AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Cumhurbaşkanlığı Bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin önemine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin milletin referansı ile hayata geçirildiğine dikkat çeken Cora, sistemin yeni olduğunu ve sisteme yapılan eleştirilerin acımasız boyutlara ulaştığını söyledi.
 
PARLAMENTER SİSTEM ÜLKEMİZDE KÖTÜ BİR SINAV VERDİ
 
Parlamenter sistem ile Türkiye’nin çok kötü bir sınavı geride bıraktığını ifade eden Cora, “Parlamenter sistem Türk demokrasi tarihi açısından darbelere, muhtıralara, vesayet girişimlerine maruz kalmış, yapısal sorunlar nedeniyle ortaya çıkan hükûmet krizleri, siyasi istikrarsızlıklar ülkemize çok büyük bir vakit kaybettirmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet sistemiyle esasında bu tür sorunları bir nevi geride bıraktık. Parlamenter sistemle, başbakanların idam edilmesinden tutun da darbelere, muhtıralara, koalisyonlarla oluşan istikrarsızlıklara, 28 Şubat süreçlerine, Gezi olaylarına, onun ardından 17-25 Aralık darbe girişimine, 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimine kadar birçok olay yaşadık. Türkiye eski sistem ile  bu ayağındaki prangaları söküp atmak noktasında bir irade ortaya koydu. Şimdi muhalefet partililerin bu kötü olayları  unutup birden parlementer sisteme sarılmalarını hayretle karşılıyorum . Şunu ifade etmek istiyorum ki: Eski parlamenter sistem sürekli darbe üretmiş, sistemi tıkayan unsurlar Demokles'in kılıcı gibi Hükûmetin ensesinden hiçbir şekilde düşmemiştir.” dedi.
 
ELEŞTİRİLER ACIMASIZ BOYUTLARA ULAŞIYOR
 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin çok yeni bir sistem olduğunu ve yapılan eleştirilerin acımasız boyutlara ulaştığını ifade eden Cora, “Bu sistemin referansı milletimizdir, milletimizin tercihiyle beraber hayata geçirmiş olduğumuz bir sistemdir. Daha yeni bir sistemdir .Süreç içerisinde eksik yönleri revize edilebilir.Lakin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi siyasi tarihimizin oluşturduğu bir kültürün sonucudur. Bu sisteme konjonktürel bir yaklaşımla değil, tarihsel bir zaruret neticesinde geçildiğini unutmamız gerekiyor. Bu sistemin 4 ana ilke üzerinde inşa edildiğini hatırlatmakta yarar görüyorum: Yönetimde istikrar, temsilde adalet, demokratik uzlaşma ve siyasi istikrardır. Şu an Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinin en yüksek temsil oranına kavuşmuştur yani oy kullananların yüzde 95 oranla en yüksek temsil kabiliyetine kavuştuğu bir dönemi yaşıyoruz. Mecliste 11 siyasi parti vardır, 5 grup vardır ve 7 bağımsız milletvekiliyle de çoğulcu bir yapı oluşmuştur.” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim