TBMM Başkanlığına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi veren İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Trabzon kenti için son derece önemli olan demiryolu projesi, her seçim döneminde vaat olarak Trabzon halkına verilmektedir. Ak Parti’ye 20 yıllık iktidarlarında vaat ettikleri demiryolu projesini bir kez daha hatırlattık ve verdikleri sözü ne zaman tutacaklarını sorduk. Trabzon kamuoyunun da bildiği üzere Ak Parti demiryolu projesinin 2022 yılı yatırım programına alınacağını ve 2023 yılında yapımına başlanacağını söylemişti. Ancak, “Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi” açıklanan 2022 yatırım programına da maalesef alınmamıştır. Trabzon-Erzincan demiryolu 2022 yatırım programına alınmadığı gibi, Trabzon’un yıllardır beklediği bu demiryolu 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı programı kapsamında 30 yıl sonraya 2053 yılına bırakılmıştır. Konuyu tekrar gündeme getirerek; neden 2022 yatırım programına alınmadığını, projenin hangi aşamalarda olduğunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza bir soru önergesi ile sorduk” dedi.

Örs’ün verdiği soru önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı “Trabzon kenti için son derece önemli birçok proje uzun yıllardan beri seçim yatırımı olarak Trabzon halkına sunulmuş ve tüm medya organlarında da geniş yer bulmuştur. Bu projelerin başında gelen “Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi” 2022 yılı yatırım programına alınacağı ve 2023 yılında yapımına başlanacağı belirtilmişti. Ancak, “Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi” açıklanan 2022 yatırım programına da maalesef alınmamıştır. Trabzon için elzem olan ve şehri diğer illere, bölgelere ve dünyaya bağlayacak “Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi” 2022 yatırım programına alınmadığı gibi, Trabzon’un yıllardır beklediği demiryolu 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı programı kapsamında 30 yıl sonraya 2053 yılına bırakılmıştır”

İYİ Partili Hüseyin bu çerçevede Bakan Adil Karaismailoğlu’na şu soruları yöneltti:

1-            Uzun yıllardan beri seçim vaadi olarak Trabzon halkına sunulan, her dönem ve bu yıl olmak üzere yatırım programına alınacağı sözü verilen “Trabzon-Erzincan Demiryolu” projesinin 2022 yatırım programına alınmamasının nedeni nedir? Bunun yanlış olduğunu düşünüyor musunuz? Bu konuda Bakanlığınızca atılacak herhangi bir adım var mıdır? Varsa nelerdir?

2-            2022 yatırım programına alınmayan “Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi” ne aşamadadır?

3-            2022 yatırım programına alınmayan bu projenin tamamlanabilmesi için Bakanlığınızca ya da ilgili kurumlarca ortaklaşa yapacağınız herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa nedir? Yoksa ne zaman yapılacaktır?

4-            Bu projenin 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı programı kapsamında 2053 yılına bırakılmasının nedeni nedir?

5-            2022 yılı yatırım programına alınmayan ve 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı programı kapsamında 2053 yılına bırakılan “Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi” ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

6-            Trabzon için son derece önemli olan “Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi”nin yatırım programına alınmaması ve akabinde 2053 yılına bırakılması sonrası nasıl bir yol izlenecektir? İlerleyen süreçte yeni bir düzenleme yapılması veya 2053 yılına bırakılan projenin yakın bir tarihe çekilmesi mümkün müdür? Konu ile ilgili yapılan ya da yapılacak olan bir çalışmanız var mıdır? Varsa nelerdir?

7-            Önümüzdeki seçim sürecinde “Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi” seçim propagandası olarak kullanılacak mıdır? Bakanlığınızın bu konudaki tavrı ne olacaktır?

Editör: TE Bilisim