Soru önergesinde Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümünün istihdam sorununun adı geçen bölümün tercih edilmemesine yol açtığını belirten Örs, “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü mezunlarına açılan mühendislik kadrolarında yer verilmemesinin nedeni nedir?" diye sordu.
 
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Milletvekili Hüseyin Örs, “Su Ürünleri ile ilgili çalışmalar diğer pozitif bilimler gibidir ve akademik – mesleki bilgi gerektirir. Türkiye’de, balıkçılık kaynaklarını inceleyen, stoklar ve popülasyonlar ile ilgili önemli verilerin toplanmasını sağlayan, sürdürülebilir balıkçılık için önemli çözüm önerileri sunan, deniz ve içsular ekolojisi, oşinografi, deniz kirliliği, su ürünlerinin işlenmesi ve değerlendirilmesi alanlarında çalışmalar yürüten, ülkemizdeki su kaynaklarının yönetimi konusunda adımlar atan ve kültür balıkçılığının gelişmesi konusunda çok önemli çalışmaları yapan ve bu konularda mühendisler yetiştiren Deniz Bilimleri, Su Ürünleri ve Su Bilimleri Fakülteleri mevcuttur. Bu Fakültelerde yetiştirilen Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi ile Su Bilimleri ve Mühendislerinin sayısı bugün on binden fazladır ancak bu mühendislerin büyük çoğunluğu ya işsiz ya da kendi mesleği dışında işlerde çalışmaktadırlar. Bu mühendislere ait bir meslek kanunu çıkarılamamış ve maalesef Su Ürünleri Kanununda sektörle ilgili çıkan kanun, yönetmelik metinlerinde daha az ilgili olan diğer meslek gruplarına yer verilmekte ancak Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi ile Su Bilimleri Mühendislerine yer verilmemektedir. Avrupa Birliği ile yapılan Balıkçılık faslı ile ilgili görüşmelerde de mutabık olunmasına rağmen balıkların karaya çıkış noktalarında yeterli sayıda uzman personel bulundurulmamaktadır. Bu durum kanun ile düzenlenmelidir. Yani Karaya çıkış noktalarında mutlaka Su Bilimleri ve Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi veya Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri ikame edilmelidir." dedi.
 
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, vermiş olduğu soru önergesinin gerekçesinde; “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü mezunları kamu sektörü olarak genellikle Tarım ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında çalışmaktadır. Ancak son yıllarda açılan mühendis kadrolarında bu bölüm mezunlarına yer verilmemesinin neden olduğu istihdam problemi, adı geçen bölümün Yükseköğretim Kurumları Sınavına giren öğrenciler tarafından tercih edilmemesinde önemli rol oynamaktadır. ” diyerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplandırılması için 4 soru sordu.
 
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün  Bakana sorduğu sorular şunlardır:
 
1-Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü mezunlarına açılan mühendislik kadrolarında yer verilmemesinin nedeni nedir?
 
2-Son yıllardan kamuda açılan mühendislik kadrolarında Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü mezunlarına yer verilmemesinin neden olduğu istihdam problemine yönelik yapılan ya da yapılacak olan herhangi bir planlama, düzenleme veya çalışmanız var mıdır? Varsa nelerdir?
 
3-Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü mezunlarının sadece kamuda değil özel sektörde de istihdamının arttırılması ile bu sektörün geliştirilmesine ve tercih edilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır? Varsa nelerdir?
 
4-Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği gibi diğer tüm Ön Lisans, Lisans ve meslek alanlarında Yüksek Öğrenim Kurumu, Üniversiteler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla program, meslek ve istihdam planlamasına dönük bir girişiminiz, ortaklaşa bir çalışmanız ve düzenlemeniz var mıdır? Yoksa ne zaman başlatmayı düşünüyorsunuz?
Editör: TE Bilisim