Çiftçilerimiz, 2018 ve 2019 yıllarında özel bankalardan yüzde 40’lara, Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüzde 32,5’lere, Ziraat Bankası’ndan yüzde 16’lara ulaşan yüksek faiz oranlarıyla kredi kullanmış, yüksek faiz oranları ile erteleme veya yapılandırma yaparak borçlarını çevirmeye çalışmıştır.

Çiftçimizin 2019 yılında Ziraat Bankası’ndan kullandığı kredilerinin bir kısmının nakit olarak, bir kısmının da çiftçiye girdi alımı için verilmiş olan çiftçi kartına yüklenerek ödenmiş olması nakit ihtiyacı olan çiftçimizi zor durumda bırakmıştır. Kullandığı kredi ile çeşitli borçlarını ödemeyi amaçlayan çiftçilerimiz kredi tutarının tamamını nakit olarak kullanmak istemektedirler.

Bunun yanı sıra bankalar kredi kullanan çiftçilerimize hayat sigortası, tarım sigortası, ipotek ve benzeri ilave masraflar çıkarmakta; memur kefil, şehir merkezinde konut gibi teminatlar talep etmektedir. Çiftçilerimizin kredi kullanımını zorlaştıran bu ve benzeri uygulamalar kaldırılmalı ya da hafifletilmelidir.

Son yıllarda afetlerin de etkisiyle zarar eden ve kredi borcunu başka banka kredileriyle kapatmak zorunda kalan çiftçimiz, yakın zamanda yaşanan yeni afetler nedeniyle borcunu vadesinde ödeyememiştir. Bu nedenle çok sayıda çiftimize kredi borçları nedeniyle icra işlemi başlatılmıştır. 

3 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 2020, 2021 ve 2022 yıllarındaki afet mağduriyetlerini kapsayacak şekilde çiftçilerimizin ana para borçlarını yaşadıkları zararlar dikkate alınarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin cari faizleri üzerinden ertelemede yüzde 25, taksitlendirmede yüzde 20 oranında indirim yapılmak suretiyle 1 yıl süre ile erteleme ve bu borcu 5 yıla kadar taksitlendirme imkanı sunmaktadır. 2019 yılında yaşanan afetler ile ilgili çiftçilerimizin kredi borçlarına yönelik devlet destekli herhangi bir erteleme kararı alınmamıştır.
Ayrıca, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında yaşanabilecek afet zararlarını kapsayan yeni uygulamada çiftçilerimizin kredi borçlarının ertelenmesi ve yapılandırmasında uygulanacak olan faiz oranları önceki yıllara göre yüksektir ve kredi borçlarının tamamını kapsamamaktadır. Bu oranlar geçmiş yıllarda uygulanan yüzde 3 oranına düşürülmeli ve kredinin tamamı erteleme kapsamına alınmalıdır.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği üyesi üreticilerimizin talepleri doğrultusunda çiftçilerimizin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sistemine üyelik şartı aranmaksızın faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmalıdır.

Buna göre;
1- 2019 yılında Ziraat Bankası'nın kullandırdığı kredinin bir kısmı nakit olarak, bir kısmı ise çiftçiye girdi alımı için verdiği çiftçi kartına yükleyerek verilmiştir. Çiftçilerimiz talebi doğrultusunda kredilerin tamamının nakit olarak ödenmesi yönünde bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
2- Bankalardan kredi kullanımını zorlaştıran ve çiftçilerimizi mağdur eden hayat sigortası, tarım sigortası, ipotek ve benzeri masraflar ile; memur kefil, şehir merkezinde konut gibi teminat uygulamalarını kaldıracak veya hafifletecek bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
4- Cumhurbaşkanı kararıyla çıkarılan, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında afet yaşayan çiftçilere yönelik kredi borçlarında yapılacak erteleme ve taksitlendirme uygulamasını kredi borcunun tamamını kapsayacak şekilde ve faiz oranlarını önceki yıllarda olduğu gibi %3'e düşürecek bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
5- 2019 yılında yaşanan afet zararları ile ilgili çiftçilerimizin kredi borçlarına yönelik devlet destekli herhangi bir erteleme kararı almayı düşünüyor musunuz?
6- Çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda tüm bankalardaki borçların, çiftçi kayıt sistemi kaydı şartı aranmaksızın faizlerinin silinmesi suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılması için bir çalışmanız olacak mıdır?

Editör: TE Bilisim