Gelecek Partisi Trabzon İl Başkanı Hasan Kamil Velioğlu’nun mesleği ekonomisttir. Ekonomiyi de çok iyi analiz eden Velioğlu, Türkiye’nin artan ihracatına ekonomi çevresinden baktı ve ihracattaki artışın TL’nin değer kaybetmesinden kaynaklı olduğunu söyledi.

ÜRÜN TÜRKİYE’DE UCUZ

Velioğlu, “Ekonominin bazı kuralları vardır. İktisat okuyan herkes bunu da bilir. Kurlar yukarı çıktığında ihracatı artar. Doların 3 yılda 3.60 tan 9 TL ye çıktığı bir ekonomiden bahsediyoruz. Daha doğrusu Dolar aynı dolar ama TL nin bu kadar değer kaybettiği bir ekonomi. TL değersizleşince Yabancı alıcılar aynı parayla çok daha fazla türk malını alabiliyor. Bu nedenle de Türkiye'nin ihracatçı artıyor. İhracatı ithalata bağlı olan bir ülke olduğumuzdan haliyle ithalatta artıyor. Ticaret Bakanı bunu bildiği halde milleti aldatıyor ve dış ticaret dengesinde rekor kırdık diyor. Ekonomistler bunun Türkiye'nin bir utanç kaynağı olduğunu görür. Bir zamanlar parası çok değersiz olan gürcistandan ucuz mal alıyorduk. Gürcistan ekononisi çok iyi diyen duymuşmuydunuz. Mesele budur. Biz o kadar geriledik ki artık gürcüler bizim tarafa gelip alış veriş yapıyor. Çünkü bizden daha zengin hale geldiler. Milli paraya değer kaybettirmek en büyük ihanetlerdendir...

ÜRETİCİ DIŞA YÖNELİYOR

Velioğlu, “Aynı şey Türkiye’deki satıcı için de geçerlidir. 3 yıl önce 1 dolara yurt dışına sattığı üründen 3 TL alırken şimdi 9 TL alıyor. İç pazara sattığı ürün için bu kadar büyük bir fiyat artışı sağlayamıyor. Bu nedenle de yerli üretici önceliği dış pazara veriyor. Şuan yaşanan enflasyonun nedeni de tamda budur. Şuan üretici sadece ihraç edemediği ürünü yurtiçinde satıyor. Piyasada ki ürünler azalınca fiyatlarda artıyor.  Kurlar yükseldikçe ihracatta artıyor. Üretim yapabilmek için de ithalat artıyor. Hem ithalat hem ihracat yapıldığı için dış ticaret hacmi ister istemez artıyor. Türkiye rekor kırdıysa TL’nin aşırı değer kaybetmesinden bu rekorlar kırıldı. Bu övünülecek bir şey değildir. Ama Ticaret ve Gümrük Bakanlarımız ihracatta rekor kırdığımızı söylüyorlar. İhracat artıyorsa faizler neden bu kadar yüksek” diye konuştu.

KIŞ AYAZ GEÇECEK

Velioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerji fiyatları tüm dünyada arttı. Bu sadece Türkiye ile ilgili bir durum değil. Türkiye’de biraz daha fazla artmasının nedeni kurlardan dolayıdır. Enerji dolarla geliyor, doların artmasıyla enerjiye ödediğimiz para da TL bazında artıyor. Kömürün tonu yaklaşık 350 dolar. Bir daire 2 ton kömür alıyor. Bu da yaklaşık 6 bin TL tutuyor. Karşılığı da 2 tane asgari ücrettir. Bunları kim verebilir. Mümkün değil. Merkezi sistem de oturan apartmanlarda birçok hane kömür parası ödeyemediğinden kömür alamayacak ve kalorifer yanmayacak”. Türkiye ekonomisi yönetenler acilen kurlarla ve enflasyonla ilgili acil önlemler almalıdır. Faiz ile oynayarak bu işi başarmaları mümkün değil. Bu bozuk yapı enflasyonu arttırıyor, enflasyon faizi artırıyor. Faizin enflasyonun nedeni olduğunu söylemek büyük bir cehaletin göstergesidir. Mevcut hükümetin bu sorunları çözebilecek bir bilgisi ve becerisi olmadığı açıktır. Bu nedenle seçim olmadan, kimse bir düzelme beklemesin.

Editör: TE Bilisim