DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan’dan Edip Sevinç’e Cevap:

‘TRABZON’UN HAKKINI KİMSEYE YEDİRMEYİZ’

Gündoğan; KFMİB Başkanı Edip Sevinç’e cevap verirken, ‘Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği 1998 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerindeki ihracatçılara hizmet vermek üzere kurulan İhracatçı Birliğidir ve aynı zamanda Fındık dahil tüm ürünlerin ihracatında yetkili olan kurumdur. Fındık ihracatının % 40’ı Trabzon ilinden yapılıyor ise ihracatın merkezi de Trabzon olmalıdır.’ ifadelerini kullandı. 

Gündoğan; KFMİB Başkanı Edip Sevinç’e cevap verirken, ‘Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği 1998 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerindeki ihracatçılara hizmet vermek üzere kurulan İhracatçı Birliğidir ve aynı zamanda Fındık dahil tüm ürünlerin ihracatında yetkili olan kurumdur. Fındık ihracatının % 40’ı Trabzon ilinden yapılıyor ise ihracatın merkezi de Trabzon olmalıdır.’ ifadelerini kullandı. Gündoğan yazılı açıklamasında şöyle dedi:  

‘Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği 1998 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerindeki ihracatçılara hizmet vermek üzere kurulan İhracatçı Birliğidir ve aynı zamanda FINDIK dahil tüm ürünlerin ihracatında yetkili olan kurumdur.  Kamu Kurumu hüviyetinde bulunan ve en son 5910 sayılı Kanun ile çalışma esasları düzenlenen İhracatçı Birliklerine üyelik, firmanın kanuni merkezinin bulunduğu yer esas alınarak yapılmaktadır. Yani Trabzon’da kurulmuş, Trabzon’da faaliyet gösteren, vergi kaydı ve ticaret sicil kaydı Trabzon’da bulunan bir firma ihracat yapacağı zaman Trabzon’da bulunan İhracatçı Birliklerine kayıt yaptırmak zorundadır, mevzuatta açıkça bu hüküm mevcuttur.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün talimatıyla ilki 1937 yılında Erzurum’da Ülkemiz ihracatına etkin hizmet sunmak üzere ihtisas kuruluşu olarak kurulmuş olan İhracatçı Birlikleri, İllerin ihracat potansiyeli ve ihracatçıların talepleri dikkate alınarak farklı bölge ve şehirlerde kurulmuşlardır. Bu kapsamda gerek Trabzon’un cezbedici ihracat potansiyeli gerekse diğer Birliklerin Bölge ihracatçılarının ihtiyaçlarına yeterince cevap verememesi Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin kuruluşuna kaynak olmuştur.

DKİB FINDIK KONUSUNDA HER TÜRLÜ YETKİNLİK VE TECRÜBEYE SAHİPTİR

Ayrıca Bakanlığımız, Türkiye Fındık ihracatının % 40’ının tek başına Trabzon ilinden gerçekleşmesi durumunu dikkate alarak, sağ olsunlar Trabzon Milletvekillerimizin de desteği ile FINDIK ihracatı konusunda, Trabzon ilinde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’ni yetkilendirmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda da Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı platformlarda Fındık konusunda her türlü yetkinlik ve tecrübeye sahip bulunmaktadır. Ayrıca, ülkemizde Giresun’daki Karadeniz İhracatçı Birlikleri’nden başka İstanbul dahil 5 farklı Birlik daha Fındık konusunda yetkilidir. Sayın Sevinç bilmiyorsa ihracat kayıtlarını incelemesi yeterlidir.

TRABZON KARADENİZ BÖLGESİNDE EN FAZLA İHRACATÇISI OLAN ŞEHİRDİR

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin üye problemi de yoktur, gelir problemide yoktur. Sadece Trabzon ilimizde aktif olarak ihracat yapan 250 ihracatçı vardır..

SAVUNDUĞUMUZ TRABZON’UN ALIN TERİDİR

Bizler hiçbir zaman Trabzon’la başka iller arasında rekabeti körüklemedik, sadece gerçek olanı, olması gerekeni, Trabzon’un hakkını savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Fındık ihracatının % 40’ı Trabzon ilinden yapılıyor ise ihracatın merkezi de Trabzon olmalıdır. Ülkemizdeki tüm sektörlerde sistem bu şekilde yürümektedir. Fındık ihracatında Trabzon ili birinci sırada ise ve Trabzon’daki İhracatçı Birliği de bu konuda yetkili ise, Trabzon’daki fındık ihracatçısının işlemlerini bu Birlik üzerinden gerçekleştirmesi gerektiğini savunmak en doğal hakkımızdır. Sayın Sevinç’in bir Trabzonlu olarak 1998 yılına kadar Trabzon’da İhracatçı Birliği kurulmasın diye lobi yapanları savunması bir Trabzonluya yakışmayan davranıştır. Kendisine tavsiyemiz en yakın zamanda bu yanlıştan dönmesidir.’

Edip Sevinç'ten, Gürdoğan'a yanıt!

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan’a cevap verdi. Gürdoğan’ın dostluğu olduğunu kaydeden Sevinç, “Bir defa benim dostumdur. Aynı şehirde yaşıyoruz. Böyle bir şeyden ötürü karşılıklı nizalaşmak hoş bir şey değil. Esasen konunun kendisi ide uygun değil. 
Karadeniz Fındık İhracatçılar Birliği ihtisas birliği. 1940 yılında kurulmuş, 80 yıldır fındık dalında faaliyet gösteren pek çok hizmete imza atmış. Dünya çapında itibarlı, görüşlerine, analizlerine itibar edilen bir kuruluş. 


Bir defa öncelikle Doğu Karadeniz İhracatçı Birliklerinin Fındık İhracatı yapma yetkisi yok. Bunu da son 3 yıl içerisinde aldılar. O sırada ben ameliyatta hasta yatağındaydım” dedi.  Sevinç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yani biz şimdi Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, İstanbul bunların hepsi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin şehirleri değil mi? 
Giresun ile Trabzon arasında kavga mı çıkaracağız varlık kavgası peşinde miyiz? Bizim tek derdimiz fındıkta karar mekanizmaları bozulmasın, bölünmesin. Sektör bir bütün halinde devam etsin. Bölüne bölüne, bu ihracatçı birlikleri güçlerini kaybederse buna fındığa ne fayda gelir. 
Ben Trabzonluyum. Doğma büyüme Trabzonluyum. 
Trabzon’da ki bütün STK’larda hizmetim var. Bilen bilir, bilmeyen bilmez. Bundan gurur duyuyorum. 
1973 yılında Trabzonspor Basketbol takım kaptanıydım. 


Benim Trabzonluluğumu, güzel kardeşimin tartışmasını gerekmez. Bende onunkini tartışamam. 
Kon mikro milliyetçilik değil. Fındıkta ihtisas birliklerinin söz hakkı olması gerekir. Bu paralar Giresun, Ordu, Samsun’a Trabzon’a gidiyor da illerin kasasına mı gidiyor. Fındık sektörüne hizmet için bunları kulanıyoruz. Trabzon’da ki bütün hemen hemen dev ihracatçı kuruluşlar, yani aptallar mı, binası Giresun’da olan Karadeniz Fındık İhracatçılar Birliğinden üzerinden ihracat yapıyorlar. Onun için bu tartımaları noktalayım. Kendisi benim dostumdur. Nasıl biliyorsa öyle yapsın. Bu ülkenin ve fındığın bunlarla kaybedecek zamanı yok. Bugün fındık ihracatı Eylül ayında yüzde 30’a yakın tonajda düşme gösteriyor” 
Editör: TE Bilisim