CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, “Yaşanan pandemi sürecinde gıda sektörü dışında kalan esnafımızın zor durumda kaldığı herkesin malumudur. Aldıkları mevsimsel ürünlerin ellerinde kalmasından, umudunu turizme bağlayıp ta hüsrana uğramasınakadar birçok zorluğa maruz kalan esnafımız,şimdi de üniversitelerimizin açılmamasından dolayı ekstra bir zorluğa düşmüştür. Covid-19 salgını sebebiyle üniversitelerin 2020-21 eğitim yılının güz döneminde online (uzaktan) eğitim kararı alması, üniversite şehri olan ilimiz Trabzon’da, esnaf ve işletmeleri felce uğratmıştır.

Covid-19 salgınının olumsuz ekonomik etkileri yetmiyormuş gibi, şehir ekonomisine önemli  katkı sağlayan üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim alması dolayısıyla apart, yurt, cafe, lokanta, berber, kırtasiye gibi işletmeler neredeyse iş yapamaz hale gelmiştir.

Yaklaşık 30 bin esnafa sahip olan şehrimizde, yaptığımız görüşme ve ziyaretler gösteriyor ki; istinasız her esnafımız sıkıntıda, neredeyse her iki esnaftan birisi kredi, vergi, SSK ve BAĞKUR ödemelerini yapamamaktadır. 

3 üniversitesinde 70 bin öğrencisi olan Trabzon’da, bir öğrencinin ayda yaklaşık 1000 lira harcadığını farz edersek, ayda 70 milyon liralık bir ekonomik girdiden esnafımız mahrum kalıyor demektir. 
Trabzon esnafının ekonomisindeki bu ve benzeri kaybın telafisi için, acilen devlet desteklerinin devreye girmesi gerekmektedir. Devletin esnafa verdiği desteğin geri dönüşümünün başlayacağı bu günlerde, esnafın içine düştüğü ekonomik girdaptan kurtulması için esnafa, yeni destek ve kolaylıkların sağlanması gerekliliği kaçınılmaz bir zorunluluktur” dedi.
 
Editör: TE Bilisim