Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Sağlık çalışanlarının sorunlarının detaylı olarak incelenmesi amacıyla Meclis araştırma önergesi veren İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, salgının başlangıcında alkışlanan sağlıkçıların bugün yalnızlığa terkedildiğini belirtti.
 
Örs, önergesinin gerekçesinde, “Ülkemizde Covid-19 virüsünün ilk görülmeye başlandığı 2020 Mart ayından bu yana sağlık çalışanları sundukları hizmet ile sağlık alanında günümüze kadar bir destan yazdıkları her kesim tarafından kabul edilmiş bir gerçektir. Her türlü olumsuzluğa ve zor çalışma koşullarına rağmen, insanların canını kendi canından öte bilip bu uğurda son derece özverili bir şekilde çalıştılar, çalışmaya da devam etmektedirler. Sağlık çalışanlarının yoğun çalışma temposundan kaynaklanan olumsuz etkilerini azaltmak için bazı düzenlemeler yapılmış olsa da yeterli olmamıştır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge yapılan düzenlemelerin bir lütuf olarak siyasi malzeme olarak kullanılması, kamuoyuna sağlık çalışanlarına fazladan bir ücret ödeniyormuş algısı oluşturulması yanlıştır. Bu çerçevede, yaşadığımız pandemi süreci de göz önünde bulundurularak hastalıkla mücadelede en ön safta hayatı pahasına çalışan sağlık çalışanlarımızın hakları teslim edilmelidir. Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki risk devam etmektedir. Salgının başlangıcında alkışlanan sağlıkçılarımız bugün yalnızlığa terkedilmiştir.” ifadelerini kullandı.
 
Sağlıkçıların gelir kaybına uğradığını vurgulayan Milletvekili Hüseyin Örs, “Her türlü risk altında hizmet sunan sağlık çalışanları, birçok çok hastanede sıfıra yakın ek ödemeye mahkûm edilmiş ve gelir kaybına uğratılmıştır. Bunun yanında sağlık çalışanları, toplu sözleşmede yeteri kadar zam alamamış, senede en az iki kez vergi dilimine takılarak maaşları sürekli düşmüş ve enflasyon karşısında ezilmiştir.  Salgın nedeniyle; kişisel hijyen harcamaları büyük oranda artan sağlık çalışanlarının aile bütçesi küçülmüş ve yaşam standardı düşmüştür.
 
Önergesinin gerekçesinde sağlık çalışanlarının taleplerine değinen İYİ Parti Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, şu ifadelere yer verdi; “Bu çerçevede; Döner Sermaye Ek Ödeme kaldırılıp maaş tek kalem üzerinden zamlı sabitlenip ödenmelidir. Sağlık Bakanlığı çalışanlarına unvan gözetmeksizin 3600 ek gösterge verilmelidir. Tabiplerde 4200 Uzman Tabiplerde 4600 ek gösterge verilmelidir. Görevi başında salgın ya da şiddet nedeniyle vefat eden sağlık çalışanları “Sağlık Şehitliği” unvanı ve hakları verilmelidir. Tek kalem maaşın tamamı emekliliğe yansıtılmalıdır. Sağlık Bakanlığı çalışanlarına unvan gözetmeksizin seyyanen 1500 TL kalıcı zam verilmelidir. Sağlık çalışanlarına yapılan Covid-19 test süresi kısa tutulmalıdır.  Gelir Vergisi %15 e sabitlenmeli, 90 gün üzerinden yıpranma payı verilmelidir. 2008 sonrası memur olanlar için 5510 sayılı kanun yeniden revize edilmelidir. Sözleşmeli personele kadro verilmelidir. Yöneticilik ve uzmanlık için liyakate dayalı sınav ile alım yapılmalıdır.  4/B-işçi-taşeron-memur gibi statü ayrımcılık uygulamaları kaldırılmalıdır. Bahsi geçen tüm haklardan unvan gözetmeksizin 4/B-işçi-taşeron-memur -üniversiteler- Aile Sağlığı Merkezleri faydalandırılmalıdır.”
 

Editör: TE Bilisim