında, Gümüşhane'de 53 köyde 136 bin gelir getirici tür fidanı diktik. Arıcılığı geliştirmek ve verimi artırmak maksadıyla Gümüşhane'de 4 bal ormanı tesis ettik. Bu ormanlar neticesinde bal üretiminde yüzde 50'ye yakın artış ve arıcılarımıza yıllık ortalama 4,5 milyon lira ilave gelir sağladık. Vatandaşlarımızı, Gümüşhane'mizin eşsiz tabiatı ve doğa harikalarıyla buluşturmak maksadıyla 5 adet tabiat parkı ilan ettik." 
 

Editör: TE Bilisim