Pandemi süreciyle kurye ve kargoda hizmet verenlerin sayısının giderek arttığını belirten Örs, kuryelerin yaşadığı sorunlara ilişkin bir açıklama yaptı.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs açıklamasında “Pandemi süreciyle internet üzerinden siparişler, online alışverişler arttı. Bu artış ile market, zincir restorant gibi sektörler moto kurye sayılarını arttırdı. Bugün bu arkadaşlarımıza baktığımızda içlerinde atanamayan öğretmen kardeşlerimiz, işyerleri kapanan esnaf kardeşlerimiz var. Bunların büyük bir çoğunluğu kayıt dışı çalışıyor ve sosyal güvenceleri yok. Kuryelere sigorta yapılırken de meslek kodları dikkate alınmıyor. Birçok işyerinin kuryeyi garson ya da komi olarak sigortalıyor. Bu kardeşlerimiz, günlük yaşamlarının büyük bir bölümünü iki teker üzerinde geçirmelerine rağmen Aile ve Sosyal Çalışma Bakanlığı moto kuryeyi iş tanımlamalarında “çok tehlikeli meslek” olarak sınıflandırmıyor.” ifadelerine yer verdi.

Örs açıklamasında kuryelerin büyük bir çoğunluğunun mesai mefhumu olmadan çalıştığına dikkat çekerek “Pandemi nedeniyle sayıları gün geçtikçe artan moto kurye ve kargo çalışanları taşıma yaptıkları esnada her gün sayısız risk yaşamakta, kazalarda sakat kalmakta ve hatta ölmektedirler. Moto kurye ve kargo çalışanlarının büyük bir çoğunluğu mesai mefhumu olmaksızın fazladan çalışmak mecburiyetinde kalıyorlar. Çalışma alanları maalesef bir düzenlemeye tabi değil, denetleme yok. Az tehlikeli meslekler grubuna tabi oldukları için yaşadıkları kazalar sonucu sakatlıklar ve can kayıplarında sigorta ödemeleri de düşük oluyor. Güvencesiz çalışmanın yaygın olduğu motosikletli kuryelerde kaza sonucu oluşan yaralanmalarda tedavinin sağlık sigortasıyla karşılanmıyor olması yeterli tedavinin zamanında uygulanmamasına, dolayısıyla kuryelerde kalıcı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin açıklamasının son bölümünde işverenlerin kuryelerin ekipmanlarını sağlaması konusunda üzerine düşeni yapmasını ve bunun denetiminin özenle yapılmasını isteyerek “Moto kurye arkadaşlarımız siparişleri yerine ulaştırırken kask kullanmak zorundalar. Çoğu kurye kullandıkları koruyucu ekipmanın yetersiz olduğunu ifade ediyorlar. Kendi ifadeleri ile söylüyorum “ceza yemekten koruyan kask var, hayat kurtaran kask var” diyorlar.  İşverenler kask, bere, dizlik gibi ekipmanların sağlanması konusunda kuryelere destek olmalıdır. Moto kurye olarak çalışma belgesi olan kayıtlı kuryelerin, motosiklet ve güvenlik ekipmanları ile ilgili yapacakları harcamalarda vergi indirimi ve devlet bankaları aracılığıyla uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanı verilmelidir. Ayrıca; Devlet tarafından, tüm televizyon kanalları ve radyolarda moto kuryelerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekilerek farkındalıklarının arttırılmasına katkı sağlayacak kamu spotları hazırlanıp, yayınlamasının faydalı olacağını düşünüyorum. Unutmayalım ki; iki teker üzerinde geçimini temin eden, evine ekmek getiren binlerce kuryemiz var ve sorunları giderek artıyor. Bu sorunlara duyarsız kalamayız. Kuryelerimizin sorun ve taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Editör: TE Bilisim