Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu, toplantı öncesi koronavirüs tedbirleri kapsamında ekipler tarafından etraflıca dezenfeksiyon işleminden geçirildi. Başkan Zorluoğlu Meclis toplantısının başında 2 gün süren Ankara temasları ile ilgili Meclis üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirdi.
 
KÜLTÜR SANAT MERKEZİ PROJEMİZİ İLETTİK

Temasları ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Zorluoğlu, “Salı ve çarşamba günleri Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla görüşmeler gerçekleştirdim. Yine TOKİ Başkanımızla şehrimizle ilgili yatırımları konuşma imkanı bulduk. Değerli Kültür ve Turizm Bakanımızla şehrimize bir Kültür Sanat Merkezi kazandırılması projemizi konuştuk. O çerçevede 2021 yılı yatırım programına bunun teklif edilmesi ile ilgili inisiyatif alınmasını istirham ettik. Onlar üzerinde çalışıyorlar. İmkanları çerçevesinde bu talebimizi değerlendireceklerini ifade ettiler” dedi.
 
BAKANIMIZ DESTEK VERDİ

Sümela Bölgesinde yürütülen çalışmalar hakkında gerçekleştirdiği görüşme ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluğlu, “Sümela Bölgesi ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanımıza, oranın yeni yönetim modeliyle ilgili gereken bilgilendirmeleri yaptık. Orada Büyükşehir olarak birkaç tane otopark yaptık. Gelen ziyaretçileri, kendi özel araçlarıyla yukarıya gitme noktasında artık başka bir yapı oluşturduk.  Büyükşehir olarak ring sistemiyle taşıma gerçekleştireceğiz. O çerçevede Sümela’ya değil de arkasında bulunan Çakırgöl bölgesindeki köylere gidecek insanlar için de bir alternatif yolun yapımını Büyükşehir olarak gerçekleştirmiştik. Yaklaşık 11 kilometrelik bir yol. Oranın altyapısını, sanat yapılarını oluşturmuştuk, yol genişlemelerini yapmıştık ama yolun üst kaplaması ile ilgili Sayın Bakanımızdan destek istedik. O da sağ olsun üstlendi. Üst kaplamasını da Sayın Bakanımızın göndereceği ödenekle kısa bir zaman içerisinde tamamlayacağız” diye konuştu. 
 
PLANETARYUM VE BİLİM MERKEZİ 2021’DE HAYATA GEÇİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yapılan görüşme ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Zorluoğlu, “Sayın Bakanımızla diğer konuların yanında esas itibarıyla Trabzon’umuza, Planetaryum ve Bilim Merkezi kavuşturma meselesini görüştük. Seçim kampanyası döneminde de şehrimize bu manada bir Bilim Merkezi sözümüz vardı. O çerçevede Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında 2021 yılı programına Trabzon Planetaryum ve Bilim Merkezi girmiştir. Bu noktada Sayın Bakanımıza yürekten teşekkür ediyoruz. İnşallah 2021 yılı içerisinde Moloz’da caminin etrafında belirlediğimiz bir alanda Planetaryum ve onun altında uygulama atölyelerinden müteşekkil bir Bilim Merkezi projesini hayata geçiriyoruz. Trabzon’umuza, gençlerimize hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
 
GÜLCEMAL 1. ETAPTA SORUN YOK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile de ağırlıklı olarak Trabzon’da devam eden projeleri konuştuklarını dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Kanunu Bulvarı’ndan Değirmendere’deki güney yolunun sahile bağlanması ile ilgili birçok projeyi değerlendirdik. Esas itibarıyla Gülcemal Projesiyle ilgili durumu sürekli olarak hatırlatıyorum. Birinci etapla ilgili bir sıkıntımız yok. İkinci etapla ilgili görüşme süreci devam ediyor. Orası ile alakalı biz de proje ekibimiz de çalışıyor. Orayı bir şekilde çözmek için gayret gösteriyoruz. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza da ziyaretlerinde arz edeceğim. TOKİ Başkanımızla da Çömlekçi başta olmak üzere ilimizde yürüttükleri çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Bir takım meselelerle ilgili kararlar aldık. Ben Trabzon’a ve Trabzon’un meselelerine çözüm odaklı yaklaşımlarından dolayı Sayın Bakanlarımıza ve TOKİ Başkanımıza yürekten teşekkür ediyorum. Yine Sayın Bakanlarımızın sizlere ve Trabzon halkına selamlarını da iletmek istiyorum” şeklinde konuştu.
 
KISA SÜREDE BÜYÜK MESAFE KATEDİLDİ

Başkan Zorluoğlu’nun açıklamalarının ardından Trabzon-Rize Katı Atık Birliği uhdesinde gerçekleştirilen Araklı Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi’nin yapımını üstlenen Evra Enerji A.Ş Genel Müdürü Ahmet Zeki Kaya, Meclis’te sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından değerlendirmede bulunan Başkan Zorluoğlu, “Geçtiğimiz günlerde Sayın Valimizle beraber Araklı Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi’ni ziyaret ettik. Alanda son durumunu görmüştük. Çamburnu’nda var olan düzenli depolama tesisimize göre burası çok çok ileri bir tesis. Zaten düzenli depolama değil, katı atık bertaraf tesisi. Olabildiğince fazla çöpü gazlaştırma ve yakmayla azaltacak, düzenli depolama sahasına mümkün mertebe en az çöpü gönderecek bir sistem. Büyük bir maliyeti vardı. Bu yap-işlet-devret modeli çerçevesinde Katı Atık Birliği tarafından ihalesi yapıldı. Memnuniyetle ifade etmem gerekir ki, çok kısa sürede pandemi sürecine ve bazı ekonomik sıkıntılarına rağmen büyük bir mesafe katedildi. Yakında tesis hizmete girecek ve sistem bütünüyle işleyecek. İlçe belediyelerimizin bu sisteme entegre süreci de devam etmektedir” dedi.
 
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Katı atık bertaraf işinin Büyükşehir’in sorumluluğunda olduğunu dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Toplama işi ise 18 ilçe belediyesinin sorumluluğunda. Bütün bu sistemi koordine etmeye özen gösteriyoruz. Firmaya bu kadar kısa sürede işlerini gayet güzel şekilde yapıp bu tesisi ortaya çıkardıkları için çok teşekkür ediyorum. Yine bu süreci çok iyi yöneten Sayın Valimize ve TRABRİKAB yönetim kurulu üyelerine de yürekten teşekkür ediyorum. Uzun yıllar Trabzon’da çöple ilgili bertaraf noktasında hizmet edecek ve bizi rahatlatacak bir tesise kavuşmuş oluyoruz. Türkiye’de bir ilk olması nedeniyle de eğitim ve ziyaret alanında da çok sayıda ziyaretçinin gideceği bir tesis olarak da değerlendiriyorum. Yaptığımız görüşme sonucunda orada bir eğitim alanı da oluşturacaklar. Okullardan da rutin turlarla çocuklarımız tesise götürülerek çevre bilincinin sağlanmasına olanak sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
 
Daha sonra Meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis toplantısı, 11 gündem maddesinin müzakere edilmesinin ardından sona erdi.
Editör: TE Bilisim