Tuzla’ya 16’ncı ilçe belediyesi ziyaretini gerçekleştiren Konuşmasına herkesin yeni yılını kutlayarak başlayan İmamoğlu, “Bugün, yılın son ilçe gezisini Tuzla’da yapıyoruz. Tuzla Belediye Başkanı’mızla beraber verimli bir günü geçireceğiz. Hem Tuzla ile müşterek, nasıl güzel işler yaparız önümüzdeki yıllarda hem de mevcutta Büyükşehir Belediyesi ile hangi konular, işler var, onları beraber konuşacağız, istişare edeceğiz kendi ekibimizle ve Tuzla Belediye Başkanı’mızın ekibiyle birlikte.
 
Umuyorum, verimli bir görüşme olacak. Bu diyaloğu, en üst seviyede önemsiyoruz. Burada da kalmayacak. Bütün ilçelerimizi gezdikten sonra, özelikle bölge çalışma masalarımız, burada konuştuğumuz ve kayıt altına aldığımız işlerin takibini yapacak. Sürdürülebilir bir ilçe belediyesi-İBB ilişkisi koordine etmiş ve başarmış olacağız inşallah. Değerli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“İBB İle Birlikte Yapacağımız İşler Önemli”

Yazıcı da İmamoğlu ve ekibinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları dedi: “Söylediklerinizin, ilçe ve İBB açısından çok kıymetli olduğunu, kıymetli ve olumlu sonuçlar doğurduğunu düşünüyorum. İstanbul’un en ucundayız. Zaman zaman unutuluyoruz. Her ne kadar İstanbul Tuzla’dan başlar desek de realite burada bitiyor Anadolu’ya doğru gidildiğinde. Koordinasyonun ve İBB ile birlikte yapacağımız işlerin, halkımızı açısından gerçekten önemli hizmet oluşturacağına inanıyorum. Çok teşekkür ediyoruz.”

Konuşmaların ardından, Tuzla’nın sorunlarının ele alındığı sunumun yapılacağı salona geçildi. Sunumda, İmamoğlu ile birlikte İBB üst yönetimi de hazır bulundu. Başkan Yazıcı ve beraberindeki ilçe belediye yöneticileri, İBB heyetine sunum yaptı. Sunumun ardından İmamoğlu ve Yazıcı, ilçe sınırları içindeki İBB’ye ait “Benim Köyüm Çiftliği Projesi” alanında incelemelerde bulundu.

Tuzla OSB’den Kreş Arazi Talebi

Saha incelemesinin ardından Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’ne geçen İmamoğlu ve Yazıcı, burada Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bilal Hancı ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Daha sonra konferans salonuna geçen heyet, organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmaların temsilcileriyle buluştu. İlk konuşmayı yapan Tuzla OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hancı, yönetim olarak kendilerine ait bir araziyi kreş yapılması için İBB’ye tahsis etmek istediklerini belirtti. Hancı’nın ardından mikrofona gelen İmamoğlu, şöyle konuştu:
 
“Belirsiz süreçler istemiyoruz. Hizmetin parçası olan hiçbir kurumu ‘yok’ sayan bir anlayış asla zerre kadar kurumumuzun içinde olmayacak. Biz, organize sanayi bölgelerini de onların yönetimlerini de sürecin bir parçası olarak görüyoruz. İlçe belediyelerini de bir parçamız olarak görüyoruz. Bugün, olan projeleri ve olmayan günlük, anlık projeleri Tuzla Belediye Başkanımız bize aktardı. Bu, her gün orayı yaşayan insanların hissettiği sorunları ve çözüm önceliği ortaya koyduğu konuları, biz, İBB’de anlık hissedemeyebiliriz, derecesini ya da ölçeğini de tahmin edemeyebiliriz. Ama bu iletişim gücü, bu karşılıklı ortak aklı destekleyen duruşun, bence en çok ihtiyaç duyduğumuz ve yapmamız gereken tavır ve davranış olduğunu sizinle paylaşmak isterim.”

“Kreş katılımınız çok değerli”

