Trabzon aşığı eğitim sevdalısı mücadele ruhlu ve beyefendi kişiliği ile gönülleri kazanan Hasan Melek ile hem  hem de şehrin gündemini konuştuk.

95 YAŞINDA KOCA BİR DELİKANLI

Uzun amandır fırsat kolluyordum ziyaretine gitmek için. Hasan Kamber ile Uzunsokakta karşılaştık nereye gidiyorsun sordum Hasan amcaya dedi. Hasan Melek adaşı Hasan Kanber’i çok sever ve takdir eder. Onun olaylara karşı cesur duruşunu ve akılcı muhalif kişiliğini takdir eder. Haftanın iki günü geldiği Trabzon’daki  iş yerinde bir taraftan çaylarımızı içtik diğer taraftan sohbetimizi yaptık. Karşımızda sanki 95 yaşında biri değil 18 yaşında bir delikanlı vardı. Her zaman ki şıklığı ve beyefendi kişiliği ile karşıladı bizi. Samimi-içten ve  doğal bir adam Hasan Melek. Trabzon sevdası bam başka. Dünyayı gezdi bir çok yerden iş  danışmanlık ve kariyer teklifi aldı ama o memleketini bırakmadı. Belediye başkanlığı yaptığı her dönem hizmet ettiği gönülden ve yürekten bağlı olduğu Trabzon’dan kopmadı. Hem ticareti faaliyetini sürdürdü hem de başkanlığını yaptığı Türk Eğitim Vakfı ile birlikte memleketin her köşesine eğitim-öğretim noktasında destek sağladı.

IĞDIR GEZİSİNİ ASLA UNUTAMAM

Hasan Melek başkanımla birlikte Iğdır gezimiz olmuştu hiç unutamam. Iğdır’dan gelen ihtiyaç sahibi öğrencilerin mektuplarını okurken ikimizde gözyaşlarımıza hakim olamamıştık. Öğrenciler kitap-kırtasiye ve giyecek yardımının yanısıra sobası yanan bir okulda okumak istiyorlardı. Hasan Melek başkanımız bu çağrıya kulak verdi bir çok iş adamını devreye sokarak Iğdır’a tam 3 tır yardım gitmesini sağladı. Yıllar geçti ama O yardımların dağıtıldığı gün ki heyecanı ve mutluğu asla unutamam. Çocuklar ve aileleri çok mutlu olmuşlardı. Unutmayalım ki çocuklar gülmedikçe onlar okumadıkça bizim bu dünyada yaşamamızın hiçbir anlamı ve değeri yok. Hasan Melek gibi yüreği güzel insanların yaşamlar boyunca eğitime verdikleri desteği asla unutmamam gerek. Allah hepsinden razı olsun. Ülkenin dört bir yanından gelen mektuplara baktıkça içim hep yanıyor. Çocuklar çikolata-bisküvi değil kitap-defter ve kalem istiyor. Okumak kadar güzel bir şey olabilir mi bu hayatta.

ÇAVUŞOĞLU’NA KİTAP İÇİN TEŞEKKÜR

Kasım 2020 yılında basılan “Trabzon sevdalısı, Hizmet, Eğitim ve Gönül Adamı  Hasan F. Melek” adlı kitabı hem imzalatma hem de bir kez daha gözden geçirme fırsatı yakaladım bu arada. Kitabın hazırlanmasında emeği olan değerli gazeteci büyüğümüz Osman Çavuşoğlu ile değeri dost  İsmailFandaklı’ya   teşekkür ediyorum. Gerçekten son derece sade bir anlatımla çok kıymetli bir kitap. Gelecek adına iz bırakacak bu güzel ve değerli kitabı herkesin okumasını isterim. Kitap size sadece Hasan Melek’i tanıtmayacak yaşam adına bir çok konuda hem bilgi sahibi olacak hem de kitaptan alacağınız mesaj ve öğütlerle çok şey öğrenmiş olacaksınız. Hasan Melek hayatta başarılı olmak için beş öğütü şu şekilde veriyor.*Bütün kaynakların en değerlisi zamandır*İyi bir plan-programla ile zaman ve kaynaklar iyi kullanılmak suretiyle sorunlarımızı çözebilirsiniz*Kurumları kurum yapan içindeki güçlü kadrolardır*Bir işte başarısızlık varsa kişileri değil sistemi yargılayın*Yapacağınız planlar günü kurtarmak için değil geleceği kazanmak için olmalıdır.

