İstanbul Esenler Belediye Başkanı Trabzonlu Ekrem İmamoğlu’nun Yunanlılarla özdeşleştirmesine tepki gösteren Ankara ve İstanbul’daki STK temsilcileri Tevfik Göksu’ya ‘Beş sene önce ilk kez Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım.’ sözünü hatırlattılar.

Ankara Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül, Ankara Trabzon Kültür Derneği Başkanı Necmettin Saral, Ankara Of Derneği Başkanı Hilmi Saral, Ankara Çaykara Derneği Başkanı Nizamettin Şentürk, İstanbul Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı Başkanı Erdal Atalay, Ankara Büyükliman Derneği’nin Başkanı Ömer Faruk İnce, Ankara Trabzon kalkınma vakfı başkanı Güven Eroğlu, İstanbul Tonyalılar Derneği Başkanı Ayşegül Benker Etken ve Trabzon Kültür Derneği yönetim kurulu üyesi Cengiz Toraloğlu’nun yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

‘Esenler Belediye Başkanı Tevfik GÖKSU katıldığı bir İftar proramında Ekrem İMAMOĞLU’nun İstanbul Belediye Başkanlığını kazanmasına en çok Yunan medyasının sevindiğini ifade ederek İmamoğlu’nun nereli olduğunu İftara katılan yurttaşlara sormuş ve “TRABZON” cevabını alınca da “E Hesap büyük Olay büyük” diyerek Trabzonlu Ekrem İMAMOĞLU'nu Yunanlılarla özdeşleştirip vahim ve affedilemez bir bölücülük suçu işlemiştir. Tevfik GÖKSU’nun Trabzonlulara karşı ifade ettiği ayrıştırıcı bu sözleri kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. Biz Trabzonlular olarak ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve Cumhuriyet İlkelerine sıkı sıkıya bağlı insanlarız. Bir Belediye Başkanı’nın siyasi rant için kullandığı nefret dili son derece üzücüdür.

Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK 15 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’a yaptığı ilk ziyarette söylediği şu sözler Trabzon ve Trabzonlular için bir şeref belgesi olarak kalacaktır. “ Arkadaşlar… Beş sene önce ilk kez Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım. Sakarya Büyük Kanlı Savaşına Üçüncü Tümen ile yetişen Trabzon evlatlarının savaş alanında gösterdikleri özverili çabaların kıymetli anısı bilincimde sürekli canlı kalacaktır. Bu yurtsever halka ve o kıymetli kahraman evlatlara sahip bulunan bu değerli yurdunuzu, Ermenistan’a bağlı bir bölge veya Pontus Krallığı yapma hayal ve istekleri ile tehditleri ne kadar korkunç bir girişimdi. Kuşkusuz bu korku artık sonsuza kadar hayal olmuştur.”

Yurdumuzun her köşesinde Trabzon’a, Trabzonlulara ve tüm Karadenizlilere büyük sevgi ve sempati duyulduğu açıktır. Bu nedenle her yurttaşımızın böylesine bölücü ve ayrılıkçı düşünce sahiplerine bütün olarak karşı çıkmalarının bir borç olduğu bilinmelidir.’
 

Editör: TE Bilisim