Başkan Kuvvetli, Cumhur ittifakının, seçim sathında kendisine avantaj sağlayacak, adaletli olmayan bir sistem hazırladığını belirtti. 

İşte Başkan Kuvvetli’nin açıklaması: 

 “Cumhur ittifakı ortaklarının; gelecek seçimleri kaybedeceklerini anlayınca, oyun oynarken kural değiştirmeyi gelenek haline getirdiğini görüyoruz. Bir siyası anlayış seçimi kazanmak için bu kadar alengirli işlere girmez, girmemeli. Her seçimde, seçimi kazanmak için kendisine avantaj sağlayacak şekilde kural değiştirmek nedir? Seçim kanununda arızalar elbette vardır ve bunlar, sonuçları itibarı ile adaletli bir seçim sağlayacak şekilde düzeltilmelidir. Daha önce yapılan değişiklikler ittifakları özendiren değişiklikler iken; şimdi ise seçim kanunundaki değişiklik ile ittifaklar gereksiz hale getirilmeye çalışılıyor. 2018’de Başkanlık Sistemini ve bu ittifakları düzenleyen Seçim Kanununu bizzat kendileri yapmıştır. Şimdi görülmektedir ki kendi düştükleri oy oranını taban alarak kabul eden bir baraj düzenlemesi yapıp, ittifaklar sistemini tasfiye etme amacı taşımaktadırlar.16 Nisan 2017'de gerçekleşen anayasa değişikliği oylamasında, mühürsüz oyların geçerli sayılması kararı sandıkların kapanmasına 15 dakika kala alınmıştır. Yapılacak düzenleme ile  'Cumhur ittifakına verilmeyen oylar geçersizdir' şeklinde bir şart getirebilirler -ki buna da şaşırmamak gerekir-. Çünkü artık bu işin kuralı ve standardı kalmamıştır. 

2018’de AK Parti ve MHP önce ittifak sistemini kurmuşlar ve sonra da Başkanlık Sistemi’ni getirmişlerdir. İttifaklar sistemi ile ilgili kanunu da 2018’de yasalaştırarak yürürlüğe sokmuşlardır. Ama bilinmelidir ki İYİ Parti'nin ve Genel Başkanımız Meral Akşener'in Türk siyasi hayatına girmesiyle AK Parti'nin şakülü kaymıştır.  AK Parti ringde nakavt olmuş boksör gibi yalpalamakta, yaptığı kanun değişiklikleri ile durumu idare etmeye çalışmaktadır. İktidar 2018’de TBMM’deki gücünü, 2019’da ise büyükşehirlerdeki siyasal gücünü kaybetmiştir. Şimdi sıra, Cumhur İttifakı’nın Türkiye’deki siyasal iktidarının tasfiyesidir. İşte tam da bu nedenle yeni bir Seçim Kanunu Teklifi getirilmiştir. Bu Seçim sistemi adaletli bir seçim yapılmasının önünde bir engeldir. Madem ki seçim kanununda bir düzenleme yapacaksınız, küçük partilerin parlamentoda temsil edileceği adaletli bir düzenleme yapın. Örneğin barajı yüzde iki veya en çok üç yapın ki, inandırıcılığınız olsun. Ama ne yaparlarsa yapsınlar millet kararını verdi.  Önümüzdeki seçimlerde Cumhur ittifakının iktidarda kalması bir ihtimal bile değildir. Yaptıkları bu düzenleme, kendi iktidarlarının sonunu hazırlayacak bir düzenleme olarak anılacaktır.”
 

Editör: TE Bilisim