Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından cevaplanmak üzere TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Örs, "2000 öncesi SSK emeklilerine 6283 sayılı Kanunla intibaklar yapılmış ve 1 Ocak 2013 itibariyle intibak farkları emekli aylıklarına ilave edilmiştir. 2000 öncesi emekli olanların intibak aylıkları ile 2000 sonrası intibak yapılmayan emeklilerin aylıkları prim kazançları ve prim ödeme gün sayılan aynı

olmalarına rağmen, emekli aylıklannda farklılıklar oluşmuştur. Sosyal güvenlik kuruluşlarının kendi

içindeki objektif olmayan farklılıklar giderilmeli ve ortak standartlar oluşturulmadır. Taban aylıklar

ve gelirler eşitlenmeli ve bu seviyenin tespitinde insan onuruna yaraşır hayat seviyesi dikkate

alınmalıdır. Sosyal güvenlik kuruluşlanmn standartlarındaki farklılıklar yasal düzenlemelerle intibak

yapılarak giderilmelidir." ifadelerini kullandı.

İYİ Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, vermiş olduğu soru önergesinin gerekçesinde; “2000 öncesi emekliler ile 2000 sonrası emekliler arasında, maaş hesabında kullanılan katsayılardan kaynaklı ciddi bir farklılık vardır. Emeklilerimiz, uzun zamandan beri iktidardan emekliler arasındaki maaş adaletini sağlayacak olan intibak yasası ile yapılacak düzenlemeyi beklemektedirler. Aynı prim günü ve eşit şartlarda emekliliğe hak kazanmış olanlar ile 2000 öncesi ve sonrası bağlanan maaşlarda çok ciddi farklar bulunmaktadır.

2000 öncesi emekli olanlarla, 2000 sonrası emekli olan SSK’lı ve BAĞ-KUR’lular arasında makas iyice açılmış ve hükümet 2000 yılından önce emekli olanlar için 2012 yılında yasal bir düzenleme yapma gereği duymuştur. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yapılan düzenlemelerde ise aynı gün prim ödemiş olsalar bile farklı yıllarda emekli oldukları için farklı tutarlarda emekli aylığı bağlanmıştır.

2000 öncesi emeklilerin mağduriyetlerin kısmen de olsa giderecek intibak yasası 2012 yılında çıkarılmış, ancak o tarihten beri 2000-2008 arası ve 2008 sonrası dönemde emekliliğe hak kazanmış kişilerin eşitlik, adalet ve hakkaniyet ilkelerine göre bir intibak yasası çıkarılmamıştır.

Sonuç itibariyle Anayasamızın eşitlik ve sosyal güvenlik ilkelerine aykırı bir şekilde halen yürürlükte olan düzenlemeler emeklilerimizi mağdur etmektedir. Bu mağduriyeti, haksızlığı ve eşitsizliği ortadan kaldıracak intibak düzenlemesini bir an önce yapmak, kazanılmış hakları korumak ve emeklilerin kaybedilmiş haklarını da yasal düzenlemeyle telafi etmek gerekmektedir." diyerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından cevaplandırılması için soru önergesini Meclis Başkanlığına sundu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Bakan Bilgin'e sorduğu sorular şunlardır:

1-Anayasamızın sosyal güvenlik hakkı ve eşitlik ilkesine uygun olarak, 2000 yılından önce emekli olanlar, 2000-2008 arasında emekli olanlar ile 2008 sonrası emekli olanlar arasındaki maaş adaletini sağlayacak bir yasal düzenleme çalışmanız var mıdır?

2-Kamuoyunda bilinen adıyla intibak yasası hazırlığınız yoksa ne zaman gündeminize almayı düşünüyorsunuz?

3-İntibak yasası çıkarmak için hazırlığınız varsa hangi aşamadadır? TBMM’nin gündemine ne zaman getirmeyi ve yasalaştırmayı planlıyorsunuz?

4-2000 öncesi emekli olanların intibak aylıkları ile 2000 sonrası intibak yapılmayan emeklilerin aylıkları prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olmalarına rağmen emekli aylıklarında farklılıkların gerekçeleri nedir? Bu gerekçeler sizce adalet, eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine uygun mudur? Uygun değilse nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz?

Editör: TE Bilisim