Vali İsmail Ustaoğlu; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın da katıldığı toplantıda, basın mensuplarına zirveye dair değerlendirmelerini aktardı.  

Açıklamalarına zirveye katılan 23 ülkeyi sıralayarak başlayan Vali Ustaoğlu, konuk ülkelerden bakan, büyükelçi, bürokrat ve işadamı düzeyindeki katılım sağlandığını, bunun yanı sıra, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da zirve açılış programını onurlandırdığını söyledi.  4. İpekyolu Uluslararası İşadamları Zirvesi’nin, tarihî İpekyolu’nun en önemli kavşak noktalarından biri olan Trabzon’un modern ticaret rotalarındaki konumunu güçlendirdiğine vurgu yapan Vali Ustaoğlu şöyle konuştu: “Zirvemizde; özellikle Çin’in dünya ticaretinde önemli değişikliklere yol açacak olan Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nde Trabzon’un önemli merkezlerden biri olabileceği güçlü bir şekilde vurgulandı. 

Çin Halk Cumhuriyeti de Ankara Büyükelçisiyle birlikte, önemli firmalarının yöneticilerinden oluşan kalabalık bir heyeti zirveye göndererek Trabzon’a verdiği önemi göstermiş oldu. Gerek Çin heyetiyle gerekse diğer ülkelerin heyetleriyle çok verimli görüşmeler gerçekleştirildi. Özellikle Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin tanıtımı açısından da zirvemiz çok önemli rol oynadı. Öte yandan, zirvemizdeki ikili iş görüşmeleri de çok verimli geçti. 23 ülkeden konuğumuz olan yabancı işadamları ile işadamlarımız, yaklaşık 750 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi, yeni işbirliklerinin ilk adımlarını attı.”

“Trabzon, lojistik açıdan önemli bir merkezdir”

Zirveyi düzenlemekteki esas amaçlarını; ‘Başlangıçtan bugüne kadar tarihî İpekyolu üzerinde önemli bir merkez olan Trabzon’da İpekyolu’nu tekrar canlandırmak, iş adamları arasında ticareti geliştirmek ve ülkelerin ekonomisine katkıda bulunmak’ şeklinde açıklayan Vali Ustaoğlu, “Trabzon, lojistik açıdan önemli bir merkezdir. Bu konuda deniz, hava ve karayolu açısından alt parametreleri tamamlamış durumdadır ve raylı sistem konusunda da planlar ve projeler yürütülmektedir. En kısa zamanda Trabzon’un da raylı sistemlerle ulaşılan şehirler arasında yer alması ülkemiz ticaretine büyük katkı sunacaktır.” dedi.  

Trabzon İle Çin Arasındaki Ticari İlişkiler Artırılacak

 Trabzon’un, modern İpekyolu güzergâhında önemli ve güvenilir ticaret ve yatırım merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Vali Ustaoğlu, “Zirvede ayrıca 3 ayrı salonda düzenlenen paralel oturumlarda da alanında yetkin birbirinden değerli konuşmacılar tarafından verimli görüşler ortaya koyulmuştur. 2019’un ilk 9 ayında Çin’in İpekyolu güzergâhındaki ülkelerle toplamda 950 milyar dolar tutarında ihracat ve ithalatı oldu. Bir Kuşak Bir Yol’u ortak inşa süreci, hat üzerindeki ülkelerde yeni bir refah dönemi açmaktadır. 

Türkiye’nin ve Trabzon’un bu refahtan azami düzeyde faydalanması açısından zirvemizin önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li de Valiliğimizi, Büyükşehir Belediyemizi, Ticaret ve Sanayi Odamızı ziyaret etti. Kendileriyle, Yatırım Adası başta olmak üzere ilimizdeki yatırımlarla ilgili süreçleri görüştük. Önümüzdeki süreçte inşallah biz de kendilerini ziyaret ederek, ilimizde yapılabilecek yatırımlarla ilgili görüşmelerde bulunacağız.” şeklinde konuştu. 
Editör: TE Bilisim