Doğru Karadeniz Bölgesi olmak üzere ülkenin dört bir tarafında yaşanan çevre sorunlarını yakından takip ettiklerini belirten Milletvekili Hüseyin Örs, “Ordu ilimizde ormanlık alanları ve fındık bahçelerini tahrip eden siyanürle altın ayrıştırma çalışmaları doğanın tahrip edilmesine, beraberinde halkın da tepkisine neden olmuştu. Geçen yıl şubat ayında Mersin Milletvekilimiz Zeki Hakan Sıdalı ile birlikte bölgeyi ziyaret ederek vatandaşlarımızdan konuyla ilgili bilgi almış ve yaşanan doğa tahribatını yerinde görmüştük. Son olarak, Grup Başkan Vekilimiz Müsavat Dervişoğlu geçtiğimiz hafta Ordu ilimizdeydi, üç günlük bir ziyarette bulundu ve bu ziyareti sırasında da maden işletmesi nedeniyle yaşanan çevresel sorunlara ilişkin sivil toplum örgütleriyle görüştü, bölgede yaşayan insanlarımızdan bilgi aldı. İYİ Parti olarak yaşanan doğa tahribatının takipçisiyiz.” dedi.

ŞİRKETLER KENDİLERİNİ DEVLETİN YERİNE KOYUYOR

Önergenin gerekçesini açıklamak üzere İYİ Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Örs,”27 Nisan 2022 tarihinde Ordu ili Fatsa ilçesindeki siyanürlü altın madeni işletmesinin kapasitesinin artırımı için İnceleme Değerlendirme Komisyonunda bir toplantı yapılmıştı, bölge milletvekillerimizle ben de o toplantıya iştirak etmiştim. Bu toplantıda, siyanürle altın madeni ayrıştırma çalışmalarının yapıldığı bölgenin yakınındaki köylerde oturan vatandaşlarımız içme sularına ağır metaller karıştığını, bazı içme suyu ve çeşmelerin ağır metal kirliliği yüzünden mühürlendiğini belgeleriyle o toplantıda gösterdiler; bizler de gördük ve şahit olduk. Şirketin, ÇED dosyasında açıkça kamulaştırma yetkisi kullanacağını beyan etmesine yani kendini devletin yerine koymasına da o toplantıda şahit olduk. Kesilen ormanlar ile fındık bahçelerinden elde edilecek gelirin altın madeninden çok daha fazla olduğunu da yine o toplantıda öğrendik, gördük. Sit alanının veya fındık bahçesinin veya iki yüz bin yıllık doğal kestane ormanının veya tatlı su kaynağının, hiçbir şeyin dikkate alınmadan altın gibi tek seferlik bir kazanca nasıl feda edilebileceğini yine gördük.” ifadelerini kullandı.

HERŞEY PARA DEĞİL

Ülke ve dünya fındık üretiminde önemli bir yere sahip olan Ordu’nun doğasının özel şirketlerin insafına terkedildiğine dikkat çeken Hüseyin Örs, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ordu ilimizden bahsediyoruz. Ordu, Türkiye'nin fındığını üretiyor. İnanabiliyor musunuz? Böyle bir bölgemiz var, böyle bir şehrimiz var, siz buraya maden ruhsatı veriyorsunuz. TEMA Vakıfının raporuna göre, tüm Ordu'nun tarım alanlarının yüzde 76'sı maden ruhsatlı yani tüm tarım alanlarının yüzde 76'sına ruhsat verilmiş. Peki, Ordu ili bal üretiminin yapıldığı ve oldukça fazla üreticinin olduğu bir ilimiz. Bölgede doğal kestane ormanlarından kestane balı üretiliyor ama altın madeni için bunların hiçbir değeri yok. Her şey para değil. Bırakın parayı pulu. İnsan bölgedeki tabiat güzelliğine nasıl kıyar?”

KARADENİZ’DEN ELİNİZİ ÇEKİN

Konuşmasının son bölümünde Doğu Karadeniz Bölgesi’nin doğ tahribatı ile karşı karşıya olduğunu söyleyen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, “Ordu ilinde bir Perşembe Yaylası var. Menderesleriyle tüm ülkenin, hatta dünyanın göz bebeği bu doğa harikasına da ruhsat verilmiş ve ihalesi yapılmış. Bu ruhsatları verirken, bunun sağına soluna bir baksanıza. Burada ne var, ne yok diye insan bakmaz mı? Sadece Ordu mu? Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin; tüm bölgemiz doğa tahribatıyla karşı karşıyadır. Bu memleket, bu cennet vatan atalarımızdan bize miras olduğu kadar gelecek kuşakların bize emanetidir, bunu unutmayın ve Karadeniz'den elinizi çekin.” dedi.

Editör: TE Bilisim