Açıklaması şöyle: Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illeri ekonomik gelir kaynağının mihenk taşı olan “Çay” fiyatının enflasyonla mücadele argümanı olarak değerlendirilmesi ülke ekonomisinin güçlü olmadığı sonucunu net olarak ortaya koymaktadır. Bölgede 1.000.000 adet üzerinde çay cüzdanı sahibi olan müstahsil ve üretim şartlarındaki zorluklar göz önüne alındığında Çaya verilecek olan fiyat, bölgesel kalkınma ve refah seviyesinin yükselmesi için önem arz etmektedir.

ÜRETİCİ MAĞDUR OLMASIN

2020 yılında başlayan pandemi süreci nedeni ile sosyo-ekonomik zorluklar; esnafın kirasını dahi ödeyemez hale gelmesi ve işverenlerin mecburi işçi çıkarmaları, vatandaşın geçim derdine düşmesine, elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyemez hale gelmesine sebep olmuştur. 2020 yılı yaş çay fiyat açıklamasında bu durumlar göz önüne alınarak fiyat belirlenmesi gerekliliğini sürekli dile getirmiş ve gerek basın açıklamalarını yapmıştık. Lakin, vatandaşın derdine derman olması gereken mercii görevini yerine getirmek yerine enflasyon oranının altında bir fiyat artışı vererek mağduriyetler zincirine bir halka eklemiş oldular. Talihsizlik olarak adlandırdığımız 2020 yılı 1 kilogram yaş çay fiyatı 3,27 TL, destekleme fiyatı 0,13 TL ile toplamda 3,40 TL olarak açıklanmıştı.

HATALAR TEKRAR EDİLMESİN

Aynı hatanın tekrar edilmemesi, mağduriyetlerin ortadan kaldırılması ve reel fiyatlar ve artışlar üzerinden yola çıkılarak, 2021 yılı yaş çay fiyatı belirlenirken Mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi (%35) ve ilaveten %15 ek zam yapılarak toplamda %50 zam yapılması gerekliliği masaya konulmalıdır. Bu veriler ele alınarak belirlenecek oran ile 1 kilogram yaş çay fiyatı 4,90 TL ve destekleme fiyatı 0,13 TL ile toplamda 5,00 TL’den az olmamak kaydı ile ve hatta uzun yıllardır destekleme fiyatının sabit kalması da göz önüne alınarak destekleme fiyatında da revizyon yapılması bölge halkının yegane hakkıdır.Reel veriler ile talep etmiş olduğumuz yaş çay fiyatı bir lütuf olarak değil, Hakkı teslim etmek olarak özümsenir ise 2021 yılı fiyatı 5,00 TL’den az olmayacaktır.’

Editör: TE Bilisim