“Kreş meselesine katılımınız bizim için çok değerli” diyen İmamoğlu, “Biz bu konuyu çok büyütmek istiyoruz. Bunun bir kerelik gündemde olmasını istemiyoruz. ‘Daha çok ne yapabilirim’ diye kurumlarımızın çaba göstermesini diliyoruz. Kadın çalışan sayısının artması, çocuklarımızın kreşe gidebilmesiyle paralel. Kadın çalışan sayısının artması, evdeki gelir seviyesinin artması demek. Oradaki yaşam kalitesinin artması demek, toplum huzuru demek. Gerçekten çocuğa yapılan yatırımın karşılığı toplumda ölçülemez. 3-4-5 yaşta verdiğimiz bütün eğitimin geri dönüşü hem ekonomik hem sosyal hem kültürel olarak çok büyük. İstanbul’da istiyoruz ki o binlerce çocuğumuz kreşlerde eğitim görsün. Burası bir yetenek ve dayanışma havuzuna dönsün. ‘Biz çocuklarımızı okutuyoruz, diğer çocuklar ne yaparsa yapsın’ dünyası değil bura. Hepimizin bütüncül mutluluğunu düşünüyorsak, gerçekten toplumda ihtiyacı olan insanın kalmaması demektir. İşsiz kalmaması, eğitim görmeyen çocuk kalmaması demektir. Bu sosyal güvenceyi sağladığımız zaman, o toplumda mutlak huzuru, üretimi ve güzel işleri konuşursunuz. Kötülükler ve lüzumsuz diller çok azalır” şeklinde konuştu.
 
İmamoğlu, konuşmasının ardından OSB içerisinde kameraların karşısına geçti ve gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İmamoğlu’na sorulan sorular ve yanıtları şöyle oldu:

“Toplumu Aydınlatma Ferasetini Görmek İsteriz”

“Kanal İstanbul ile alakalı bir çalıştay hazırlığı var. Tarih belli oldu mu? Tüm makamlara hatta bakanlara davet gideceğini söylemiştiniz. Bu davet gitti mi? Kanal İstanbul ile ilgili referandum olabilir mi tartışması yaşanmıştı ama iktidar kanadından bu kapı kesin bir dille kapandı. Süleyman Soylu 2011 yılında oldu, Naci Bostancı referandum gündemde yok dedi. Nasıl bakıyorsunuz?”

Birincisi toplumun en iyi şekilde, bilimsel verileriyle birlikte bilgi sahibi olması adına çalıştayı çok önemsiyoruz. Çalıştayı, 8-9 Ocak’ta yapacağız. Çalıştay davetimiz, tüm davetlilere gidecek. Bakanlık seviyesinde olsun, bilim insanları seviyesinde olsun. Hatta içerisinde suyla ilgili çalıştay olduğu için, ‘Bu konuda olumlu bakan bilim insanlarının da davet edilmesi konusunda arayışta olsunlar, orada her türlü fikri dinleyelim, İstanbulluya bunu aktaralım’ kanaatimi yöneticilerimize ilettim. Şu an üzerinde çalışıyorlar. Tahmin ediyorum bu cumaya kadar davetlerimizin tamamı, kişiler ya da kurumlarda olur. Başta İstanbul’daki üniversiteler, farklı kurumların temsilcileri gibi herkesi davet edeceğiz diyebilirim. İBB’nin referandum kararı alması gibi bir yetkisi yok. Topluma dönük bazı mesajlar beni üzüyor. ‘İsteseniz de istemeseniz de’ tarifi hoş değil. ‘Biz yaparız, vatandaşa hesap veririz’ gibi tarifler, çelişkili tariflerdir. Tatmin edici değil. Demokrasiye inanan insanların bu kadar büyük etkisi ve bana göre, negatif etkisi bu kadar büyük, geniş çaplı, maliyeti ve detayları hala belli olmayan bir projeyi, ‘Ben yapacağım’ ısrarı yerine, toplumu aydınlatma ve gerekiyorsa topluma sorabilirizi ortaya koyabilme ferasetini görmek isterdik. Bu kabiliyeti ortaya koymaları demokrasiyi güçlendirir.

“Bin kere düşüneceğiz, bir kere karar vereceğiz”

Yani bin kere düşüneceğiz, bir kere karar vereceğiz. Ben size bir şey söyleyeyim mi? Bir kere düşünülmüş, bin kere karar verilmiş! Biz diyoruz ki; bin kere düşüneceğiz bir kere karar vereceğiz. Biz öyle yapacağız. O bakımdan bütün bu yanlışların düzeltilmesi adına, bu bilgilendirmenin yapılması ardından halka sorulması, keşke sorulsa, ne kadar hoş olur. Biz, topluma şu mesajı veriyoruz. Meydanları dahi insanlara soracağız. Bazı alanlarda alacağımız kalıcı eserlerle ilgili toplumun fikrini alacağız. Bu konuda yazılım çalışıyoruz. Bu konuda anlık soru sorabilme adına, bir sokakla ilgili soru sorabilme adına bugünü teknolojisini maksimum kullanarak geliştirdiğimiz yazılımlar var şu anda. 2020'de insanlarımıza sunacağız. Bu aslında ileri demokrasinin toplumun kılcal damarlarına kadar inmesi biçimidir. Ben, umarım bu yanlış cümleleri kuran, sözüm ona tecrübeli ya da atanmış arkadaşların daha dikkatli cümleler kurmasını öneririm. Çok değerli bir süreç yaşıyoruz.

Editör: TE Bilisim