CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, son olarak yeni Otobüs Terminalinin yapılacağı Değirmendere bölgesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığının 2020 yılında yayınladığı “Doğu Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı”nı paylaştı. Oyman, planda Sanayi Mahallesi ile ilgili “Taşkın riski var” olarak belirtildiğine işaret etti. Raporu sosyal medya hesabından paylaşan Oyman, “1 yıldır rapor, rapor dememize rağmen ihalesi tekrarlanan Otobüs Terminalinin yapılacağı alanın güvenliği için bir türlü rapor sunmayan Trabzon Büyükşehir belediyesinin yerine raporu kamuoyuna biz paylaşıyoruz. Taşkın risklerinin belirlenmesi, değerlendirmesi ile taşkınların insan sağlığı, çevre, kültürel miraslar ve ekonomik faaliyetler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerin azaltılması amacıyla T.C. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından 2020 yılında “Doğu Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı” yayınlanmış” ifadelerine yer verdi. 

EKONOMİK ZARARLAR BİLE GÖSTERİLMİŞTİR

Planda Değirmendere Havzası ile ilgili görselleri ve notları da paylaşan Oyman, paylaşımına şu şekilde devam etti: 

Planda; Ortahisar ilçemize bağlı Sanayi Mahallemizde taşkın riski “VAR” olarak belirlenmiştir. Değirmendere Deresinin taşkın modelleme haritaları 1 boyut ve 2 boyut olarak çıkarılmış; 50, 100 ve 500 yıllık tekerrürlü debiye göre 3 farklı model uygulanmış. Değirmendere Deresi için DSİ tarafından yakın geçmişte hazırlanan hidrolik modelleme çalışmaları da harita oluşturmada temel alınmış.  Formülasyonlarla beraber haritalar üretilmiş ve taşkın tehlike dereceleri belirlenmiş.  Hat üzerinde bulunan yapı cinslerine göre ekonomik zararlar bile tablo ile gösterilmiş
Buna göre; Değirmendere deresinin tehlike derecesi “Çok yüksek riskli” olarak belirlenmiş. Yeni terminal yeri “Çok Yüksek Risk Sınıfında” belirlenen bölgede yer almaktadır. Yeni terminal yeri “En büyük ekonomik zarar” görecek olan bölgede yer almaktadır. Rapor sonucuna göre; Trabzon İli Ortahisar (Merkez) İlçesi’nde bulunan Değirmendere Deresi dere yatağının, 500 yıllık taşkın tekerrür debisini geçirecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTEDİR

Trabzon İli Ortahisar (Merkez) İlçesi’nde bulunan Değirmendere Deresi dere yatağının üzerindeki sanat yapılarının, 500 yıllık taşkın tekerrür debisini geçirecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Değirmendere Deresi'nde yılda bir kez olmak üzere düzenli olarak yatak temizliği yapılması önerilmektedir. Bütün bu planlamadan çıkan sonuçların sorumluluğunun DSİ ve Trabzon Büyükşehir Belediyesinde olduğunu ayrıca ifade eden rapor uygulama periyodunu 2020-2024 yılları arası belirlemiş. Hal böyleyken bu bölgeyi düzenlemek yerine 2023 yılına 100 Milyonluk terminal binası yatırımı yapmak ve üstüne utanmadan “ileride tren garı” yapacağız demek tamamen sorumsuzluktur, kural tanımamaktır. Özet olarak; Gerçek; taşkının yüksek riskli olduğu Değirmendere bölgesinde Tarım ve Ormancılık Bakanlığı, hazırladığı raporuyla bölgede düzenlenme öneriyor, şehrimizin yöneticileri terminal binası için bu bölgede inatlaşıyor. Bu cesareti kimden alıyorlar? 2020 yılı başından beri “Burada sorun yok, 50 yıllık debisini aldık” diyen Murat Zorluoğlu, neye göre konuştuğunu, 2020 yılının raporunu neden sakladığını bilemiyoruz. Halkını tehlikeden korumak yerine bir de pişkin pişkin basın toplantısı düzenleyip “burada her zaman taşkın olmuyor” demek, “dere yatağı değil mevzuata uygun” diyen bilgisiz, bilinçsiz, sorumsuz Belediye Başkanı ve yöneticilere karşı yetkililerin gereğini yapması zorunlu haline gelmiştir.

AFAD RAPORLARINDA DOĞU KARADENİZ’İN EN RİSKLİ İLİ TRABZON

Son zamanlarda acı tecrübeler yaşanmasına, AFAD raporlarında Doğu Karadeniz’in en riskli ili Trabzon olmasına karşın bu başkan ve ekibinin tavırları şehrimiz için tehlike arz etmektedir. Sadece Ortahisar ilçemizde değil, bu bölgedeki tehlikeye duyarlı olan herkesi Terminal projesinin bu bölgede yapılmaması ve Değirmendere çevresinin yeninden düzenlenmesi için ses çıkarmaya davet ediyorum. “Oyman son olarak ise “Terminal inşaatını durdurun! Yeni bir yer seçin. Değirmendereyi düzenleyin” çağrısında bulundu.
 

Editör: TE Bilisim