TRABZON SEVDASI ONUN VAZGEÇİLMEZİ

13 Haziran 1926 yılında Trabzon’un Çömlekçi Mahallesinde dünyaya gelen Hasan Melek 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Trabzon belediye başkanı olarak ataması yapılır.3.5 yıl Trabzon’da belediye başkanlığı yapan Hasan Melek döneminde Trabzon en temiz şehir unvanını alır. Yasalardan asla taviz vermeyen vatandaş ile arasında gönül bağı kuran Hasan Melek o tarihlerden bu yana şehrin yönetimi-gidişatı noktasında ya tecrübesiyle katkı sağlamış yada öğütleri ile destek çıkmıştır.Her sohbetinde Trabzon’un yerelliği mutlak vardır Hasan Melek’in. Söz hep şehrin yönetimine gelir doğal olarak. Hasan Melek şu son süreçte Trabzon’da tartışma konusu olan Değirmendere havzasında yapılacak yeni otogar ile ilgili. Melek alınan karara bir anlam veremiyor ve şiddetle karşı çıkıyor. Altı dere olan havzanın otogar olarak değerlendirilmesini adeta bir cinayet olarak görüyor. Eğer otogar denilen mevcut yerinde yapılır ve bu konuda inat edilirse şehir olarak bunun bedelini ağır öderiz diye karşı görüşünü net bir şekilde ortaya koyuyor. Hasan Melek’e gör bir şehir duygularla değil akılcı-planlı ve geleceği ön görülerek yönetilmeli.

ORDU’DA GÜNEY ÇEVRE YOLU NEFES ALDIRDI

Demiryolu ve Güney Çevre Yolu projesi noktasında her dönem fikrilerini beyan eden bu noktada görüşlerini cesursa kamuoyu ile paylaşan Hasan Melek’e göre bu işleri ağırdan almak tan bir zulüm. Dünyada ekonomik olarak şöyle bir sıralama var. Bir deniz ve nehir yolu taşımacılığı, iki demiryolu taşımacılığı, 3 kara yolu taşımacılığı, 4 havayolu taşımacılığı. Biz birinci olan deniz oylunu bıraktık. İkinci sırada ise demiryolu var. Demiryolu hakikaten en ucuzu taşımacılıktır. Biz 2.sırada olan demiryolunu bıraktık bir tarafa 3.sıradaki karayolunu tercih ettik. Bütün toplu taşımacılığını karayoluna tekzip ettik. Bu dönen teker dış güçlerinin hesabına dönüyor. Toplu taşımacılık Türkiye’de en çok karayolu ile yapılıyor Bu yanlış bir politikadır. 'Ben dünyayı gezdim. Benim ülkemin onlar gibi olmasını istiyorum. Şimdi Trabzon çok ihmal edildi. Görmek istediklerimi Trabzon’da göremiyorum. Trafik sorunu başlıca sorun Trabzon’da. Şehir trafiği rahatlatmak için dünyayı yeninden keşfetmeye gerek yok. Çözümler belli. En basiti Ordu. Güney çevre Yolu’nu hal etti şehir trafiğini rahatlattı. Biz böyle biz çözüm varken yeni çözümler aramaya gerek yok. Şehirde yapılacak olan tüneller anlamsızdır.’

EĞİTİME ÖMRÜNÜ VEREN ADAM

“Ülke gündemine yönelik aslında konuşulacak çok şey var ama her şeyin başı eğitim. Eğitimde başarılı değilsek zaten neyi konuşsak boş diyen Hasan Melek sözlerini şu şekilde tamamladı:”  Eğitime ömrümü verdim. Trabzon’un bir çok sosyal faaliyetlerinin içinde bulundum. Toplumda eğitim eksikliğini gördüm. 1990 yılında Vehbi Koç’a bir mektup yazdım. Türk Eğitim Vakfı’nın Trabzon’da kurulmasını sağladık. Maddi imkanı olmayan çalışkan çocukları okutarak topluma kazandırdık. Bunu siz yapmazsanız başka güçler başka amaç için yapıyordu. TEV Türkiye’de çok güzel faaliyetler yaptı. Ben diyorum ki ne olursa olsun gelin eğitime samimi ve dürüstçe  omuz verelim.Popülist  politikalara eğitimi kurban etmeyelim. Pandemi şartlarızaten bir nesli eğitimden kopardı telafisi çok güç bir boşluk doğdu. Eğitim meselesini devletim bir kamburu haline getirmemek gerek. Hepimiz bu işin bir parçası olmak zorundayız. Okumayan her gencin vebali günahı bizim üzerimizedir.

Haber: Ahmet KÜLEKÇİ

Editör: TE Bilisim